Mindjárt itt a húsvét, ideje egy kicsit készülődni az ünnepre, a vendégek rohamára. A krémpuncs receptje a Kifőztük első számához készült, most hozom itt is, ha esetleg valaki még nem olvasta volna az újságot. Az első szám továbbra is letölthető a weboldalról.
Egy edényben felforralom a vizet. Hozzáadom a cukrot, a fél citrom levét, a vaníliarúd kikapart magjait és felaprított hüvelyét, majd az egészet együtt lassú tűzön kevergetve főzni kezdem. (A citromlé mennyiségét ízlésünk szerint szabjuk meg, figyelve, hogy a szirup édes ízű legyen, kellemes citromos beütéssel, de ne legyen túlságosan citromos ízű. Ez amiatt is fontos, mert én háromszor készítettem el az utóbbi hetekben ezt a likőrt és mindannyiszor más volt a felhasznált citrom íze, savanyúsága. :S)
Amikor a cukor már elolvadt, folyamatos keverés mellett apránként, vékony sugárban hozzácsorgatom a tejszínt, és továbbra is lassú tűzön az egészet forrásig melegítem. A tűzről levéve 2-3 órán át állni hagyom.
A kihűlt tejszínes keverékhez barnarumot keverek, majd átszűrve üvegekbe töltöm a krémpuncsot. (A rum mennyisége természetesen ízlésünk szerint változtatható.)
Egy edényben felforralom a vizet. Hozzáadom a cukrot, a fél citrom levét, a vaníliarúd kikapart magjait és felaprított hüvelyét, majd az egészet együtt lassú tűzön kevergetve főzni kezdem. (A citromlé mennyiségét ízlésünk szerint szabjuk meg, figyelve, hogy a szirup édes ízű legyen, kellemes citromos beütéssel, de ne legyen túlságosan citromos ízű. Ez amiatt is fontos, mert én háromszor készítettem el az utóbbi hetekben ezt a likőrt és mindannyiszor más volt a felhasznált citrom íze, savanyúsága. :S)
Amikor a cukor már elolvadt, folyamatos keverés mellett apránként, vékony sugárban hozzácsorgatom a tejszínt, és továbbra is lassú tűzön az egészet forrásig melegítem. A tűzről levéve 2-3 órán át állni hagyom.
A kihűlt tejszínes keverékhez barnarumot keverek, majd átszűrve üvegekbe töltöm a krémpuncsot. (A rum mennyisége természetesen ízlésünk szerint változtatható.)
Hűtőszekrényben tárolom, mielőtt poharakba tölteném, összerázom az üvegben. Azonnal fogyasztható, de ha áll néhány napot, az jót tesz neki.
A Kifőztük weboldalán elindult a blogok szerinti fórum. Azért hoztuk létre, hogy az időközben felmerülő kérdéseitekkel, véleményetekkel ne kelljen várnotok, míg a blogokra felkerülnek a receptek. Előre is köszönjük a hozzászólásokat!
Hozzávalók kb. 1 literhez: 4 dl víz, 30 dkg cukor, kb. 0,5 citrom leve (40-50 ml), 1/2 rúd vanília, 3 dl tejszín (30%), 4 dl barna rum, vagy ízlés szerint.
11 megjegyzés :
Mentettem, köszönöm ez isteni lehet
Bianka, én bírom a puncsot, nekem nagyon bejön, de eddig még akárkit kínáltam vele, mindenkinek ízlett - bizonyítja ezt az utóbbi időben "elpárolgott" mennyiség is. :D
Virtuálisan párologtass már ide nekem északra egy kicsit a maradékból, mert Húsvét ide vagy oda, itt bizony vacogok, és imááádom a puncsot!!!!:-)
Annyira szép a fotó is! Fincsi selymes lehet, nagyon bírnám én is!! Fű nincs? Kár.. :DDD
Latsia, odapárolgott! ;)
Yasmine, fű nincs, de szerzünk! ;D
Bár én nem iszom, de férjem mondta készítsük el vendégeknek, nagyon tetszik neki már a kép is :). De ahogy írtam, isteni, így lehet, így én is megkóstolom majd ;)
Bianka, remélem nem okoz majd csalódást. :))
Elolvastam a kommenteket, és Yasmine kommentjén hangosan felröhögtem.
Készek vagytok!:))))
Betépett a bari és még inna is!? :D
Sziasztok,
Az nem baj, vagy lehet-e tenni ellene, hogy a rum és a tejszínes rész szétválik egy idő után az üvegben? "Ránézésre" nem baj, mert az íze megvan, csak ha van valami módszer, hogy a pár napja elkészített és még "érésre" félretett liternyi adagot hogyan lehetne "nem szétválósra" hozni, az érdekelnie.
Köszi.
Szia Zoltán,
sajnos utólagosan már nem lehet javítani, csak a pohárba töltés előtti friss összerázással, illetve ha a hűtő környékén jársz, mindig összerázhatod, de ettől még ugyanúgy szét fog válni egy idő után. :(( Köszi, hogy felvetetted a kérdést, ha legközelebb készítem, megpróbálkozok kitalálni valamit erre a problémára! :)
Megjegyzés küldése