2013. július 17., szerda

Egresleves

Kedvenc leves, gyerekkoridéző, imádom! :)
Anno a dédnagyanyámnál több piszkebokor is megfért a telek határában, így nála mindig lehetett "legelészni", de ahogy az öregek elmentek, fokozatosan a piszkebokrok is eltűntek az életünkből. Ma már nem divat a szúrós, nehezen hozzáférhető gyümölcsök tartása, pedig csodás, vitamindús és nagyon szeretni való kis bogyócskák érnek ezeken a bokrokon. A piacon is ritkán fordul elő, többnyire helybéli idős nénik, bácsik ácsorognak 1-1 doboz fölött, már amikor egyáltalán eladják a nehezen leszüretelt gyümölcsöt, így dupla öröm volt, hogy nemrég sikerült egy méretes adagot bezsebelnem és kétszer is tudtam levest főzni belőle. Többnyire a magam örömére, de úgy vettem észre, hogy kisebbik leánykámnak is ízlett. :)


A leves olcsó, nagyon egyszerű és gyorsan elkészül. Részemről édesen szeretem, a savanykásabb gyümölccsel nagyon jól passzol az édes lé, de ez természetesen ízlés dolga. A fahéjat viszont nem érdemes elhagyni/lecserélni, csak egy leheletnyi kell belőle és igazán jól harmonizál a köszmétével. :)
Az egrest megtisztítom (végeit eltávolítom). A víz kábé kétharmadával (5 dl) addig főzöm, amíg megpuhulnak és szétnyílnak a szemek. Ekkor a keményítőt feloldom egy kis vízzel, és hozzákeverem a tejfölt. A maradék vízzel visszahűtöm a levest és behabarom a tejfölös keményítővel. Cukorral, csipetnyi fahéjjal ízesítem és újraforrásig főzöm.
Kihűtve, szobahőmérsékleten tálalom.


Hozzávalók: 600 g egres, 0,7 l víz, 20 g étkezési keményítő, 100 g tejföl, csipetnyi fahéj, cukor ízlés szerint.

3 megjegyzés :

Kati írta...

Én is nagyon szeretem, nálunk is nagymamámnál van a kertben még bokor, tényleg nem ültetnek az emberek mostanában ilyesmit.
Nekünk is mama szokott szedni minden évben két - háromszor egy levesre valót, mi erdélyiesen csirkehússal főzzük, de a te változatod is nagyon tetszik:) S most jut eszembe, hogy nálam sincs fennt a blogon.

Hankka írta...

Gyerekkoromban valamiért savanyún, alig éretten szerettem, mára az érettebb, édeskésebb szemek a kedvenceim. Levesként is nagyon fincsi lehet, nálunk anno mindig mártás készült belőle! :)

egycsipet írta...

Kati, csirkehússal? Hmm, még nem is hallottam így elkészítve, remélem, felteszed egyszer, hogy kipróbálhassam! ;)

Hankka, én mindig a közepesen érettet :)) szerettem leginkább, az arany középút embere vagyok. ;)
...de mindenhogy megeszem és azért édesen több fogy belőle. :D

Köszi lányok, hogy itt jártatok! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...