2011. november 24., csütörtök

Vali szelet

Nem is tudom, mit mondhatnék róla azon kívül, hogy gesztenyés, mézes, mutatós és emellett igazán ünnepi sütemény. Talán csak annyit, hogy egy nagyon kedves ismerős anyukájáról kapta a nevét :D és már egy hónapja készülök megsütni.
Készítsétek el most vasárnapra, vagy a következőre, az azt követőre...vagy persze karácsonyra. Nem fogjátok megbánni. :)


A szokásos kakaós-mézes lapom az alapja. Ehhez a tésztához a mézet, a vajat és a cukrot kevergetve megolvasztom. Nem kell felforralni, elég addig melegíteni, amíg elegyedik és a kevergetéstől kissé kivilágosodik, ekkor a tűzhelyet lezárom. Nagyobb tálba mérem a száraz hozzávalókat és összekeverem. A tojásokat beleütöm a még meleg vajas mézbe, elkeverem, majd a lisztekhez adom. Összeállítom a tésztát, majd frissentartó fóliába csomagolom és 2 órán keresztül, szobahőmérsékleten pihenni hagyom.
Amíg a tészta pihen, a gesztenyepürét a fagyasztóból kivéve hagyom felengedni. A tejből, pudingporból és 3 dkg cukorból vaníliapudingot főzök, amit ezután időnként átkeverve teljesen kihűtök.
A pihentetési idő leteltével a tésztából négy egyforma méretű (kb. 22x30 cm), vékony lapot nyújtok. Ezeket 170 fokos sütőben, egy tepsi hátulján, egymás után, 6-8 perc alatt kisütöm (figyelni kell, mert hajlamos megégni), majd rácson hagyom kihűlni.

A gesztenyekrémhez a kihűlt pudingot elkezdem robotgéppel keverni. Hozzáadom a darabokra vágott gesztenyepürét és alaposan összedolgozom, majd a puha vajat is beletéve néhány perc alatt habosra keverem a krémet. A habosítás alatt porcukorral, vaníliakivonattal és rummal vagy rumaromával tetszőlegesen tovább ízesítem a gesztenyekrémet.
Az összeállításhoz megfelelő méretű tálcára helyezek egy tésztalapot, egyenletesen megkenem a krém harmadával, majd újabb tésztalap, krém, tésztalap... következik. A tetejére kerül a legszebb, legsimább felületű lap, amit olvasztott csokoládéval vonok be és tetszőlegesen szórócukrokkal díszítek.
Hűtőszekrénybe teszem legalább egy éjszakára, ezután hosszúkás szeletekre vágva tálalom.


Hasonló receptek a blogon: adventi mézes torta, Zsuzsi szelet, grízes mézes krémes.

Hozzávalók...
...a kakaós lapokhoz*:
15 dkg cukor, 10 dkg méz, 5-6 dkg vaj, 2 egész tojás, 40 dkg liszt, 1/2 evőkanál szódabikarbóna, 3 dkg kakaópor (keserű), csipet só;
...a gesztenyekrémhez: 2 csomag vaníliás pudingpor, 6 dl tej, 3 dkg cukor, 50 dkg gesztenyepüré, 12 dkg szobahőmérsékletű vaj, 10 dkg porcukor**, 1-2 teáskanál vaníliakivonat, kevés rum vagy 1-2 mokkáskanál rumaroma;
...a tetejére: 15 dkg étcsokoládé, 1-2 teáskanál olaj, tetszés szerint díszítőcukrok.
*a mézes lapot korábban is el lehet készíteni (kisütve le is fagyasztható), aztán fogyasztás előtti nap már csak be kell tölteni a krémmel, így jól ütemezhető ez a sütemény a közelgő ünnepek alkalmával is;
**elképzelhető, hogy a feltüntetett cukormennyiség sok lesz a kevésbé édesszájúaknak, sőt a gesztenyepürék sem egyformán édesek, így mindenképpen ajánlom, hogy készítés közben kóstoljátok a krémet és az édesség beállításánál vegyétek figyelembe azt is, hogy a mézes lapok tovább édesítik majd a kész süteményt.

35 megjegyzés :

szepyke írta...

Anyááááááááám, de jól néz(el) ki!:))))))))))))

Repülő Nyúl írta...

Milyen szép kis szeletek, és a tetejük is síma! Hát nem mondom, hogy nem csábulnék el! Tea voltam)))

Citromhab írta...

Nagyon finom sütemény, nekem is megvan ez a recept:-)

trollanyu írta...

