2012. február 26., vasárnap

St. Honoré torta

Azaz ~szerűség. A tészta-varázs-könyvben néztem ki és mivel éppen aktuálissá vált egy torta, azt készítettem el. Vagyis kábé azt. :)
A torta amolyan összerakom-felfalom desszert, azaz nagyjából az elkészítés után illene azonnal elfogyasztani: az eredeti recept szerint a tölteléke vaníliával és cukorral ízesített tejszínhab (annak, aki ki is tudja mondani: chantilly krém). Mivel mi kicsit pihentettük felvágás előtt, a habot mindenképpen fixálásra ítéltem, emellett a neten néhány főzött krémmel töltött változatot is láttam erre a tortára, így ezt is belevariáltam. A végeredmény egy nagyra nőtt képviselőfánk lett egy kis karamellel a tetején. :)


Alapja egyszerű leveles tészta, amit kb. 2 mm vékonyra nyújtottam, majd finoman benedvesített sütőpapírra emeltem. Ezen szúrtam (vágtam) méretre, úgy 25-26 cm-esre. Villával néhány helyen megszurkáltam és a hűtőszekrénybe tettem pihenni.
Elkészítettem az égetett tésztát: a tejet, vizet, vajat, sót és cukrot forrásig melegítettem, beleszórtam a lisztet, alaposan összekevertem és az edényt továbbra is a tűzön tartva 1-2 percig tovább kevergettem. Ezután egyesével belekevertem a tojásokat - a recept szerinti mennyiség nekem kevés lett, így még egy plusz fehérjét is adtam hozzá.
A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra. Az égetett tésztát habzsákba kanalaztam. A leveles tésztára spirális alakban nyomtam belőle úgy, hogy a tészta pereménél kb. 3 cm-es részt kihagytam. Ezt megkentem egy kevés tejjel kikevert tojássárgával, majd erre is nyomtam az égetett tésztából úgy, hogy körben "peremet" kapjon a torta (nekem nincs nagyobb átmérőjű díszítőcsövem, de akinek van, érdemes azzal készíteni, akkor nem kell sokat körözni a tésztalap szélén :D). Lekentem a tejes tojással és a sütőbe toltam. Légkeveréssel sütöttem kb. 35 percig (ezalatt a sütőt nem nyitottam ki; légkeverés nélkül 200 °C-on kell sütni).


Amíg a torta alapja sült, a maradék égetett tésztából kisebb halmokat nyomtam egy sütőpapíros tepsibe (eredetileg 2 cm átmérőjű, apró gömbökre van szükség, én nagyobbakat készítettem) - ezek tetejét is lekentem, majd a tortalap kisütése után nagyjából 20 perc alatt megsütöttem a kis fánkokat. A tésztákat rácson hűtöttem ki.
A cukorból és a vízből karamellt készítettem. A profiterolok tetejét belemártottam, majd a talpukra állítva hagytam, hogy a karamell rájuk dermedjen. A krémet megfőztem: fél liter tejet a vanília magjaival feltettem a tűzre melegedni. A tojások fehérjét egy kis sóval keményre vertem, a végén hozzáadtam a cukor 1/4 részét is. A sárgákat a maradék cukorral kikevertem, beledolgoztam a lisztet és még egy kis tejet is, ezután folyamatosan kevergetve a forró tejbe csorgattam és besűrítettem. Amikor már megfelelően sűrű lett a sárga krém - lassú tűz fölött - finoman beledolgoztam a keményre vert tojáshabot is. A krém harmadát fánktöltő csővel ellátott habzsákba tettem és ebből töltöttem meg a karamelles profiterolokat (nekem 12 db került a tortára, ennek bő kétszerese lett a tésztából - a kimaradókat nem töltöttem meg). A maradék krémet a tortába simítottam és a megtöltött fánkocskákat - az újra felolvasztott - karamellel ragasztottam a peremére. Hűtőszekrényben hűtöttem ki.


A tejszínt kevés cukorral és a zselatin fixszel felvertem, a kihűlt vaníliás krémre kanalaztam és kakaóporral szórtam meg. A maradék karamellel díszítettem (pókhálóztam :D) a tortát. (A karamell felveszi a nedvességet - a levegőből is, így az ezzel történő munkálatokat érdemes a tálaláshoz minél közelebbi időpontban végezni.)
Nagyon finom, képviselőfánk- és krémes-rajongóknak kötelező egyszer kipróbálni! :)


Hozzávalók...
...az alaphoz:
20 dkg leveles tészta (én a könyv alapján készített gyors leveles tésztát használtam, de a bevált bolti is tökély);
...az égetett tésztához*: 1,25 dl víz, 1,25 dl tej, 10 dkg vaj, csipet só, 2 teáskanál cukor, 15 dkg liszt, 4 egész tojás és egy fehérje;
...a vaníliás krémhez: 5+0,5 dl tej, 1 vanília magjai, 3 egész tojás, pici só, 100 g cukor, 50 g liszt;
...a tejszínhabhoz: 2,5 dl tejszín (30%), 1 evőkanál cukor, fél csomag zselatin fix vagy egyéb fixáló;
...a karamellhez: 20 dkg cukor, 0,5 dl víz;
...a tetejére: 1 tojás sárgája és 1 evőkanál tej keveréke a kenéshez, ét kakaópor a szóráshoz.
*Az égetett tészta mennyisége nekem sok lett, de profiterolnak megsütve, desszertként is megállta a helyét. ;)

17 megjegyzés :

szepyke írta...

