2009. június 29., hétfő

Pizza 4 ízben

Sokszor sütök pizzát. Gyors, könnyen variálható és...
...csak úgy Gombóc Artúrosan, mi szeretjük: a kerek pizzát, a szögletes pizzát, a vastag tésztájú pizzát, a vékony tésztájú pizzát, az egész pizzát, a pizzaszeleteket, a húsos pizzát, a zöldséges pizzát, a paradicsomos alapú pizzát, a tejfölös alapú pizzát, a csukott pizzát, a nyitott pizzát, a pizzacsigát, a pizzát amin sok sajt van, a pizzát amin kevés sajt van... és így tovább, megunhatatlanul. :)
Az utóbbi időben mellőztem, mert a fenekem már így is eléggé terebélyes, de tegnap éppen csak erre sikerült egy kis energiát összekaparnom, így szemet hunytam a hátrányai fölött.

sajttal töltött szélű pizza

A tészta hozzávalóit kenyérsütő gépbe tettem, a továbbiakat a teljes tészta programra bíztam. Amikor lejárt a program, 4 gombócot formáztam, amelyekből rövid pihentetés után téglalapokat nyújtottam. A lapok széleit visszahajtogattam, majd egy nagy sütőtepsibe helyeztem őket. A közöket-széleket olívaolajjal megkentem, és hagytam, hogy egy kicsit megnőjön a tészta.


Változó, hogy nyers alapanyagokat használok, vagy kész ragut főzök. Sokszor előfordul, hogy a bolognai maradékát besüllyesztem a fagyasztóba és ilyenkor csak előveszem, olvadás után pedig elosztom a tésztán. Ez a legjobb eset, ilyenkor nincs sok tennivalóm, de most csak nemlétező ragukészlet volt itthon. Így 2 lapot fokhagymás tejföllel kentem meg, a harmadikhoz paradicsomos szószt, a negyedikre pedig gombás ragut főztem. A megkent lapokra olyan hozzávalókat szoktam tenni, amik éppen a kezembe akadnak, most éppen sonka, hagyma, kukorica, főtt tojás, szalámi különböző összetételekben és persze sok-sok sajt.
Előmelegített sütőben, 190 °C-on sütöttem, amikor a sajt elkezdett pirulni, néhány percre rákapcsoltam a felső grillt is.

A paradicsomos ragut úgy készítem, hogy a hagymát felaprítom, kevés olajon megdinsztelem,, hozzáteszem az aprított fokhagymát, majd pár pillanat múlva paradicsompürét adok hozzá. Kicsit összemelegítem, fűszerezem, felöntöm vízzel és pár percig forralom. Inkább édes ízhatásúra szoktam készíteni.
A gombás ragut ugyanígy csinálom, csak a hagyma után a gombaszeleteket pirítom le elsőként, és csak ezután folytatom a fentiek szerint. Ezt inkább borsosabb-sósabb ízűre állítom be.



Hozzávalók...
...a tésztához: 0,5 kg finomliszt, 1 dl tej, 2 dl víz, 0,1 dl olaj, 2 db kockacukor, 0,5 evőkanál só, 1,5-2 dkg élesztő;
...a paradicsomos szószhoz (kb. a fél adagra elég): egy közepes hagyma fele, 2 evőkanál paradicsompüré, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, barnacukor, gyömbér, bazsalikom, kb. 1 dl víz, olaj;
...a gombás raguhoz: egy közepes hagyma fele, 2 evőkanál paradicsompüré, 7-8 db közepes gomba, só, bors, barnacukor, kb. 0,5 dl víz, olaj;
...továbbá: feltétnek-rátétnek bármi, ami a kezünkbe akad, ehető és szeretjük, valamint sajt (nálam most csak trappista, de általában mozzarellával vegyesen szoktam).

3 megjegyzés :

Kiskukta írta...

Jól néz ki! Ma nálunk is pizza volt a vacsi, de azt már fotózni nem volt idő, készítettem pizzáscsigát is, holnapra, arról még lehet készül fotó.

egycsipet írta...

Én is az éhezők kezéből szedtem ki, hogy legyen egy képem. ;) Szerintem nem fogják csípni az új hóbortomat. :))

margit2 írta...

Ó, hát Ti is szeretitek a pizzát! ... Hihi!!!.... Nálam már megszokták, hogy előbb a fotó, és csak azután lehet enni!.... :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...