2010. szeptember 21., kedd

Csokitorta

Nővérem kisfia többé már nem kisfiú: már majd' egy hete papírja van róla, hogy felnőtt. Hivatalosan, végérvényesen. Mert ez ilyen egyszerű. ;))
Mivel a jogosítványként megálmodott torta - egy aprócska technikai malőrnek köszönhetően - kedves poén helyett durva viccként sült volna el, inkább jócskán leegyszerűsített ruhába bújtattam. Egyszerű ganázzsal töltött és bevont torta lett belőle, nem túl szép, de annál finomabb.  
Isten éltesse ezúton is a felnőtt férfit! :))


A torta alapja kétszer két, vaníliás és kakaós piskótalap lett. A piskótákat a megszokott módon készítettem, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezett, két állítható tortakarika segítségével. A lapokat kissé magasabbra méreteztem, hogy a ganázs miatt ne legyen túlságosan tömény a végeredmény.


A ganázshoz a tejszínt az összetördelt csokoládéval, a vajjal és a vaníliamagokkal forrásig melegítettem és addig kevergettem, míg a csokoládé teljesen fel nem olvadt. Cukorral és egy picurka sóval ízesítettem, majd hagytam kihűlni (erre a hűtőszekrényben egy kissé rásegítettem). A kihűlt ganázst robotgéppel kihabosítottam, majd a kész, kihűlt piskótalapokkal, felváltva rétegeztem (kakaós lap, csokikrém, vaníliás lap, csokikrém, kakaós lap...). A maradék krémmel a tortát kívülről bevontam, és visszatettem a hűtőbe dermedni. A már kissé megdermedt tortát egy habkártya segítségével csíkoztam, és egy éjszakára a hűtőbe tettem.


Este még megtisztítottam a mandulát, és éjszakára egy papírtörölközőn hagytam száradni.
Másnap, egy vastagabb aljú edényben, a mandula súlyával megegyező mennyiségű cukrot karamellizáltam. Beleforgattam a durvára vágott mandulát, majd enyhén olajozott felületre terítettem. Hagytam megdermedni, végül felaprítottam és a torta tetejére halmoztam. (A karamell felveszi a környezetéből a nedvességet így ha sokáig állni hagyjuk, hajlamos ragacsossá válni, ezért a grillázst érdemesebb csak kevéssel a tálalás előtt elkészíteni és a tortára szórni.)


Belekerültek...
...a két, kb. 20 cm átmérőjű, vaníliás piskótalapba:
3 tojás, pici só, 3 evőkanál vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor, 3 evőkanál forró víz, 7 evőkanál liszt;
...a két, kb. 20 cm átmérőjű, kakaós piskótalapba: 3 tojás, pici só, 6 evőkanál cukor, 3 evőkanál forró víz, 2 evőkanál holland kakaópor, 5 evőkanál liszt;
...a csokikrémbe: 3,5 dl tejszín (30%), 50 dkg étcsoki (magas kakaótartalmú), 10 dkg vaj, 5 evőkanál cukor, 2 kis rúd vanília magjai (vagy egy nagyé), leheletnyi só;
...a grillázsba: 10 dkg cukor, 10 dkg hámozott édesmandula (vagy dió, mogyoró...).

28 megjegyzés :

Ildy írta...

Nagyon látványos! A ganázs a grillázs?

Viki írta...

Ez csodálatosan néz ki! Annak ellenére, hogy állandóan figyelnem kell rá, mit eszek, ezt bűntudat nélkül benyomnám most :D
Megsütöttem a sütőtökös sütit is, szuper lett!
Remélem, jól állsz, tudod, írhatsz bármikor, Gabikám!

Bianka írta...

Dehogy nem szép, gyönyörű én jobban szeretem az ilyen egyszerű, de nagyszerű tortákat. Igazi házi feelinggel

Ami írta...

Még hogy nem túl szép! Fantasztikusan jól néz ki!!! Mmmmm, kérek szépen egy szeletkét belőle!

És persze boldog szülinapot az ünnepeltnek!

Edó írta...

Jaj,nagyon szép!Isten éltesse a fiatalembert:)

Anazar írta...

Szerintem nagyon is mutatós.

Ildinyó írta...

Hűűű, ez brutál jól néz ki!!! :)

Kékmadár írta...

Szerintem kifejezetten szép!

Ottis írta...

Gyönyörű, legközelebb egy csokiimádónak ilyen tortát készítek .-)

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok, az ünnepelt nevében is! Nagyon kedvesek vagytok! :)

Ildy, a ganázs a csokikrém, ganache-ként írva gondolom ismerősebb. Sajnos a magyarba beszivárgott/átvett idegen szavak nem feltétlenül szépek, de legalább ragozhatóak. :D

Viki, sehogy nem állok, úszok az egyéb dolgaimmal. :( De, már megjött a rendelésem, úgyhogy előbb-utóbb remélem, végre nekiállhatok. :)
Köszi és puszi! :))
Örülök, hogy ízlett a süti. :)

Szemi írta...

