2011. november 20., vasárnap

Mogyorólikőr

Mához egy hétre advent első vasárnapja. Ne sokkoljalak benneteket? :)
Na jó, akkor csak annyit súgok meg, hogy mindjárt karácsony és ha nem akartok lemaradni az egyik legjobb vendégváró italról, akkor készítsétek el ezt a receptet, de izibe! Mogyorórajongóknak érdemes nagyobb mennyiséggel indítaniuk, főleg, ha esetleg ajándékba is készül belőle.


Nem igazán munkás darab: 180 °C-ra melegített sütőben, a tepsit időnként megrázva és a szemeket átforgatva megpirítom a mogyorót. (Vigyázz, forró!) Akkor jó, ha már érezhető az illata és a vékony barna héj könnyen leválik róla. Ez nagyjából 10 perc alatt következik be, de függ a szemek méretétől.
A sütőből kivéve hagyom kihűlni, majd két kezem között dörzsölgetve megtisztítom a mogyorószemeket. A lepergett barna héjat eldobom, a tiszta szemeket pedig késsel durvára vágom (vagy nejlonzacskóba téve egyszerűen összetöröm nyújtófával). Jól záródó befőttes üvegbe teszem a felhasított vaníliarudat, mellészórom a tört mogyorót és felöntöm a vodkával. Összerázom és a hűtőszekrénybe teszem az üveget. Két-három hétig érlelem a hűtőben az italt, ezalatt naponta legalább egyszer - vagy amikor csak arra járok - felrázom a tartalmát.
Az érlelési idő leteltével szűrőbe helyezett, többszörösen hajtogatott sűrű szövésű anyagon (vagy kávéfilteren) keresztül átszűröm az italt*. Szirupot főzök a cukorból és a vízből: forrás után lassú tűzön 2 percig forralom, majd kihűtöm. Elkeverem a mogyorós vodkát a kihűlt cukorsziruppal (érdemes kóstolgatással beállítani az édességét, lehet, hogy nektek nem kell bele az egész mennyiség), üvegbe töltöm, és hűtőszekrényben legalább további 2-3 hétig - illetve mostantól számítva egészen pontosan karácsonyig ;) - érlelem.
*Az ital a szűrés ellenére valószínűleg opálos marad, de semmi gond: néhány nap alatt biztosan leülepedik és újra át lehet szűrni.


Hozzávalók (5-6 dl likőrhöz): 20 dkg török mogyoró, 1 rúd vanília, 5 dl vodka, 15 dkg cukor, 1 dl víz.

A recept - a fotókon is látható párjával együtt - az idei Kifőztük Karácsony adománygyűjtő számban is szerepel. Még nincs késő, december 8-ig megtehetitek felajánlásaitokat egy jó ügy érdekében! Köszönjük!

14 megjegyzés :

Raindrop írta...

Én is csináltam likőrt és maradt még vaníliám, vodkám, ezt holnap megcsinálom.
Képzeld Csipet, én meg mogyoró rajongásban szenvedek 1 éve. Régen is szerettem, de újabban naponta gondolok rá. :) Mindenféle mogyoróra. Mindent mogyoróolajjal főzök, amibe lehet teszek, mogyorós salátákat lesek a neten, vagy csak úgy magában dobálom a számba. :)

Petra írta...

Remek.Már mentem is! Köszi. :)

Ami írta...

Már megyek is mogyorót venni! Ezt a likőrt muszáj kipróbálnom :)

Katucikonyha, írta...

De jó, még nem is hallottam mogyorólikőrről!

Hankka írta...

Eddig a fahéjlikőrt terveztem gasztroajándékként elkészíteni, de ez a mogyorós likőr is nagyon finomnak tűnik! Lehet, hogy mindkettőt megkóstoljuk!

Éva írta...

Nagyon szép a színe! Látszik hogy finom aromás lehet az íze!

Kati írta...

Júl hangzik, én most készítettem elő a limoncellot:)

Elena írta...

Na jó, rám nem hat sokkolóan a hír...:)) viszont annyi minden jár a fejemben az elkészítendő dolgokról....pedig már most tudom hogy megint káoszban leszek...és akkor még itt ez a likőr is...:)) nagyon jòl hangzik!!!

Elisabeth írta...

Hát, te aztán nagyon finom liköröket készitesz, de ez a mogyorós likör, szuper finom. Közelednek az ünnepek, gondolom boldog vendégeid lesznek nálad mikor megkostolják a finomságokat amit készitesz!

egycsipet írta...

Köszi szépen mindenkinek! :))

Raindrop, én csak a török mogyorót szeretem, de azt nagyooon. Gyerekkorom óta az egyik legnagyobb favorit, nem tudom megunni. :)))

Annak, aki elkészítené, csak ajánlani tudom. Nekem augusztus óta érlelődik, és napról-napra finomabb lesz! :))

Bianka írta...

Remek vendégváró

egycsipet írta...

Köszi! :)

Rosita Vargas írta...

Genial este licor tengo avellanas y lo prepararé muy tentador,abrazos y feliz navidad.

egycsipet írta...

Rosita, muchas gracias :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...