2010. július 6., kedd

Másnapos briós

Tegnap egész nap a briós járt az agyamban. Ettem volna, de megsütni nem akaródzott a meleg konyhában, így eltelt az egész nap, mire este rászántam magam, hogy bedagasszak egy keltet. Persze megsütni továbbra sem volt sok kedvem, így a hűtőbe került a bedagasztott tészta.


Receptet nem is követtem, csak összedobáltam minden erre alkalmasat a kenyérsütőgép üstjébe. Amikor a tészta elkészült, kivettem az üstből, a lapátokat eltávolítottam, a tésztát pedig enyhén lisztezett munkalapon összegömbölygettem. Visszatettem az üstbe, folpackkal lefedtem és a hűtőbe tettem éjszakára.


Reggel kivettem a hűtőből, hagytam bő egy órát akklimatizálódni :), majd 10 egyforma darabra osztottam (a mérleg nem hátrány). Ezután megformáztam a briósokat, két (sütőpapíros) tepsire ültettem és tiszta konyharuhával letakarva hagytam őket duplájukra kelni.
Sütés előtt egy kevés tejjel elkevert tojássárgájával lekentem, néhánynak jégcukorral megszórtam a tetejét (a kristálycukor is tökéletes), végül előmelegített sütőben (170 °C + légkeverés) egyszerre megsütöttem mindkét tepsivel. Rácson hagytam kihűlni őket.


Hozzávalók 10 db-hoz:
8 dkg vaj, 2 dl tej, 6 dkg (5 nagymérő) vaníliás cukor (lehet édesebb, így elég "natúr" az íze), csipet só, 2 tojássárgája, 1 pohár natúr joghurt (140 g), 25 dkg rétesliszt, 30 dkg finomliszt, 1 zacskó szárított élesztő (Budafoki, helyettesíthető 2 dkg friss élesztővel), valamint a tetejére: 1 tojássárgája, kevés tej, jég- vagy kristálycukor.

9 megjegyzés :

Bianka írta...

Csodásak, de szeretem

Macus írta...

Nagyon szépek a briósok!
Én formázás után szoktam éjszakára a hűtőbe tenni a kelteket, aztán reggel már csak gyorsan megsütöm.

Edó írta...

Ezek mesések!!!!szinte megszólalnak...

Chef Viki írta...

Meseszépek!!!

Notburga írta...

Gyönyörüek, mint a nagykönyvben elö van írva...

Thrini írta...

Imádom, nagyon szépek!

Dia írta...

De jó! Szeretem a brióst!

egycsipet írta...

Köszönöm lányok! :)

Macus, szuper ötlet, megjegyzem! :))

Juci írta...

Jaj de szépek! Igazán jól sikerültek!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...