2012. november 26., hétfő

Kókuszos csiga

Élesztős-omlós tésztatekercs, édes kókuszos tojáshabbal töltve - ismerős? Egyszerű, kiadós és olcsó, ettől függetlenül nálunk mégiscsak egy "tipikus ünnepi" süti.
Adventre készülődős hangulatban voltam a hétvégén (mézeskalácsot írókáztam...hááát, ne tudjátok meg... :D), így leporoltam a régi receptet - a férjem legnagyobb örömére, nálunk ugyanis ő a kókusz legjobb barátja. :)


A lisztet elkeverem a porcukorral és a sóval, majd a hideg vajat elmorzsolom benne. Hozzászórom az instant élesztőt is, és sima gombóccá dolgozom a tojássárgákkal, valamint annyi hideg tejjel, amennyit felvesz. Lisztezett tálban, konyharuhával letakarva pihentetem, amíg a kókuszos habot elkészítem. A sütőt előmelegítem 170°C-ra.
A habhoz a fehérjét felverem, majd gőz felett tovább verem a cukorral, amíg csúcsot lehet húzni belőle. A végén hozzádolgozom a vaníliaeszenciát és a gőzről levéve beleforgatom a kókuszreszeléket. A tésztát két részre osztom, az egyik felét finoman átgyúrom, majd kb. 2 mm vékony téglalappá nyújtom. Megkenem a kókuszos hab felével, bejgli-szerűen feltekerem és éles késsel kb. 1 cm-es szeleteket vágok belőle. Sütőpapíros tepsire helyezem és 170°C-on (150°C + LK) 18-20 perc alatt kisütöm a tekercseket. Amíg az első adag sül, a maradék alapanyagokat is elő tudom készíteni a sütésre. 
A sütőből kivéve rácson kihűtöm a csigákat. Légmentes dobozban jól eltartható - ha elég nagy mennyiséget készítek ahhoz, hogy ne fogyjon el egy nap alatt. :D


Hozzávalók kb. 36-38 közepes* csigához...
...a tésztához:
400 g liszt (+a nyújtáshoz), 100 g porcukor, 250 g hideg vaj, csipet só, 5 g instant élesztő, 3 tojás sárgája, 70-80 ml hideg tej (vagy amennyit felvesz);
...a habhoz: 3 tojás fehérje, 250 g por- vagy apró szemű kristálycukor, 2-3 teáskanál vanília eszencia (elhagyható vagy a cukor egy része vaníliás cukorral helyettesíthető), 200 g kókuszreszelék.
* Ha kisebb süteményeket szeretnék készíteni, akkor a tésztát nem felezem, hanem harmadolom vagy negyedelem. A közepes méret ebben az esetben úgy 6-7 cm átmérőt jelent.

5 megjegyzés :

Hankka írta...

De régen sütöttem, pedig mi is nagyon szeretjük! :) Irtó guszták, és ötletes a "tálalás"! :)

Kati írta...

Ezt mi is gyakran sütjük, nagyon szeretjük:)

egycsipet írta...

hankka, köszi! :)

Kati, én mindig csak megfogadom, hogy gyakra(bba)n fogom sütni, aztán valahogy elfelejtődik, hogy aztán a nagyobb ünnepek körül újra "felfedezzem". :))

Eva Zsolnai írta...

Háháhá...ezt jól elrontottam! Nem olvastam el figyelmesen a receptet, és egyszerre nyújtottam ki az egész tésztát. Így jó nagy csigáim lettek rengeteg töltelékkel...nem ilyen kis guszták. Most a hûtôben csücsülnek reggel meglátom, kukalakók lesznek-e vagy sem. ��

egycsipet írta...

Ááá, egy kis szépséghiba miatt csak nem... (?)
Megsültek végül? :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...