Nagyon jól néz ki és már most nekiállnék elkészíteni, de nagy bánatomra itt nem lehet gesztenyepürét kapni. De majd kitalálok valami más krémet hozzá. Karácsonyra is tökéletes, olyan szép:)

Hajnal írta...

Nagyon fincsi lehet,kipróbálom valamikor az tuti :)
Köszi a receptet!!

Anyucika írta...

Szia.Annyira gyönyörű hogy kár megenni.A kakaós tészta a gesztenyés krémmel mennyei lehet.Lehet hogy karácsonyra ez lesz az egyik süti,amit elkészítek.Ha igen akkor beszámolok róla. Köszi.

hankka írta...

Mindig csodálom a sütijeidet, annyira szépek! És persze biztosan nagyon finomak is! Ez a gesztenyekrémes is nagyon guszta, viszem is a receptet! :)

Éva írta...

Nagyon mutatós guszta sütemény! Finom lehet az íze, szeretem a mézes alapu sütiket mert jó puha és a gesztenyekrémet is imádom !

Bianka írta...

Nagyon finom, remek, szép szeletek

egycsipet írta...

szepy, igyekeztem szépre igazítani. :P :))

Tea köszi! :)))

Citromhab, ezen csodálkoznék, mert tegnapig csak egy fecnin létezett a laptopom mellett. :D
Az persze valószínű, hogy hasonló sütemény létezik, nem hinném, hogy én találtam volna fel a spanyol viaszt a mézeslap+gesztenyekrém duóval ;)), de ez itt saját kreálmány - az egyik kedvenc receptemből. :)

Trollanyu köszönöm! Eredetileg vaníliakrémmel készül (recept itt), de persze többféle krémmel is ki lehet próbálni. :)

Hajnal, én köszi szépen! :)

Anyucika, köszönöm neked is! Bátran ajánlom karácsonyra, szerintem is nagyon passzol az ünnephez. :)

Hankka, köszönöm! Remélem, ízleni fog nektek is. :)

Éva, mi is nagy mézes rajongók vagyunk, ünnepekkor kötelező valamelyik változata. :) Köszönöm!

Bianka, köszi szépen! :)

Katucikonyha, írta...

Most jutottam oda, hogy megnézzem, nagyon durvaaaa!

mm írta...

Tegnap megláttam, ma már a spájz polcon figyel!
Nagyon jól néz ki élőben is, a krém isteni azt már teszteltem!
Köszi a receptet!
Hajni

Petra írta...

Jajjj, de csábító. Ez volt az a bizonyos csokiolvasztás? De hát gyönyörű lett!
Azok a kis hópehelycukrok nekem is ismerősek... :)

egycsipet írta...

Katucikonyha, ez remélem jót jelent. :D

Hajni, nagyon örülök! :))) Remélem, a végeredmény is ízlett. :)

Petra, köszönöm szépen! :) Ez. :/ :D
Szerintem nagyon cukik a hópelyhek, a lánykáim minden hasonló kis apróságot nagyon szeretnek a sütiken. :) Felénk sajnos nem kapni ilyet, ezt végül szepy szerezte be nekem (itt is köfff!), pedig ha rajtunk múlna nagy kereslet lenne rá. :D

Pixie Pie írta...

Nagyon tetszik ez a kombináció, csak el ne felejtsem kipróbálni! :) Ez is olyan fajta, aminek jót tesz egy kis pihenő? Nekem ez a hópelyhes szórócukor egyébként nagyon nem jött be, szerintem tök kemény és ízetlen, még tavaly ilyenkor vettem bonbonokra, de jól meg is bántam. Azon kívül, hogy jól néz ki sok haszna nincs, úgyhogy majd dekorációs célra fogom inkább felhasználni a terítőre, vagy a tányér szélére. Bár igaz, hogy a gyöngy-szerűeknek sincs ízük. :)

egycsipet írta...

Köszi Pixie! :) Egy nap elég neki, de az sem baj, ha tovább áll, illetve én amiatt szeretem a mézes lapos sütiket, mert a lapot előre le lehet "gyártani", aztán csak betöltöm egy nappal a fogyasztás előtt. :)

Megmondom őszintén, én egyik ilyen cukrot sem eszem meg :D - kizárólag dekorálásra szánom, még ha épp a süti tetejére kerül is. Az más tészta, hogy a gyerekeim mindketten odáig vannak értük, legyen (vagy ne legyen) akármilyen az íze, az nekik akkor is finom, mert jól néz ki. :)

Pixie Pie írta...

