2010. április 9., péntek

Rizspuding

Mmm! Édes, hűs finomság, vékony, roppanós karamellréteggel a tetején.


A tejet tűzhelyre tettem (közepes láng), közben megmostam a rizst és kikapargattam a vanília magjait. Amikor a tej felforrt, beletettem a lecsepegtetett rizst és a vaníliamagokat, majd lassú tűzön, fedő nélkül, időnként átkeverve, addig főztem, míg a rizs megpuhult és szinte minden folyadékot magába szívott. Míg a rizs főtt, a keményítőt csomómentesre kevertem a tejszínnel.
A puhára főtt rizst levettem a tűzről, hozzáadtam egy csipet sót, valamint a cukrot. Belekevertem a keményítős tejszínt és a lángra visszatéve, továbbra is alacsony fokozaton, kevergetve, besűrítettem. Kevergetés közben botmixerrel 2-3 mp alatt kissé összeaprítottam a rizsszemeket - nem akartam teljesen pépesre készíteni. A kész pudingot azonnal szétosztottam a tálkákban (6 db szufléforma), majd behűtöttem.


Tálaláskor a hideg pudingot megszórtam egy nagy csipet cukorral, amit ezután szakácsfáklyával karamellizáltam (a képek a tanúim: gyakorolni, gyakorolni, gyakorolni! :D). Természetesen ez opcionális, ízlés- és felszerelésfüggő.


Hozzávalók (kb. 4-6 adaghoz): 6 dl tej, 10 dkg (kb. 1,2 dl) rizs, 1/2 rúd vanília kikapart magjai (hüvely nem kell), 2,5 dl habtejszín, 3 nagyon púpos teáskanál (kb. 2 dkg) étkezési keményítő, kb. 10 dkg cukor (úgy jó, ha édes), csipet só, valamint a tálaláshoz még egy kevés cukor.

6 megjegyzés :

Bianka írta...

Neee, nem bírok mára több sokkot. Ez isteni lehet

Niki írta...

mennyei lehet:)Kérek szépen...nem ettem még,de biztos hogy nagyon szeretném...

szepyke írta...

Ok, rábeszéltél, tesztelek!
Nem volt ilyen kérdés? Akkor is!:)

egycsipet írta...

Bianka, nem akartalak sokkolni. :))) Köszi! :)

Niki, ha a tejberizst bírod, ezt imádnád. :)

szepy, mondjuk, hogy gondoltam rá, hogy megkérdezzelek... :D

Raindrop írta...

Ez az egyik kedvencem, de még sosem mertem nekiállni, pedig ha nem eszek egy bizonyos ideig, kiütést kapok. :)
Most nekiugrok! Hát nehogy már ne. :)
Köszi a receptet!

egycsipet írta...

Raindrop, remélem, nem fogsz csalódni, én még nem ettem korábban, és ezt több receptből variáltam össze. :D Nekünk nagyon ízlett.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...