2009. szeptember 29., kedd

Sütőtökkenyér

Azt hiszem nyugodtan kijelenthetem, hogy ez a kedvenc őszi süteményem, de előfordult már, hogy karácsonyra is megsütöttem. Illatos, finom, szaftos, nem túl édes; reggelire, desszertként, vagy csak egyszerűen nassolni is kiváló. Fogyasztásához nem kell rajongani a sütőtökért, ugyanis szerintem nincs kifejezetten erős sütőtök íze - persze ezt azért az éppen felhasznált tök is befolyásolja...
Na jó, én szeretem a sütőtököt, úgyhogy nem vagyok ebben teljesen mérvadó. ;)



Az elkészítése egyszerű, de kissé időigényes. Előkészítésként megpucolom és "kockákra" vágom a sütőtököt, majd enyhén sózott vízben puhára főzöm. Ezután leszűröm, botmixerrel pépesítem, majd hűlni hagyom. A mandulát megpirítom, kihűtöm, durvára töröm/darabolom. A mazsolát beáztatom langyos vízbe, majd kb. 15 perc után szűrőbe teszem és csepegni hagyom. A csokoládét feldarabolom. A lisztet, cukrot, fahéjat, élesztőt, szódabikarbónát, és egy csipet sót összekeverem.

A hosszadalmas előkészítés után maga az összeállítás már néhány perc alatt megtörténik: a kihűlt sütőtökpürébe belekeverem az olajat, majd egyesével hozzádolgozom a tojásokat is. A lisztes keveréket hozzászitálom, alaposan összekeverem, majd végül beleforgatom az aprított finomságokat. Olajozott formákba töltöm a masszát és előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb. 1 órán át (tűpróbáig) sütöm őket. Hagyom egy kicsit a formákban pihenni a süteményeket, majd rácsra borítva hűlnek ki.



2 őzgerincforma megtöltéséhez szükséges: 70 dkg tisztított sütőtök (ez kb. egy 1 kilós tök), 45 dkg rétesliszt, összesen 25 dkg "finomság": török mogyoró/mandula/dió/mazsola... (nálam most 10 dkg mandula, 10 dkg mazsola, 5 dkg ét csokoládé), 1 teáskanál szárított élesztő (előfordult, hogy kifelejtettem, és nem is nagyon hiányzott), 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál őrölt fahéj, 30 dkg cukor, 2 dl olaj (az eredeti recept 3 dl-t ír, nekem az sok), 4 db egész tojás, só.
Elvileg egy formába belefér ez az adag - de nekem nincsen itthon akkora (püspök)kenyér formám, ezért sütöm 2 őzgerincben.



A receptet anno egy kolléganőmtől kaptam - egy Fakanálból lett kifénymásolva sok-sok évvel ezelőtt.

10 megjegyzés :

Süti Bazár írta...

Na ez az a süti, amit még soha nem csináltam. Azt hiszem, itt az ideje. Még jó is, hogy 2 formába elég a tészta, mert így tudok egyet külön csinálni Apának, mert a családban csak ő szereti a mazsolát. A másikba meg nem teszek. Köszönöm a receptet, ez most jól és jókor jött!! :-))

egycsipet írta...

Yasmine, örülök! :) Remélem, ízleni fog nektek is! ;)

Belly írta...

Szia!
Benézel egy kicsit hozzám?

Szilvi írta...

Szia!

Kérlek látogass el az oldalamra! Raktam fől anyósom Cambriájáról képet. Kétségbe vagyunk esve, mert teljesen ellepte a tetű. A szárát, a virágát, mindenét. Mit csináljunk vele? A virágait már nem hiszem,hogy meglehet menteni, mert már száradnak lefele. :(

Előre is köszi a tanácsodat..:)

Szilvi

egycsipet írta...

Belly, megyek! :*

Szilvi, írtam neked hozzád.

Szilvi írta...

Köszönöm...Én meg válaszoltam :D
Én is különitsem el egyébként a Cambria virágomat, vagy elég volt hogy leszedegettem róla a "dögöket"? Figyelem minden nap Őket nehogy legyen rajtuk több is. :)

egycsipet írta...

Erre is ment válasz! ;)

Szilvi írta...

Oké! ;)

margit2 írta...

Én is mazsolával csinálnám meg, mert mi mind a 4-en imádjuk a mazsolát!. ...De sajnos a sütőtöket csak 2-en esszük meg a férjemmel....

egycsipet írta...

Margitka, fél adaggal szerintem nyugodtan kipróbálhatod, még az is lehet, a fiúknak is ízlene - ha nem tudják, mi van benne. :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...