2012. december 29., szombat

Szilveszteri szerencsesajtos

Gyors sós apróság szilveszterre. A tésztája előre begyúrható, hogy aztán szilveszter délután frissen kisütve, leleményes lurkók/vendégek esetében még a tepsiből eltűnjenek a szerencsés sütik. ;)


A tésztához a liszteket egy tálba mérem, szódabikarbónát, sót, kockázott vajat, túrót és reszelt sajtot adok hozzá. Most tettem bele fűszereket (szárított kakukkfüvet és aprított -mirelit- rozmaringleveleket) is, de ez elhagyható. A tésztát elkezdem összemorzsolni, hozzácsorgatom a felvert tojást és gyors mozdulatokkal tésztát gyúrok belőle. Egy zacsiban, vagy folpackba csomagolva hűtőben pihentetem - legalább egy órát, de ha másnapig pihen, csak még jobb.
A pihentetett tésztát finoman lisztezett deszkán átgyúrom, majd kb. 3 mm vékonyra nyújtom és kiszaggatom. Sütőpapíros tepsiben, előmelegített sütőben, 180-190 °C-on pirulósra sütöm. Kívül ropogós, belül puha - igazán fincsi! :)


Hozzávalók:
200 g liszt (finom- és rétesliszt felesben), 250 g túró, 125 g vaj, 70-80 g reszelt sajt (most parmezán, de finom ementálival, trappistával, vagy akár füstölt sajttal is), 1 egész tojás+1 sárgája (villával kissé felverve), 1/3 mokkáskanál szódabikarbóna, 5-10 g só (sajttól és ízléstől függően), ízlés szerint fűszerek (fincsi a kakukkfű, a rozmaring vagy a bazsalikom...), kevés liszt a nyújtáshoz. 
Úgy 4 tepsi lesz ebből a mennyiségből.

3 megjegyzés :

Anazar írta...

Nagyon tetszik a szerencsesajtos megnevezés ;-))

Szemi írta...

Nagyon guszta, úgyhogy elviszem a receptet, és holnap megsütöm. Pont ilyet kerestem, amit egy nappal előre el lehet készíteni. :)

Vidám szilvesztert és boldog új évet kívánok!

egycsipet írta...

Anazar :)), Szemi, köszönöm szépen! :)

BÚÉK nektek is!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...