2010. március 17., szerda

Céklasaláta

A "hagyományos". :)
Az egyik kedvencem, bár nagyon ritkán készítem. Valamelyik nap azonban csodaszép "óriáscéklák" jöttek szembe velem, így eszembe jutott, hogy itt az ideje, úgyis fogyóban van (még jó) a téli savanyúságkészlet.


A céklákat alaposan megmostam, majd enyhén sós vízben megfőztem. Ebben a méretben 1 óra 20 percig főttek, kisebb méretben kb. 1 óra is elég. Addig kell főzni, amikor már egy fogpiszkálót bele tudunk szúrni, de még nem puha a szó szoros értelmében.
Ezután megpucoltam a megfőtt céklákat, majd egy uborkagyalun legyalultam. Vízből, ecetből, cukorból, és őrölt köményből felöntőlevet készítettem, rövid ideig forraltam, majd még melegen a gyalult céklára öntöttem. Kihűtve hűtőszekrényben tárolom.

Hozzávalók a felöntőléhez, kb. 1,5 kg céklához: 5 dl víz, 1 dl 10% ecet, 6 evőkanál cukor, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 nagy csipet só. (Ugyanezt a felöntőlevet használom a forrázott káposztához is.)
Tovább olvasom...

2010. március 16., kedd

Paradicsomleves

Néhány napja tartottuk a lánykám születésnapját, és a torta mellett a menüt is ő rendelte. Persze sorolta a kedvenceit, a rántott csirkecombot, a majonézes kukoricát... És milyen leves legyen? Naiv szülő: biztos húslevest kér, azt szereti...
Na persze! Helyette jött maga a vendégek rémálma: a paradicsomleves. Betűtésztával. Becsületükre váljék, egész hősiesen ették... Na jó, nem éppen "ünnepi" étel, de a menü többi része sem az volt.
Nem ünnepi, egyszerűen csak finom. És mi kell több ennél? :))


Rém egyszerű leves, amit szinte mindig sűrített paradicsomból készítek, ugyanis ritkán akad a minikertünkben annyi paradicsom, hogy be is főzzünk belőle. Nem bonyolítom túl: kevés olajat  löttyintek egy fazékba - amikor felforrósodik, rákanalazom a pürét, kicsit "lepirítom". Meghintem egy kevés liszttel, majd - folyamatos kevergetés közben - felöntöm vízzel. Én úgy szeretem, ha inkább krémes marad a leves, ezért külön figyelek a víz mennyiségére, nem szoktam hígra készíteni. Egy csipet só, kevés cukor, szárított bazsalikom és felforralom. Pár perc forralás után hozzáadok néhány maréknyi betűtésztát, megvárom, míg újra felforr, majd lezárom a tűzhelyet és fedő alatt hagyom, hogy a tészta megpuhuljon a lében.
Részemről frissen tépett bazsalikommal szeretem, azt csak a főzés legvégén szoktam a leveshez adni, de a gyerkőc miatt mostanában inkább szárítottal készítem, ugyanis nem bírja az úszkáló zöld izéket. Nem értem... :D

Hozzávalók: 2-3 halmos evőkanál paradicsompüré, 1 erős evőkanál liszt, kb. 1 l víz, olaj, só, cukor, bazsalikom ízlés szerint, 2-3 maroknyi betűtészta.
Tovább olvasom...

Kreatív blogger


Újabb elismerés nekem, Nikitől, Krickytől és Vicától, valamint Felhőlánytól az egész Kifőztük csapatnak. Köszönöm, köszönjük! :)

Ismét vannak formai előírások, ezek egy részét elhagynám, de mert legutóbb is ellébecoltam a nagyon tág fogalmú "7 dolog magamról" részt, most ennek legalább eleget teszek.

Lássuk csak...
1) a "csipet" név nem utal semmire, méreteimre sem, illetve abban az esetben igen, ha elé tesszük az "egy jókora" kifejezést :))
2) gyerekkorom óta szeretek konyhában tevékenykedni, de mindig utáltam, ha anyum az előkészítési munkákat rám hárította
3) szeretek mosogatni, vagyis mostanában idő hiányában már nem annyira, így lett nagy vágyam egy mosogatógép (és egy konyha, ahol el is fér...) :))
4) orchideákat tartok, esetükben csúnya szó a gyűjtök, pedig de... :)))
5) hihetetlenül türelmetlen ember vagyok
6) szeretek olvasni, csak időm nincs rá sajnos - abszolút favorit Stephen King
7) előbb tudtam piskótát sütni, mint anyum - nem volt nehéz, ő a mai napig nem tud :)))

Továbbadnám, bár már többen megkaptátok biztosan... Andi, Belly, Cuki Andi, Kiskukta, Latsia, Sedith, Szepyke, Yasmine...

Megvan a 7?
Nem, 8, vagyis inkább 7+1. :D
Tovább olvasom...