2009. szeptember 12., szombat

Kefires lángos

Elsőként Margit2 kefires lángosát elkészítve éreztem azt, hogy házilag is lehet igazán jó lángost sütni. :) Ám hiába minden igyekezetem, sehogy nem sikerült igazán nagy, félbehajtható "piaci lángost" kreálnom belőle, pedig az íze, állaga végre valóban olyan volt.
Felbuzdulva nekiláttam és összehasonlítottam néhány receptet, aztán az éppen fellelhető 450 g-nyi kefiremből készítettem egy tésztát. Na nem állítom, hogy én fedeztem fel a spanyolviaszt, de már érezhetően nagyobbak a lángosaim - talán még egy kis módosítás és a végén igazán tányérnyiak is lehetnek. :))
A tészta ugyanolyan puha, mint Margitkáé, és szintén eláll a hűtőben egy hétig - ezt csak gondolom, mert nálunk másnap mindig elfogy. :D


A lenti adagból nekem 10-12 db, "majdnem nagytányérnyi" :)) méretű lángosom lesz.

Az élesztőt felfuttatom langyos, cukros tejben. A felfuttatott élesztőt hozzákeverem a liszthez, és egyben a kefirt, a tojásokat és a sót is hozzáadom. Jól kidolgozom, majd 1 órán át kelesztő tálban kelni hagyom, ezután mehet a hűtőszekrénybe (minimum) néhány órára.
Frissen sütöm: a hideg tésztából olajos kézzel szedek egy adagot, kicsit meggömbölyítem, majd széthúzogatom, amilyen vékonyra csak tudom. Forró olajban mindkét oldalát aranybarnára sütöm.

A tésztába kerül: 45 dkg kefir, 1,5 dl tej, 2 db egész tojás, 70 dkg liszt, 1 csapott evőkanálnyi só, 1 nagy teáskanálnyi cukor, 3-3,5 dkg élesztő.
A sütéshez olaj, a lángosra ízlés szerint tejföl, sajt, fokhagyma...

7 megjegyzés :

Süti Bazár írta...

Elképesztően gusztusos lett! :-)
Majd egyszer én is fölteszem a saját lángosreceptemet, teljesen más, de nekünk nagyon bejön. Abból is lehet tányérnyi darabokat sütni. :-))

egycsipet írta...

Köszi Yasmine! :)
Kíváncsian várom a receptedet! ;)

Belly írta...

Szia!
Ténylegnagyon gusztusos.A lángos nálunk is menő legyen az kefíres avagy krumplis:-)

margit2 írta...

Ha egy folpack fóliára teszel a kefires tésztából egy jó nagy evőkanállal, persze olajossal, aztán jól kilapítgatod a kanállal, aztán olajos kézzel beleteszed a forró olajba... Bizony lehet jó nagyokat is sütni belőle! ... A fórumomban adta valaki ezt az ötletet, talán nem olvastad... Fruzsika is megcsinálta már, és azóta én is mindig úgy készítem. Bizony jó nagy lángosok lesznek, ha akkorát akarok! :-)
Persze a tészta minőségén a tojások nagyságától függően lehet liszt hozzáadásával segíteni... Végre nekem már jól sikerülnek! :-)
... De ahogy látom, és olvasom, már Te is rájöttél a technikájára! Ügyes vagy! :-)

egycsipet írta...

Belly, köszönöm! :)

Margitka, a folpackos megoldás rémlik, de nem próbáltam. Én is olajos kézzel formázom, de ezt a tésztát kézzel szépen szét lehet húzogatni, nem ragad a tenyérhez - így nekem egyszerűbb és gyorsabb, mert bizony falánk népség az enyém. ;D

Andi/cuki írta...

Szeretjük mi is.Te aztán nem sajnáltad a sajtot,nagyon guszta!:-)

egycsipet írta...

:)) Ha egy kis füstölt sajt is van benne, úgy még finomabb. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...