2010. február 5., péntek

Hamburger - tojásmentesen

Vendégeink miatt ismét tojás nélkül kellett megoldanom a tegnapi partivacsit. Mivel viszonylag későn jelentkeztek be és egyébként sem szoktunk túlkészülni, a hamburger mellett döntöttünk. A zsemlékből két adag készült, Limara nyomán, de az egyiket tojás nélkül készítettem. Nagyon finom lett így is, én részemről ízben nem tudtam megkülönböztetni, mikor melyik bucit eszem.

csak a fénye árulja el, hogy tojásmentesen készült...

...a tojásos kenés kicsit csillogóbb :))

A hamburgerzsemlékhez a tészta hozzávalóit a kenyérsütő gépbe tettem, majd futtattam a tészta programot (dagasztás-kelesztés). A megkelt tésztát 9 db, egyenként 12 dkg-os gombóccá formáltam, amiket sütőpapírral ellátott tepsibe helyeztem és letakarva ismét duplájára kelesztettem. A megkelt zsemlék tetejét tejjel lekentem, és megszórtam szezámmaggal. 180°C-on kb. 25 perc alatt sültek meg.

a húspogácsák sütés közben

A hamburgerhúshoz semmi más nem szükséges, mint só, bors és persze a darált hús. Szoktam marhából és sertésből is készíteni, illetve a kettő keverékéből. Most sertésből készült, zömmel combból, de tettem hozzá egy kevés tarját is. Kétszeri darálás után borsoztam, majd letakarva a hűtőbe tettem. Sütés előtt kb. fél órával kivettem, átgyúrtam, hozzáadtam a sót és egy kevés keményítőt (segít összetartani a masszát, de teljes nyugalommal elhagyható), alaposan összedolgoztam. Olajozott felületre szedtem egy adag húsmasszát, ráterítettem egy zacskót és nyújtófával kinyújtottam, mint a tésztát. Ezután kiszaggattam egy fánkszaggatóval - így szép, lapos húspogácsákat kaptam. Érdemes lehetőleg minél vékonyabbra nyújtani a masszát, úgy 5-7 mm körülire, ugyanis sütés közben még összeugrik valamelyest. Forró serpenyőben, egy kanálnyi olajon néhány perc alatt mindkét oldalukat pirosra sütöttem.


Hozzávalók...
...9 db tojásmentes, kefires hamburgerzsemléhez: kb. 240 ml tej, 0,5 dl (~50 g) olaj, 120 g kefir, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 60 dkg liszt (BL55), 2 dkg élesztő, tej a kenéshez és szezámmag;
(Tojásos változatban: kb. 220 ml tej, 0,4 dl (~40 g) olaj, 100 g kefir, 1 egész tojás, 2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só, 60 dkg liszt (BL55), 2 dkg élesztő, tojás a kenéshez és szezámmag.)
...a húspogácsához: 1 kg húshoz 1 evőkanál bors, 1 evőkanál só (esetleg 1 evőkanál étkezési keményítő). A fűszereket lehet púpozott kanállal mérni, bár így a pogácsa magában erősen fűszeresnek tűnik, a zsemlében, zöldségekkel azonban éppen ideális;
...továbbá: olaj a sütéshez, valamint fejes saláta, uborka, paradicsom, hagyma, sajt, ketchup, mustár, majonéz, chili szósz... a tálaláshoz.

12 megjegyzés :

szepyke írta...

Puffancsos hamburger... Yes!:)

egycsipet írta...

Ugye? Nincs is jobb! :D

Jade írta...

Jaj, de gyonyoruek! Holnap muszaj lesz sutnom!

egycsipet írta...

Judith, köszönöm!
Én ma is sütöttem két adagot, már a fülemen jön ki, de a család még bírja/-ná. :D

Thrini írta...

Ezt már nyugodt szívvel odaadnám a gyerekemnek. Készülök egy ideje a puffancs sütéshez, jó, hogy megkerested Limaránál a receptet :)Hamarabb megtalálom itt én is..
Köszi :)

egycsipet írta...

Thrini, szívesen! :)

Gál Edith írta...

Ez nekem nagyon nagyon tetszikkkk!
Nagyon guszta!

egycsipet írta...

Edith, köszönöm! :)

Andi/cuki írta...

Mehetünk családilag?:-))

egycsipet írta...

Andi, nanááá! :)

trinity írta...

Ezek, mint a mesében-gyönyörűek!!!

egycsipet írta...

Trinity köszönöm, örülök, hogy tetszenek! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...