2011. november 28., hétfő

Kókuszos profiterol

Tegnap meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún. Mivel karácsonyi hangulatom még nincs, ez pillanatnyilag csak annyit jelent nekem, hogy már megint villámgyorsan elrepült az év és csak egy hónap van belőle hátra...
...és az év vége sok változást hoz. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy hamarosan letelik a gyesem és néhány hétnyi "jól megérdemelt" szabadság után jövőre újra dolgozni kezdek. Várható hatás a blogra: az eddigi átlagos bejegyzésszám státusz ritkára vált - illetve előre láthatólag ehhez és nem a nullához fog közelíteni, aztán majd kiderül...
De egyelőre még vagyok, és itt van a tegnapi desszertünk receptje is, aminek eredetije szepynél leledzik. Nálam történt némi módosítás rajta, de hát ugye főzés közben bénázni nem szégyen, az eredmény pedig így is nagyon finom lett. :D
Szepy, köööszi! :)


A tésztához a vizet, tejet, vajat, cukrot és sót felforraltam, hozzáadtam a lisztet és addig kevergettem, amíg elvált az edény falától és hajlandóságot mutatott a gombóccá válásra. Ekkor a tűzhelyet lezártam, a tojásokat pedig felvertem. A tésztát robotgéppel keverni kezdtem, közben fokozatosan hozzácsorgattam a tojást is és addig kevertem, amíg szép fényes, krémes masszát kaptam eredményül. Ezt habzsákba tettem és sütőpapíros tepsi(k)re diónyi halmokat kanyarítottam belőle. Alaposan megspriccelve, előmelegített, gőzös sütőben sültek kb. 30 percig (160-170 °C+légkeverés - vagy 180 °C lk nélkül), amíg szép színt kaptak. A sütés utolsó 5 percében a sütőajtót résnyire nyitottam, végül a kis fánkokat a sütőből kivéve, a tepsi(ke)n hagytam kihűlni.


Amíg a fánkok hűltek, elkészítettem a krémet. Itt jön a bénázás rész, ugyanis nem volt itthon habporom (vagyis tuti, hogy van valahol, csak elbújt :P), gondoltam majd zselatin fixszel fel tudom verni a kókusztejet. Hát előzetes hűtés nélkül nem. :D Így a zselatin fixszel és cukorral elkevert kókusztej a hűtőben megvárta, amíg a férjem beszerezte a habport. Persze közben elkezdett kocsonyásodni, na de ekkor már késő volt neki: kapott egy zacskó habport és ezzel együtt kerekedett tökéletes krém belőle. Fánktöltő csővel ellátott habzsákból töltöttem meg a fánkokat, egy részüket tányérokra halmoztam (desszert az ebédhez), a maradékot csak egyszerűen egy tálba* rakosgattam. Hűtőbe kerültek.
A tejszínben megolvasztottam a csokoládét és a kakaóport, cukorral és néhány csepp rumaromával ízesítettem. Kevergetve kihűtöttem és tálaláskor ezzel az öntettel és némi pirított kókuszreszelékkel egészítettem ki a desszertet. Nagyon finom, érdemes elkészíteni! :)

 
Hozzávalók...
...az égetett tésztához:
75 ml víz, 75 ml tej (azaz összesen 1,5 dl folyadék), 75 g vaj, 1 evőkanál cukor, kis csipet só, 100 g liszt, 4 tojás (felütve 200 g);
...a kókuszkrémhez: 1 doboz (400 ml) kókusztej, 3 evőkanál porcukor, 1 zacskó (60 g) habpor és 1 zselatin fix (vagy zselatin nélkül összesen 2 zacskó habpor, de ekkor valószínűleg kevesebb cukrot igényel);
...az öntethez: 100 g étcsokoládé (70 %), 1 evőkanál ét kakaópor, 2 dl tejszín, 5 dkg cukor (édesszájúaknak mehet több), pár csepp rumaroma (vagy rum);
...továbbá: pirított kókuszreszelék.
*A tálba rendezett (később fogyasztott) profiterolokra rácsorgattam a csokit és így kerültek lefedve a hűtőbe. Szepy szerint elvannak néhány napig, nekünk szerintem a 24 órát már nem érik meg. :D

19 megjegyzés :

szepyke írta...

Huuuuuuuuuuuuuuuuu, de jól néz ki.
Ok, hozhatsz belőle... Mondjuk, hétfőn??? Nah???:)))

Ani írta...

Szerintem meg lehet oldani fixálók nélkül is. "Sárgakrémet" csinálnék, csak kókusztejjel tej v tejszín helyett. Vaj, liszt, kókusztej..plusz kis vaj, cukor. Ennyi. De tudom magamról is, amikor az ember ideges, igazából nem sok jut eszibe. Viszont a pufik szépek!

