2014. március 6., csütörtök

Kókuszkocka

A kókuszkockához sima piskótát szoktam sütni. Nagyon egyszerű oka van: amikor először készítettem még tiniként, fogalmam sem volt arról, hogy mézes tésztából illene, így egyszerűen vizes piskótát sütöttem hozzá. :) Aztán ez maradt, de azért olykor teszek a piskótatésztába mézet is, az illúzió kedvéért... :D
Bár a férjem nagyon szereti, elég ritkán sütöm, így most egy jó nagy tepsivel készítettem. Normál (családi :D) adagban elég a felét sütni, így a hozzávalókat is a kisebb mennyiségre írom.


A sütőt előmelegítem 180-190 °C-ra. A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket egy pici sóval felverem. A sárgáját először kikeverem a cukrokkal, majd a többi hozzávalót is hozzáadva először a vízzel és az olajjal, majd a sütőporral elkevert liszttel. Legvégül beleforgatom a tojáshabot. A piskótamasszát sütőpapíros nagytepsibe terítem és a sütőbe tolom. A hőmérsékletet leveszem 150-160 °C-ra és tűpróbáig sütöm a tésztát. Pár perc után a tepsiből áthúzom egy rácsra és azon hagyom kihűlni.
Amíg a piskóta hűl, elkészítem a bevonót: a vajat, cukrot, tejet és kakaóport egy kisebb, vastag aljú edénykébe mérem és kevergetve addig melegítem, míg a vaj és a cukor is elolvad. Hagyom hűlni.
A kihűlt piskótát felkockázom - most igencsak apróra, kb. 3x3 cm-es kockákra vágtam. Egy-egy kockát mártóvillára tűzök, beleforgatom a csokiba, lecsepegtetem, majd minden oldalát megforgatom a kókuszban is. Egymás mellé sorakoztatom egy tálcára.
Hűtőben szoktam tárolni (folpackkal fedve) és fogyasztás előtt 1 órával kiveszem a hűtőből, hogy ne hidegen kínáljam.


Hozzávalók 1 kisebb (kb. 20x30 cm) tepsihez...
...a piskótához:
5 L (vagy 6 normál) tojás, 180 g cukorféle (ebből 1-2 evőkanál lehet méz, a többi kristály- és házi vaníliás cukor keveréke), 2 evőkanál forró víz, 1 evőkanál extra szűz olívaolaj, 180 g finomliszt, 1/2 csomag (6 g) sütőpor, pici só;
...a bevonáshoz: 250 g vaj, 150 g cukor, 150 ml tej, 50 g ét kakaópor, továbbá 200-250 g kókuszreszelék.

2 megjegyzés :

Gabriella írta...

Szia. Hogyan csinálod azt, hogy a kókuszod hófehèr marad? Tehát a csokitól nem kenődik össze? Köszönöm szépen.

egycsipet írta...

Hello, soookat teszek rá. :D Egyrészt a mártóvilla azért is hasznos, mert nem tapogatom össze az ujjaimmal a kókuszt, ha esetleg sok a bevonó rajta, akkor ez szokott a leginkább a ludas lenni az esztétikai hibákban, illetve ha mégis átüt a csoki, akkor megforgatom még egyszer a kókuszban. Úgy már okés szokott lenni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...