2013. március 19., kedd

Fahéjas keksz

Család szerint tejbegrízkeksz. Hogy miért? Mert ez a keksz hozza a tipikus retro tejbegrízérzést...tudjátok, azt, amikor nem édesítitek főzésnél a grízt, hanem utólag szórjátok meg kristálycukorral. :) Mmmm! Belül puha és omlós, kívül viszont finoman (és fahéjasan) ropogós. ;)


Így készült: a puha vajat és a nádcukrot (tálas) mixerrel habosítani kezdtem. Néhány perc után beleütöttem egy tojást is, majd sorban belekerült a só, a vaníliakivonat, valamint a fahéj. Legvégül - immár kézzel - néhány mozdulattal a sütőporos lisztet is beledolgoztam.
Tenyereim között aprócska golyócskákat görgettem: olyan kisebb diónyi méretűeket. Ezeket meghempergettem a fahéjas cukorban, sütőpapíros tepsire tettem, finoman lelapítottam, végül 170 °C-on úgy 10 perc alatt készre sütöttem.
Az eredetije szepy recept, kööösziii! :)


Kóstoljátok meg melegen is úgy, hogy a tetejére egy nagy tejszínhabkupacot nyomtok és hamm - na az az igazán tuti! :))) Persze kihűlve is szuper, csomagolni is lehet belőlük a gyerkőcnek a suliba (lánykám és a barátai legalábbis díjazni szokták az ilyesmit). Fahéjrajongóknak pedig abszolút kötelező darab!


Hozzávalók: 110 g vaj, 140 g világosbarna nádcukor, 1 (igen) nagy házi tojás, csipet só, 2-3 teáskanál vaníliakivonat, 1 csapott teáskanál őrölt fahéj, 1 púpozott teáskanál sütőpor, 320-340 g liszt, továbbá a forgatáshoz kb. 10 g őrölt fahéj és 30 g kristálycukor.

9 megjegyzés :

Kati írta...

Imádom, sütöttem már én is pont ezt a receptet Mandy Tarragon blogjáról, isteni finom:)

Hankka írta...

Nagggyon tetszik, még kinézetre is olyan, mint kis tejbegrízgombócok, biztosan nagyon-nagyon finom! :)

egycsipet írta...

Kati, köszi a tippet! Megnéztem Mandy receptjét, szerintem épp csak hasonlít szepyére, de felkerült a kipróbálós listámra az övé is, jól hangzik! :))

Hankka igen, helyesek és hát nagyon fincsik. Nekünk meg pláne, mert mindannyian szeretjük a fahéjat. :) Kb. feleztem szepy receptjét, mert mostanában inkább többször sütök kis adag süteményt, így viszont majdnem azonnal elfogyott egy fél tepsi. :D

Kricky írta...

Hű, de nagyon guszta! Ez nekem is ki kell próbálnom!

egycsipet írta...

Köszi Kricky! :))

Gabriella írta...

Margarinnal is jó? Tejèrzèkenyek vagyunk. Köszönöm szépen a választ.

egycsipet írta...

Szia, én csak vajjal készítettem eddig, de az eredeti recept (valahol a szövegben a link) margarinos, úgyhogy egészen biztosan jó lesz azzal is. :)

Gabriella írta...

Láttam az eredetit is a linked alapján. Nagyon köszönöm a válaszodat. Ünnepekre tervezem. Pár naposan milyen az állaga? Linzeres? Köszönöm szépen.

egycsipet írta...

Fogalmam sincs. :) Ilyen kis adagban sütöttem csak eddig, talán 3 vagy 4 alkalommal, és nem maradt belőle. De úgyis tervezek aprósütit a közeljövőben, lehet, hogy akkor ez lesz belőle, és tesztelem majd neked. ;) :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...