Valaki megmondaná, hogy ez milyen paprika? :)) Mert azon túl, hogy nálunk mindenki csak "erős"-nek hívja és részemről egy-két csípősebb darab elfogyasztása után előfordul, hogy nem óhajtok még levegőt venni sem, mást nem tudok erről a fajtáról.
De mindegy is, a lényeg, hogy még sosem savanyítottam ilyet. Apum is piacon veszi mostanában, anno anyu egyszer-egyszer még rakott el, de az utóbbi években ő sem. Persze most, hogy "bevásároltam" belőle (khmm, 60 dekát), és felhívtam felmenőmet, hogy ugyan mit is kezdjek vele, kiderült, hogy ő is vett. Na de ő "kisdinnyével rakja el, mert akkor nem lesz olyan erős"... Fenéket nem, sőt, még a dinnye is könnyfakasztó lesz. :))
A "pontos" útmutató megszerzése után nem volt túl bonyolult a dolog: a paprikákat megmostam, szárukat eltávolítottam (kicsi csonkot hagytam csak rajtuk), majd tiszta üvegekbe tömködtem őket. Közben elkészítettem a felöntőlevet, amit anyum leírása alapján "kevesebb cukorral, mint a csemegét" készítettem, de a só, ecet, cukor, víz bűvös négyesén felül tettem hozzá egy kis mustármagot és egész köményt is. Hogy ez használ-e a dolognak, majd kiderül, ártani csak nem árt.
A forró lét az üvegekbe töltöttem, de nem zártam le azonnal. Úgy fél óra elteltével pótoltam a levet, amit a paprikák hirtelen magukba szívtak, majd tartósítószert tettem a tetejükre és csak ekkor zártam le az üvegeket. Bebugyolálva száraz dunsztba kerültek, hogy a maradék hőt már minél lassabban veszítsék el.
...és ezután vártam...és várok...és várni fogok... :)) Na igen, és szurkolok, hogy a végeredmény jó legyen. ;)
Belekerültek a felöntőlébe: 1 l víz, 2,5 dl ecet, 10-11 dkg cukor (5 evőkanál), 1,5 dkg só (1 csapott evőkanál), 1 mokkáskanál mustármag, 1/2 mokkáskanál egész kömény. Tartósítószer: Na-benzoát előírás szerint elkészítve.
A 60 dkg paprikához kb. a fele lé elég lett, de ez függ a helykihasználástól is, nekem ezt a mennyiséget 2 db 3 dl-es + 1 db 7 dl-es üvegbe sikerült beletaszigálnom.
De mindegy is, a lényeg, hogy még sosem savanyítottam ilyet. Apum is piacon veszi mostanában, anno anyu egyszer-egyszer még rakott el, de az utóbbi években ő sem. Persze most, hogy "bevásároltam" belőle (khmm, 60 dekát), és felhívtam felmenőmet, hogy ugyan mit is kezdjek vele, kiderült, hogy ő is vett. Na de ő "kisdinnyével rakja el, mert akkor nem lesz olyan erős"... Fenéket nem, sőt, még a dinnye is könnyfakasztó lesz. :))
A "pontos" útmutató megszerzése után nem volt túl bonyolult a dolog: a paprikákat megmostam, szárukat eltávolítottam (kicsi csonkot hagytam csak rajtuk), majd tiszta üvegekbe tömködtem őket. Közben elkészítettem a felöntőlevet, amit anyum leírása alapján "kevesebb cukorral, mint a csemegét" készítettem, de a só, ecet, cukor, víz bűvös négyesén felül tettem hozzá egy kis mustármagot és egész köményt is. Hogy ez használ-e a dolognak, majd kiderül, ártani csak nem árt.
A forró lét az üvegekbe töltöttem, de nem zártam le azonnal. Úgy fél óra elteltével pótoltam a levet, amit a paprikák hirtelen magukba szívtak, majd tartósítószert tettem a tetejükre és csak ekkor zártam le az üvegeket. Bebugyolálva száraz dunsztba kerültek, hogy a maradék hőt már minél lassabban veszítsék el.
...és ezután vártam...és várok...és várni fogok... :)) Na igen, és szurkolok, hogy a végeredmény jó legyen. ;)
Belekerültek a felöntőlébe: 1 l víz, 2,5 dl ecet, 10-11 dkg cukor (5 evőkanál), 1,5 dkg só (1 csapott evőkanál), 1 mokkáskanál mustármag, 1/2 mokkáskanál egész kömény. Tartósítószer: Na-benzoát előírás szerint elkészítve.
A 60 dkg paprikához kb. a fele lé elég lett, de ez függ a helykihasználástól is, nekem ezt a mennyiséget 2 db 3 dl-es + 1 db 7 dl-es üvegbe sikerült beletaszigálnom.
16 megjegyzés :
...ŐŐŐŐ,hát hogyan is írjam,nálunk ezt macskap@cse paprikának hívják.Elnézést a kifejezésért,de tényleg. Eszméletlen erős,én még nem mertem megkóstolni,de van az ismeretségemben olyan földönkívüli,aki egymagában képes harava enni. De az tuti,kétszer csíp!!:))))Azért biztosan fincsi lesz!
A vegeredmeny csakis jo lehet! A parom garantaltan odalenne erte!
Hű, de jól néz ki, kár hogy nem eszem csípőset, mert most beleharapnék :)
Egy üveg rendel!:)
Brigitta :)) ezt a nevet felénk is használják rá. :D
Köszi lányok! :)
Nálunk ezt kosszarvú paprikának hívják. Néha ilyen egyenes marad, néha visszakunkorodik a vége.
Biztos finom lesz! Mi úgy szoktuk elrakni, hogy kicsi olajat is teszünk a levébe. :))
Szemirámisz, köszönöm az olajos tippet, legközelebb úgy is kipróbálom. :)
Dédi azt mondta, hogy ezt pepperóni paprikának hívják
és ez is remek! meg minden, amit csak az elmúlt egy órában nálad olvastam:)
Köszönöm Rita! :)
Szia!
Mi is kosszarvu-nak ismerjuk.
En is swzoktam tenni minden uveg tetejere kb.1kanalnyi olajat, mert ugy nem olyan eros es egy tanyer husleveshez akar 4et is megtudok enni belole mig olaj nelkul max 1et :D
Szia Brigitta!
Én bírom, hogy csíííp! :D Igaz, többnyire inkább ízesítek vele, így nem is teszek el belőle, csak 1-2 kicsi üveggel (az is két év alatt fogy el). Apum szereti nagyon, ő a "bika" változatot részesíti előnyben, én nem is tudom, hogy bírja tízesével enni (nekem szerintem kigyulladna a torkom már a fele mennyiségtől is). :D
Pepperóni néven fut, és pizzára szoktak tenni 2-3 darabot, hogy megadja az ízét. A macskapöcse ennél jóval kisebb, és azt szárítani szokták meg füzérbe tenni.
Az ecet hány %-os?
inf3rno, köszi! :)
10%-ost szoktam használni.
Kipróbálom. Valószínű Pepperóni lehet a paprika, mert a másik kettő a hasonlóság alapján kapta a nevét ( alak és méret) Kosszarvú és macskapöcse.Az utóbbit sokan tévesen azonosítják a csilivel
Üdv!Nálunk kutyaf@sza paprikának hívják,és ami még a titok...ha óvatosan fogyasztjuk,daganatos betegségekre is jó!(pl:gyomor)Az orvosok titkolják,csak páran ismerik be.Ja és endorfint is termel.De viszont fekélynél,túlzott savtengésnél mellőzni kell!!
Megjegyzés küldése