Kedves Csipet Asszony! :)))
Jelentem, készítettem ebből a sütikéből egy fél adagot karácsony másnapjára, de még így is tekintélyes mennyiség lett és nagyon finomra sikerült. Az én ízlésem szerint kicsit kevesebb cukrot tettem volna bele, de mindenki másnak tökéletes volt. Ezer köszönet érte, csak ajánlani tudom! :)

egycsipet írta...

Drága Pixie,
rendkívül örülök, hogy nálatok is sikerrel szerepelt Vali és nagyon köszönöm a visszajelzést! :))

A szövegben szerepel, hogy tetszőlegesen kell a krémet ízesíteni, de akkor most beteszem a hozzávalókhoz is, hogy felhívjam a figyelmet rá, mert való igaz, hogy nem mindenki olyan édesszájú, mint a mi családunk. ;DD Köszi! :)

Névtelen írta...

Szia Csipet!

Gyönyörűséges sütemény, nem lehet szavakba önteni....:), gratulálok!
Szeretném kérdezni, hogy vaj helyett a margarin is jó-e, illetve a máznál tortabevonóra gondolsz ( pl.Katics) vagy igazi étcsokira (pl. Szerencsi), mert a mázad olyan tökéletes, teljesen remekmű! Te milyen csoki használsz, ha nem titkos és elárulnád?
Holnap szeretném elkészíteni ezt a csodát a családomnak és majd küldöm Neked a beszámolót.
Köszönök mindent, szép napot!

Üdv: Falcsy

egycsipet írta...

Szia Falcsy,
örülök, hogy elkészíted és köszönöm, hogy írtál. :)

Margarin vs. vaj: én ritka kivételektől eltekintve vajat használok, különös tekintettel a krémekre, de erre szoktam mondani, hogy ki vagyok én, hogy megszabjam, ki mivel főzzön? :) Technikailag megfelel a margarin, azaz: igen, jó lesz azzal is. Ha szeretitek, nyugodtan helyettesítheted vele a vajat.

Csoki vs. bevonó: csokira gondolok, de a kapcsolódó szöveg ugyanaz, mint fent. :))
Általában 3féle csokit vásárolok: 60%-os tibit, és 70%, illetve 86%-os cote d'or-t. Emellett időnként veszek más termékeket is, de ezek az állandóak. Nyilván az árkategória nem ugyanaz, ez is mindenki saját döntése (pénztárcája), éppen ezért nem is szoktam márkát írni.
Ha a csoki mellett döntesz, akkor a szerecsent viszont nem ajánlom, mert annak szerintem túlságosan karakteres az íze (mondjuk az egyik csokifagyi receptemnél pont ezért szeretem azt :D). Bevonásra általában a 60-as tibit használom, így azt ajánlom neked ehhez is. :)

Bevonásnál a csoki állagára kell figyelni, nyilván minél hígabb, annál jobban terül, de ezt a hőmérséklet jó eltalálásával és nem az olajmennyiség növelésével célszerű elérni. Gőz fölött állandóan kevergetni kell, ha mikróban melegíted, akkor 20-30 mp-ként kiveszed és átkevered, így látni fogod, mikor jó.
A profik nem szokták ajánlani, de mivel én nem vagyok az, nagyjából mindig rásegítek a terülésre egy hosszú késsel. ;) Amikor elsimítom, a tálca egyik, illetve másik végét megemelve picit hozzáütögetem a konyhapulthoz, ezzel a maradék egyenetlenség is ki szokott simulni. :)

Remélem, sikerrel jársz és várom a visszajelzésedet! :)
Szép napot, jó munkát!
csipet

Névtelen írta...

Szia Csipet!
Nagyon-nagyon köszönöm, hogy ilyen gyors voltál, és hálás vagyok a hosszú mindenre kiterjedő és részletes leírásért. Már a tésztát legyúrtam, este fogom sütni. Kit kicsi gyerek mellet nem egyszerű kivitelezni a sütést, de be fogok számolni, ezt megígérem Neked.

Üdv: Falcsy

egycsipet írta...

Igazán nincs mit, én köszi! :))

Névtelen írta...

Szia!
Szenzációsan finom sütemény, tegnap du. lett kész és későn este már megvágtuk, mert nem győztünk várni. De reggelre még puhábbá vált a tésztája, ma estére már szinte piskótaszerűre puhult. A csokimáz is szépen sikerült, csak kicsit mattá vált, de majd legközelebb........
Köszi a receptet, jó éjt!

Üdv: Falcsy

egycsipet írta...

