2011. november 5., szombat

Bakonyi szelet

Nem tudom, mennyire hagyományos a receptem, mert ez is ahány ház, annyi szokás - nekem attól lesz bakonyi, hogy a hús és gomba mellett pirospaprika és fokhagyma van benne. Utóbbiból ha ahhoz van kedvem, akkor sok, ha nem annyira, akkor kevesebb - ilyenkor szórok egy kis kakukkfüvet is bele, mert finom :))), de gyanús, hogy a bakonyihoz alapból nem sok köze van. 
Ja igen, ha bakonyi, akkor szerintem tejföl és nem tejszín. Ennyi? Ennyi.


A hagymákat és a gombát megtisztítom, majd aprítom. Én szeretek apró csiperkét használni, ezeket félbe-négybe vágom, de aki hozzájut erdei gombákhoz, azt is használhat bele. A sertéshúst - esetemben egy szép szüzet - megtisztítom, kisujjnyi vékony szeletekre vágom. Ha már sertés és még magyaros is, akkor mehet zsírral, amit felforrósítok és a lisztbe forgatott szeleteket mindkét oldalukon előpirítom. A szeleteket tányérra szedem, a zsíron párolni kezdem a hagymát, később hozzáadom a fokhagymát is, legvégül a gombát teszem bele, amit finoman megpirítok. Ezután pirospaprikát és lisztet szórok rá, majd felöntöm egy kevés vízzel. Fűszerezem, hozzárakom a hússzeleteket és annyi vizet adok hozzá, amennyi éppen ellepi. Fedő nélkül főzöm - a főzés vége felé sózom és ha szükséges, tovább ízesítem. A bő, de a liszt miatt sűrű szaftból egy keveset kikeverek a tejföllel, ezt hozzákeverem az ételhez és összeforralom. Nokedlival a legfinomabb. :)


Hozzávalók: egy kb. fél kg-os sertésszűz + liszt a forgatáshoz, fél kg apró csiperke, 1-2 evőkanál zsír (vagy olaj), egy nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1-2 teáskanál pirospaprika, 1 púpozott evőkanál liszt, őrölt bors, csipet kakukkfű (elhagyható, ekkor érdemes a fokhagyma mennyiségét növelni), só, víz, 15-20 dkg tejföl.

8 megjegyzés :

Eszter írta...

Ennyi? Ennyi. ;-) Majd elkészítem a napokban!

Chef Viki írta...

Ennyi bizony! S szigorúan nokedlivel!!

Szeretjük! Nagyon!

Éva írta...

Ó ez nagyon guszta! De szívesen elfogadnám mondjuk holnap ebédre! Lehet hogy rábeszélem a férjuramat hogy holnapra mit szólna ilyen ebédhez?:-))

Petra írta...

Imádom. Kakukkfűvel még nem próbáltam, de nagyon jól illik hozzá. :)

egycsipet írta...

Eszter :DD, hát ha már úgy megszeretted a gombát... ;)

Viki, igeeen, nokedlival! A legjobb! :))

Éva, köszönöm! Remélem, ízleni fog nektek is! :)

Petra, szerintem is. ;)

Köszönöm lányok! :)

Raindrop írta...

Helló Csipet! :)
Jöttem vacsorázni!
Jobb hamit nem is találhattam volna nálad...
Nézek valami sütit is. :)

nagikata írta...

Nálunk csakis krumpligombóccal (próbáljátok ki)... egyik legkedveltebb étel!

egycsipet írta...

nagikata,
köszönöm a tippet, gombóccal még nem kóstoltam, de már biztos, hogy fogom! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...