Eszter írta...

Húúú, de irtó jól néz ki!
Jó pihenést kívánok akkor így az év végére, hogy aztán újult erővel tudj belecsapni a lecsóba! ;-)

Éva írta...

Nagyon jól néz ki guszta! Még ilyet nem csináltam, a tésztája olyan mint a képviselőfánknak ugye? Egyszer ettem boltit az is finom volt, elképzelem mennyivel másabb azért amit otthon csinálunk. A kókuszt nagyon szeretem, biztos hogy nagyon ízlene!!

egycsipet írta...

Szepy, köszi! x2! :)
Nem viszek... :D

Tea, persze hogy meg lehet. Jóformán bármilyen töltelékkel lehetett volna helyettesíteni, de nem akartam.
Ez igazából nem is krém, hanem inkább hab. Főzött, vajas krémmel nem ilyen könnyű kis desszert az eredmény, ezért próbálkoztam a zselatin fixszel a habpor helyett. Hát majdnem bejött. :DDD Köszi! :)

Eszter, köszönöm és köszönöm! :)

Éva, köszönöm! :)
Igen, illetve ki hogyan szokta, az égetett tészta nálam általában vízzel készül, de most ezt is az eredeti recept alapján, tej+víz keverékéből készítettem. Egyszerű süti, még ha nem is tűnik annak, ráadásul előre is el lehet készíteni, ami nagy előny, főleg ha vendégeket is vár az ember lánya. :)

Ani írta...

Hát igen, ez is igaz...

Ditta tortái írta...

Nagyon gyönyörűek!

trollanyu írta...

Nagyon jól néznek ki és a kókuszos krém nagyon finom:) Mi a különbség tulajdonképpen a képviselőfánk és a profiterol között? A mérete? Mindenesetre nagyon tetszik:)

Raindrop írta...

Jaj, de gyönyörű! Legszebb profiterol amit hosszú ideje láttam! :)
Nekem az égetett tésztáról először a képviselő és az ekler fánk jut eszembe. Kedvenceim! (pirulás)

Petra írta...

Gyönyörű ez a fotó! A kókuszos habbal fantasztikus lehet. Nekem bizony ez a tészta a mumus... A leírásod alapján nem is olyan vészes. Talán összeszedem a bátorságom. :)

A munkához hajrá! Én is pár hete dolgozom új munkahelyen. Az eddigi részmunkaidő helyett teljesben.

Hankka írta...

A profiterol szuper lett, viszem is a receptet! Én egy éve mentem vissza dolgozni, ügyes szervezéssel azért jut egy kis idő a blog-létre is! Sajnálnám, ha nagyon megcsappanna a bejegyzéseid száma! :)

Melinda írta...

Nyammm...mást már írni sem tudok!Ja de,engem vársz ilyen finomsággal??:D

Katucikonyha, írta...

Nagyon mutatós lett, még jó, hogy jóllakottan jöttem olvasgatni. .-) Remélem, azért lesz időd írni, jó visszarázódást kívánok Neked!

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok! :)

Trollanyu, nagyjából igen, illetve a profiterolt amennyire én tudom, mindig nyakon öntik valamilyen öntettel, csokival, a képviselőfánk pedig csak belülről van töltve.

Raindrop, a képviselőfánk nekem is nagy barátom. :)))

Petra, Hankka, Katuci, köszi nektek a "bátorítást". Igyekszem nem eltűnni, de biztosan nem lesz egyszerű újra beszállni a mókuskerékbe. :)

Melinda, ha szeretnéd.. ;)

Juci írta...

Azt csak úgy gondolod, hogy ritkábban írsz majd bejegyzést.
Meglátod már első nap jelenkeznek az elvonási tünetek.
Most én itt az ágyat nyomom, lázas vagyok, de a hasamon a gép és bütykölök keményen.
A sütid kitűnően sikerült, bezzeg nekem sokszor szinte ehetetlen.
Majd az ünnepek után én is neki fogok hátha sikerülni fog.

egycsipet írta...

Juci, köszönöm! :)
Az elvonási tünetek még csak hagyján, de hogy hogyan lesz időm mindenre? :D Majd meglátjuk. Köszönöm a biztatást ;), én pedig jobbulást kívánok neked, gyógyulj mielőbb! :)

Elisabeth írta...

Fantasztikusan finom...én is ki szeretném próbálni a kókusz izzel! Nagyon sikeres ez a recept!
Köszi!

Gabriella írta...

Pár perce nézegetem az oldalad... gyönyörű süteményeket készítesz! Szépek a fotóid is! :))
Üdv.

egycsipet írta...

Gabriella, köszönöm szépen! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...