Itt van újra a Segítsüti!
Ezen az őszön már 30 gasztroblogger süt jótékony célra a Segítsütivel, jelenleg az Őrzők Közhasznú Alapítvány javára. Az árverés elkezdődött és egészen 2012. szeptember 20-án (csütörtökön) 16:00 óráig tart. Kérek mindenkit, aki teheti, licitáljon a felajánlott finomságokra! Azok, akik az árverésről lecsúsznak, 21-étől ajándéktárgyak megvásárlásával támogathatják az Őrzők Alapítványt!
Ezen az őszön már 30 gasztroblogger süt jótékony célra a Segítsütivel, jelenleg az Őrzők Közhasznú Alapítvány javára. Az árverés elkezdődött és egészen 2012. szeptember 20-án (csütörtökön) 16:00 óráig tart. Kérek mindenkit, aki teheti, licitáljon a felajánlott finomságokra! Azok, akik az árverésről lecsúsznak, 21-étől ajándéktárgyak megvásárlásával támogathatják az Őrzők Alapítványt!
Az alapítvány web- és közösségi oldalán, illetve a Segítsüti weboldalán bővebben is olvashattok a kitűzött célról, a Tűzoltó utcai gyermekklinika (Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika) intenzív osztálya számára vásárolandó új, modern intenzív gyermekágyról.
Ezen az őszön jómagam már másodszorra képviselhetem a sütisütő csapatot: most egy mogyorókrémmel és mogyorószemmel töltött, karamellel ízesített tésztából készülő süteményt ajánlok fel árverésre.
A recept...
A kristálycukrot kortynyi vízzel, lassú tűzön, borostyánszínre karamellizálom. Egy vágódeszkát alufóliával fedek, kevés olajjal lekenek és erre terítem a kész karamellt. Hagyom kihűlni. A formát finoman kivajazom és liszttel meghintem, majd a hűtőszekrénybe teszem.
Amikor a karamell kihűlt, a sütőt előmelegítem 170 °C-ra. A karamell-lapot nagyobb darabokra tördelem és késes robotgépben megőrlöm - nem baj, ha kissé darabos marad. A kész őrleményt átborítom egy tányérba és a helyére mérem a lisztet, sütőport, sót és hideg vajat. Néhány másodperc alatt morzsásra dolgoztatom a robotgéppel, ezután hozzáadom a karamellt és a sötét nádcukrot. A géppel összekevertetem, majd a tojások és a tej hozzáadásával tésztát készítek belőle. (Az egész folyamat természetesen sk is végezhető.)
A sütőforma minden mélyedésében kehelyszerűen eloszlatok egy kis tésztát, erre egy teáskanálnyi mogyorókrémet és egy szem pirított mogyorót teszek, végül az egészet tésztával fedem. Előmelegített sütőben 15-17 perc alatt készre sütöm (nem szabad kiszárítani, de azért kapjon egy kis színt).
Sütés után hagyom a formában néhány percig pihenni, ezután rácsra borítva kihűtöm a süteményeket. Zárt dobozban vagy zacskóban napokig friss marad (sőt, szerintem finomabb, ha legalább egy napot pihent).
Hozzávalók 12 darabhoz (madeleine, muffin vagy minipite sütőformában is elkészíthető)...
...a karamellhez: 120 g kristálycukor, 10 ml (1 evőkanál) víz;
...a tésztához: 125 g finomliszt, 125 g rétesliszt, pici só, 1/2 teáskanál (2 g) sütőpor, 125 g vaj, kb. 110 g karamell és kb. 15 g sötét (nádmelaszos) nádcukor (összesen 125 g cukor), 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 80 ml tej (továbbá kakaós tészta esetében 15-20 g kakaópor és szükség szerint még egy kevés tej);
...a töltelékhez: kb. 150 g mogyorókrém (nutella), 12 szem pirított törökmogyoró (nagyobb szemű).
10 megjegyzés :
Csipetkém ez milyen formában sült?
Nagyon jól néznek ki, biztos irtó finom is! Jó választás-felajánlás lett! ;-)
Moha, fogalmam sincs, mi a neve, a roppant fantáziadús sütőforma néven árulták. :))
A sütin nagyjából látszik: félgömbnél valamivel laposabb forma csillag alakkal a közepén. Ha gondolod, lefotózom és felteszem, illetve épp a forma miatt javasoltam más sütőformákat, amik nagyjából ekkora méretűek. (Eredetileg nem ilyenre terveztem, de nem kaptam sütőformát hozzá, így végül ez lett.)
Eszter, drága vagy ♥, köszönöm szépen! :)
Jó lenne egy fotó róla! Megnéztem a minimuffin formámat, abban talán tényleg meg lehetne sütni. De ilyesmi formát, mint a tiéd, még nem is láttam sehol, hol vetted?
Annyira jól néznek ki a kis sütik, és nutellásak, a lányok odalennének ha megsütném nekik:)
Moha, du. lefotózom és felteszem.
Férj vette valahol a Keletinél egy kis üzletben, majd megpróbálom kideríteni tőle pontosabban, hogy hol.
Egyébként kb. 2 cm mély és 6-7 cm lehet az átmérője. Van olyan forma, ami a muffinformához hasonlít, csak kevésbé mély (szokták minipite formának is nevezni, de a legtöbb helyen szimplán muffinf.-ként szerepel), annak egészen hasonló a mérete ehhez.
Köszönöm! És pontos boltcímet is kérek, mert enélkül nem élet az élet:))))
Nagyon finomak lehetnek, a töltött kekszek a gyengéim én is szívesen megsütném :)
A forma engem is érdekelne, de azért a sütiért is küzdünk egy kicsit! :-D
Moha drága, forma fotó fent. :))) A címet izééé...hagyjuk...de csináltam neked térképet, mindjárt elküldöm privát. :D
Vikvi, köszönöm, mi teszteltük már kétszer is és eddig még mindenkinek nagyon bejött. :)
Verocs :)))) köszönöm szépen, aranyosak vagytok! :) :*
Megjegyzés küldése