Szia Falcsy,
igazán szívesen. :)) Nagyon örülök, hogy ízlik nektek is és köszönöm szépen a visszajelzést! :))
Az olvasztott csoki kisebb-nagyobb mértékben nekem is matt szokott lenni, de temperálni nem érdemes, mert akkor meg szeletelhetetlen lesz. Vannak fényes (főzős) máz receptek, ha fontosnak tartod, hogy fényes legyen, akkor szerintem inkább olyat lenne érdemes keresned. :)
További jó sütést-főzést kívánok neked, üdv,
csipet

Vicuska írta...

Gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű!!! :)

Jutka írta...

Nagyon guszta!

egycsipet írta...

Vicuska, Jutka, köszönöm! :)

KATA írta...

Szia!
Ezt a nagyon finom sütit készítettem el többek között a családnak karácsonyra mert nagyon szeretjük a gesztenyés sütiket...szeretnék engedélyt kérni tőled hogy a receptet rád való hivatkozással és a saját fényképeimmel közzétegyem a blogomban!
Köszönettel:
Kata

egycsipet írta...

Szia Kata,
örülök, hogy ízlett nektek is! :)
A receptet természetesen közzéteheted a blogodon, csak - ahogy te is írtad - annyit szoktam kérni, hogy a forrást szúrd be linkként a bejegyzésednél.
Köszönöm, hogy visszajeleztél! Üdv,
csipet

Zahora Adrienn írta...

Szia! Mivel vágod fel, hogy ilyen nagyon szép minden szelet süti? Jó tudom, késsel... de hogyan? :)

egycsipet írta...

Szia Adrienn!

:))

Uhh, a vágás elég macerás, de én általában egyszerre szeletelem fel a hasonló sütiket, így csak egyszer kell rákészülni. Nagy konyhakést használok, éleset, vékonyabb pengéjűt. Kell még hozzá forró víz (tényleg forró, szóval nem elég a "csapmeleg") egy kancsóban, ami ha lehet, olyan magas legyen, mint a kés pengéjének a hossza (vagy magasabb), és konyhai papírtörlők sokasága.
Szóval a kést a forró vízbe teszed, megvárod, míg átforrósodik a penge, ekkor vízből ki, törlővel letörölget, csokit óvatosan átvág, de inkább megolvasztani kell a csokit, mint erővel vágni - főleg, ha a könnyen roppanós-törős fajtát sikerül rávarázsolnod. Szóval ez egy lassú, "kitartós" mozdulat - ha a csokit átolvasztottad-átvágtad, csak utána vágod át a süteményt is. Ha a kés pengéje rövidebb, mint a sütemény felülete, akkor is először a csokival kell foglalkozni: ilyenkor ahogy átvágom a csokit a penge teljes hosszán, utána amíg még meleg a kés, továbbhúzom a süti széléig, hogy teljes hosszában el legyen vágva a bevonat a süti tetején. Csak utána vágom át a tésztát is - az már mehet egy határozott mozdulattal, mert ilyenkor már nem tud a csoki megrepedni.
Nagyon fontos, hogy minden egyes vágás után meg kell tisztítani a kést: mindig forró víz, kivesz, papírtörlővel tisztára (vagy megközelítőleg tisztára :) ) töröl és mehet a következő kör. Ezt azért kell megcsinálni, mert egyrészt ha krémes-tésztás-csokis marad a penge, akkor azt a következő szeleten fogod "letisztítani" a késről - azaz a következő vágásnál a süti tetejére fog feltornyozódni, ami nem szép, másrészt pedig a kés pengéje lehűl és úgy már macerásabb a csokoládét elvágni a tetején.
Az még talán fontos, hogy a késsel nem tanácsos "fűrészelni", mert szétmorzsolódik a tészta és összemaszatolod a krémet vele, szóval tényleg éles késre és minél nagyobb, határozottabb mozdulatokra van szükség.

Ez így gondolom elég hosszú és elborzasztó lett elsőre, de ahogy csinálod, látni fogod, hogy nem vészes egyáltalán. Illetve nem tudom, van-e még kérdésed (?) a fentiekkel kapcsolatban...

üdv,
csipet

Zahora Adrienn írta...

Hűűű! Nincs több kérdésem! Elég kimerítő volt még olvasni is! De tökéletesen logikus! Köszönöm szépen! :)

egycsipet írta...

:D Azt elhiszem.
Igazán nincs mit. :)

Jámborné Budai Mónika írta...

Napokban elkészítettem a süteményt és remekül sikerült, jelenleg ő a kedvencünk.
Köszönöm szépen a receptet:))

egycsipet írta...

Én köszönöm Mónika, hogy elkészítetted! Örülök, hogy nálatok is kedvenc lett! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...