2014. május 12., hétfő

Epres-rebarbarás crumble

Az egyik legegyszerűbb desszert, aminek éppen most van szezonja, de a nyár folyamán más gyümölcsökkel is érdemes kipróbálnotok.


A rebarbaraszárakat megtisztítom, 1 cm-es darabokra vágom. Az eperszemeket alaposan leöblítem, a vizet leitatom róluk és csumázás után kisebb falatnyi darabokra vágom. A darabokat összekeverem a cukorral, keményítővel és a vaníliakivonattal, és a piteformában egyenletesen eloszlatom.
A hideg vajat felkockázom, a liszttel, a cukorral és a fűszerrel késes robotgépbe helyezem és morzsásra dolgoztatom. A morzsát összekeverem a zabpehellyel és a gyümölcsös rétegre szórom. A tetejét meghintem kristálycukorral. Előmelegített, 190 °C-os sütőben addig sütöm a crumble-t, amíg finoman megpirul és a cukor ropogósra karamellizálódik a tetején. Melegen-langyosan, ha akad, akkor egy gombócnyi házi vaníliafagylalttal kínálom.


Hozzávalók egy normál méretű piteformához...
...a gyümölcsös réteghez:
kb. 300 g rebarbara és ugyanannyi eper (tisztított súly), 1 nagy evőkanál keményítő, 80-100 g (por)cukor, 2-3 teáskanálnyi vaníliakivonat;
...a morzsához: 100 g liszt, 100 g (hideg) vaj, 50 g (por)cukor, késhegynyi őrölt fahéj (helyette citromhéj, gyömbér, kardamom is kerülhet a morzsába), 50-60 g zabpehely (akár 2-3 evőkanálnyi durvára darabolt csonthéjast, pl. dió, mogyoró... is lehet hozzáadni), a tetejére 1-2 evőkanál kristálycukor.

Nincsenek megjegyzések :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...