Szerintem a torta nagyon jól néz ki, olyan "férfias", pont jó erre a jeles alkalomra!
Ezt a krémet én is szeretem, és nagyon tetszik hozzá a karamellizált mandula!

Andi/cuki írta...

Isten éltesse sokáig, csodaszép a torta!:-))

Juci írta...

Nagyon tetszik a tortád!

Jade írta...

Csipet, ez csodaszep!!!

Névtelen írta...

Neee, Manó már 18????? Jesssssszusom...ennyire öreg lennék???? Emlékszem, mikor egy kispárnán tartottam, még a tojáshéj nekem is jócskán a fenekemen volt...Istenke éltesse sokáig Alma módra :PPP

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok! :)

Kedves "Névtelen" :D, Manó? Az ki? :DDD Az utóbbi évben kifejlesztette a "nagyonrondántudoknézni" arckifejezések egész csoportját, úgyhogy már nem lehet minden bünti nélkül lemanózni. :D

Dia írta...

Méghogy nem szép! DEEEEEEEEEEE!!!

egycsipet írta...

Dia, köszi! :))

Puszedli írta...

Fú, eszméletlenül szuper vagy! Brutálisan jó lett ez a torta! :)

egycsipet írta...

Puszedli :)))

Chef Viki írta...

Egy ilyen "nemszépet" bármikor be tudnék vállalni :-)))

Gratulálok, ez itt az elkárhozás, ha jól látom :-)

Gratula a fiatalúrnak is :-)

szepyke írta...

Micsoda gyönyörűűűűűűség! Ízléses, szép darab!:))))

Hangosan röhögök, bocsi, de Te legalább tudod, hogy miért..:))

egycsipet írta...

Viki, köszönöm - a nagykorú nevében is! :)

szepy, ne röhögj, egy úrilány nem tesz ilyet! :D

Raindrop írta...

Szerintem ennél tökéletesebb torta kevés van! :)
Nem is értem mi nem tetszik neked rajta!
Gyönyörű, és finom csokis. :)

Csilli írta...

Szió! :)

Egy 24-es formában szeretném megsütni, akkor mennyivel több anyag kell bele? ez az átszámolás nekem nem annyira megy, de nagyon örülnék, ha tudnál segíteni, mert 50. szülinapra lesz, kb. 30 embernek, még egy másik tortával együtt :) egyszer már megsütöttem pár hónapja 20-as formában, isteni lett, és szerintem mutatós is, ezért (meg mert az ünnepelt nagy csokitorta rajongó) mindenképpen ezt szeretném elkészíteni ismét :)
köszi a segítséget előre is!!!

egycsipet írta...

Szia Csilli :)
szerintem másfélszeres mennyiséggel lesz oké egy 24-esbe - én legalábbis ekkora adagból készíteném.
Ez a piskóták - vagyis a tojások - esetében elég szerencsétlenül jön ki :), talán jobb lenne 4+4 méretesebb tojást használnod. A többi hozzávalót könnyen át tudod 1,5x-esre számítani.
Sok sikert, remélem most is jól fog sikerülni! :)



OFF: a sárgabarackos-banános lekvárod nagyon megmaradt az emlékeimben, nyárra beterveztem, hogy én is készítsek hasonlót. Ezúton is köszönöm, remek volt (...és a többi finomságod is, de a barackos nálam mindent vitt :D)! :)

Csilli írta...

Köszönöm!!! :) És a fantasztikus zserbó receptet is, meg a lemon curd-öt, az isteni gombafasírtot... és még sorolhatnám, mert már elég sokmindent elkészítettem, és csillagos ötös az összes recepted!!! 4 éve vagyok vega, és azóta vágytam olyan "igazi" fasírtra, de sehogyan sem ment... úgyhogy nagy örömet okoztál, amikor kisültek, mert ez az, ami nekem pótolja a hiányt ;) Szóval nagyon klassz, hogy mióta találkoztunk, egy újabb olyan ismerőssel lettem gazdagabb, akitől bármit bármikor nyugodtan el merek készíteni, mert biztos a siker!! :)
A lekvárnak pedig nagyon örülök, hogy ízlett, itthon is nagy kedvenc, szerintem idén a fele barackot így fogom eltenni. Raktam még bele vaníliát és vaníliás cukrot is, szerintem az is dobott rajta :)
Ja és remélem a bort nem őrizgetitek az örökkévalóságig, ha még nem ittatok belőle, akkor gyorsan tessék felbontani!!! :D

egycsipet írta...

Dejódejódejó! :) Örülök, hogy bejönnek a receptek és köszönöm a kedves szavakat! :) ♥
Bor? Hoool van az már?! :D Isteni volt, igazi kincsként kezeltük, szépen kortyonként kiélveztük az ízeit. :) Sőt, általában férj az édes borokat kóstolás után át szokta nekem passzolni, de ezt nem volt hajlandó, ő is megitta a maga "részét" belőle. :)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...