2012. augusztus 20., hétfő

Ketchup házilag

Ketchupot nagyon könnyű házilag készíteni. Bár kicsit lassan készül el, de sok munkát nem igényel, és a tűzhely mellett töltött időnkért cserébe finom, saját szájízünk szerint fűszerezett paradicsommártást kapunk eredményül.


A ketchup - nálam - ugyanazzal az eljárással készül, mint a paradicsomszósz, de sűrűbbre (azaz tovább) főzöm. Többnyire az éppen fellelhető friss fűszereimet használom hozzá, ha ezek csak részben állnak rendelkezésemre, akkor a hiányzókat szárított fűszerekkel pótolom. Tehát a recept nincs kőbe vésve, még én magam is többféleképpen készítem, a lényeg úgyis az, hogy a végeredmény ízletes legyen.


A paradicsomokat megmosom, feldarabolom és kevés vízzel puhára főzöm, majd átpasszírozom. Ezután újra tűzre teszem a fűszerekkel együtt. Kerül bele: durvára vágott hagyma (most vöröshagyma és lilahagyma), fokhagyma, bazsalikom (szárral együtt), kakukkfű, majoránna vagy oregánó (nekem most előbbi zöldül a kertben, így inkább azt használtam, mint szárított oregánót), zellerszár, rozmaring, gyömbér (reszelve), valamint bors, szegfűszeg és szegfűbors (serpenyőben addig melegítve-pirítva, amíg elkezdenek illatozni, majd mozsárban durvára törve és fűszertojásba zárva), és só. Fedő nélkül főzöm, időnként meg is keverem...


Amikor már nagyjából megfelelő a mártás sűrűsége, kihalászom a nagyobb fűszerszárakat és a fűszertartót, a bent maradtakat pedig alaposan megdolgozom a botmixerrel. A fűszeres paradicsomot újraforralom, cukorral és az ecetekkel ízesítem, szükség szerint sózom is, majd alaposan kimosott, csírátlanított üvegekbe zárom. A ketchupot száraz dunsztban hagyom kihűlni, majd mehetnek az üvegek a polcra.


Most 4 kg paradicsomból készítettem, ehhez került: 2-3 dl víz, 1-1 nagyobb fej vörös- és lilahagyma, 4 duci gerezd fokhagyma, 4 kisebb ág bazsalikom, 6 ágacska kakukkfű, 6 ágacska majoránna, 4 kisebb zellerszár, néhány kisebb rozmaringhajtás, kb. 3 cm gyömbér, 6 szem szegfűbors, 20 szem szegfűszeg, 6 szem fekete bors, kristálysó (himalaya), nádcukor (én édesebbre szoktam készíteni, ebbe az adagba kb. 7-8 evőkanál került, de nyilván paradicsomfüggő is), 4 evőkanál vörösborecet, 1 evőkanál balzsamecet. 
Nagyjából 6 óra alatt készült el. Tartósítószer nem szükséges bele (a megfelelő higiéniai eljárások mellett, természetesen).

5 megjegyzés :

Hankka írta...

Pont ma kezdtem el recept után kutatni, de valóban, ahány ház annyi recept, a variácók száma szinte végtelen (még szilvás hagymaketchupot is találtam). :) Nagyon finom lehet a te verziód is ezzel a gazdag fűszerezéssel! :)

Elisabeth írta...

Nagyon ugyesen keszitetted a hazilag keszitett ketchupot, es amint megfigyeltem a felsorolt fuszereket, minden ami fontos, benne van!

Nalunk a hires HEINZ ketchupot hasznaljuk mar evek ota, es attol nem terunk el...de nem tudja potolni a hazilag keszult finomsagot meg a leghiresebb sem!

egycsipet írta...

Hankka, valóban nagyon jól variálható és még almás változat is létezik. A lényeg szerintem, hogy saját ízlés szerint alakítsuk, "tucatot" a boltban is kapni. :))

Elisabeth, köszönöm! :)
Nem tudnék annyit befőzni, amennyi egész évre kitart, így amikor a házi elfogy, mi is készen vásároljuk. Sajnos azt kell mondanom, hogy a nálunk forgalmazott ketchupok többségét nem nehéz itthon "lefőzni". :/

Blogkonyha írta...

Már tavaly is szemeztem egy recepttel, aztán valahogy nem sikerült létre hoznom. Idén viszont eltökéltem magam, hogy főzök ketchupot. Máris vittem a receptjét! Nagyon finom lehet!

egycsipet írta...

Illéskrisz, örülök, hogy tetszik, remélem beválik nektek is!
Köszi! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...