Hát wooooooow! Majd nekem is csinálsz tortát a szülinapomra? Köszikösziköszi előre is!:))

Tortabirodalom-Orsi írta...

Uh, nagyon jól néz ki! :)

egy pici írta...

Csuda jól néz ki. Nagyon tetszik.Még nem csináltam égetett tésztát.de lehet lesz egy próbája:)

Ani írta...

Szerintem ez a világ egyik legegyszerűbb tortája. Csak a legtöbben túl nagy feneket kerítenek neki. Nekem inkább a mini jön be, nagyban olyan szerencsétlenül néz ki. Chantily ide vagy oda, manapság bármilyen krémmel lehet variálni. Nekem a karamell-méz, meg a pisztácia-mogyoró a kedvenc...na jó a méz-eper is bejön.))

Életünk és ételeink írta...

Nagyon klassz, nem is hallottam még ilyenről, biztosan fini is volt!

trollanyu írta...

Ez valami csodásan fest:) Még sosesem ettem ilyen tortát, de nagyon csábító, a listámra mindenképpen felkerült:)

Anazar írta...

Még szép, hogy felfalni!!

Hankka írta...

Gyönyörű szép lett, nagyon ügyes vagy! Én bele sem mernék kezdeni, marad a csodálat! :)

Babette írta...

Gyönyörűségeset sütöttél!!! Imádom rajta azokat az izéket:))))))

Eszter írta...

Irtó jól néz ki és szívesen meg is kóstolnám. De ez sem fél óra alatt készült el... :-)

Unknown írta...

Nagyon jól sikerült, nekem is rajta van a listámon :)

Vicuska írta...

Csodás!!!!!

egycsipet írta...

Szepy naná, ha szeretnéééd, bármikor. :))

Orsi, köszönöm! :)

Egy pici, csak bátran, nem nehéz, neked pedig biztosan csípőből menni fog. ;) Én csak a mosogatást utálom utána. :D

Streat, nekem így is tetszett, de miniben is jöhet egy...vagy kettő, ha annyira mini. :D Az epres szuper lehet, láttam néhány biztató fotót, de a megvalósítással megvárom a szezont. :)

Életünk és ételeink, tényleg nagyon finom - ha szeretitek a képviselőfánkot, akkor ez abszolút nyerő darab! :)

Trollanyu köszi, mi is most kóstoltuk először, de nem utoljára. :D

Anazar, bizony! :))))

Hankka, köszönöm szépen! Csak nyugodtan fogj hozzá, mert nem nehéz elkészíteni, ráadásul jól előre lehet dolgozni vele. ;)

Babett köszi! :D

Eszter, hát nem fél óra, az igaz, de munka valójában nem sok van vele. És hát nagyon megéri... :)

Vikvi, Vicuska, köszönöm szépen!

Lányok, köszönöm mindenkinek! :) :*

Sarolt írta...

Szia, tényleg nagyon jól néz ki, bár a kép alapján valamit nem értek, szóval a kinyújtott leveles tésztára, csak egy rétegben nyomsz rá az égetett tésztából, akkor a következő képen hogy tudtál olyan magas szegélyt nyomni rá, lehet egyértelmű csak én nem értem, kérlek segíts :)

egycsipet írta...

Szia Sarolt,
másolom a megfelelő részt a szövegből: "Ezt megkentem egy kevés tejjel kikevert tojássárgával, majd erre is nyomtam az égetett tésztából úgy, hogy körben "peremet" kapjon a torta (nekem nincs nagyobb átmérőjű díszítőcsövem, de akinek van, érdemes azzal készíteni, akkor nem kell sokat körözni a tésztalap szélén :D)."

Tehát igen, a belső részre csak egy rétegben megy az égetett tészta, de a szélét úgy kell kialakítani, hogy legyen pereme/szegélye a tésztának és ehhez kisebb átmérőjű cső esetében bizony többször kell "körözni" a tészta felett. :) A fázisképen látszik is valamennyire, hogy két-három rétegnyi tésztahurka :) van egymásra nyomva.
Ha elkészíted, itt csak arra kell figyelni, hogy viszonylag stabilan álljanak egymáson a rétegek, mert hajlamos a dőlésre (én mindig elbénázom valamelyik részét és kerül bele egy-két-néhány hullám :D).
Bízom benne, hogy így már egyértelműbb a recept, de ha van még kérdésed, nyugodtan tedd fel. :)

Sarolt írta...

köszönöm szépen, azt hiszem érthető, és remélem sikerrel járok, nagyon szépen köszönöm a segítséget :)

egycsipet írta...

Én is remélem, hogy sikeres sütés lesz, én szorítok neked! :) Ha van kedved, számolj majd be az eredményről! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...