2012. február 1., szerda

Zabos-lenes Graham lepénykenyér

Nevezhetném reform tortillának is, de gyanús, hogy néhányan ezért keresztben lenyelnének :P, így maradok a lepénykenyér elnevezésnél. A már korábban lejegyzett tortilla recepthez hasonlóan ez is egy finom, hajlítható kenyérke, amibe bátran tekerhetünk mindenféle finomságot.


Elkészítése roppant egyszerű: az alapanyagokat kimérem, a darálni valókat (lenmag, zabpehely) kávédarálón megőrlöm, majd minden száraz hozzávalót összekeverek. Ehhez adom a vizet, és egy kis gyúrás után - a már összeállt tésztába - belegyúrom az olajat is. Letakarva pihentetem kb. 30 percig, majd 8 részre osztom, gömbölyítem és ismét pihentetem egy keveset a tésztát. Ezután egyenként nagyjából kör alakúra - és szép vékonyra - nyújtom a tésztagömböcöket, végül teflon serpenyőben, szárazon megsütöm mindkét oldalukat.
A nyújtásról, sütésről, tárolásról... itt olvashattok részletesebb leírást.


Hozzávalók 8 darabhoz: 10 dkg Graham liszt, 10 dkg finomliszt, 7 dkg zabpehely (őrölve), 3 dkg lenmag (őrölve; más maggal is érdemes próbálkozni, mint pl. napraforgó-, szezám-, tökmag...), 1 teáskanál só, 1 teáskanál sütőpor, kb. 2 dl víz, 2 evőkanál (szőlőmag)olaj, valamint további finomliszt a formázáshoz és nyújtáshoz.

2 megjegyzés :

Unknown írta...

Nagyon klassz. Szeretem az ilyen lepénykéket, jól meg lehet pakolni minden félével. Kisfiam az ilyeneket zsebnek nevezi. Hogy miért? Azért mert az Elmo azt mondta :)

egycsipet írta...

Vikvi :D aranyos a kisfiad! Elmo nálunk is mérvadó néhány dologban. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...