Zajlanak a szülinapozások, vendégeskedések. Idén, hogy most se legyen tiszta és felhőtlen az ég, hármas nehézségi fokozatba kapcsoltunk: a férjem állandóan dolgozik, így a készülődés nem túl könnyű mutatvány, ráadásul, beszereztünk egy gipszet a nagylány lábára, így még az ovi sem mentesít arra a napi néhány órára.
Ez a torta kisebbem szülinapja alkalmából készült, Noi ;) barátosném csíkos torta ötletéből, Moha Kifőztükös parfétorta-költeményének áthangolásával született meg, kevés munkával, bár sok-sok óra alatt.
Mohával ellentétben én nem készítettem piskóta-alapot hozzá és kevesebb réteget, összesen hármat készítettem. A parféalapot kis módosítással készítettem: a tej egyharmadát a vaníliával felforraltam és úgy 5-10 percig tovább főztem. Közben a tojássárgákat és a cukrot kikevertem a tej második harmadával. A vaníliás alapból kihalásztam a vaníliahüvelyeket, a harmadik harmad tejjel visszahűtöttem és hozzácsorgattam a tojásos elegyet. Lassú tűzön besűrítettem.
Ezután ezt a vaníliás-tojásos parféalapot harmadoltam úgy, hogy a végleges mennyiségek kb. azonosak legyenek. Az egyik harmadba aprított étcsokoládét, a másikba fehéret kevertem, a harmadikat pedig eperrel turmixoltam össze - ezt ezután átszűrtem, hogy a magok zöme ne kerüljön a parféba. Ezután ugyanúgy jártam el, mint Moha: a háromféle keveréket lehűtöttem, majd másnap - egyenként - felvert tejszínhabbal lazítottam őket és alufóliával bélelt-magasított tortaformában, rétegenként kifagyasztottam (lsd. az eredeti recept). Fogyasztás előtt néhány órával, felvert tejszínhabbal díszítettem (ami a bírák szerint nem volt elég édes - mondtam is, hogy nem azt kell enni :P).
A végeredmény finom lett, nekem az étcsokis réteg ízlett a legjobban. Az epressel nem voltam maradéktalanul elégedett, elszúrtam, mert kicsit vizes lett a parféalap a gyümölcstől és kissé jegesre fagyott. Legközelebb puncsra cserélem: a rózsaszín, az rózsaszín... :D
Moha, köszönöm! :)))
Hozzávalók...
...a parféalaphoz: 8 tojás sárgája, 30 dkg cukor, 1 l tej, 2 kisebb (vagy 1 nagy) rúd vanília (felhasítva, magjai kikaparva, hüvellyel együtt főzve);
...az alapok ízesítéséhez: 1) 10 dkg étcsokoládé (86%), 2) 10 dkg fehér csokoládé, 3) 30 dkg eper (mirelit, kiolvasztva);
...a parféalapokhoz továbbá: 3x2,5 dl habtejszín kemény habbá verve;
...a díszítéshez: 2x2 dl habtejszín, kevés cukor, ételfesték, marcipánfigura stb.
Ez a torta kisebbem szülinapja alkalmából készült, Noi ;) barátosném csíkos torta ötletéből, Moha Kifőztükös parfétorta-költeményének áthangolásával született meg, kevés munkával, bár sok-sok óra alatt.
Mohával ellentétben én nem készítettem piskóta-alapot hozzá és kevesebb réteget, összesen hármat készítettem. A parféalapot kis módosítással készítettem: a tej egyharmadát a vaníliával felforraltam és úgy 5-10 percig tovább főztem. Közben a tojássárgákat és a cukrot kikevertem a tej második harmadával. A vaníliás alapból kihalásztam a vaníliahüvelyeket, a harmadik harmad tejjel visszahűtöttem és hozzácsorgattam a tojásos elegyet. Lassú tűzön besűrítettem.
Ezután ezt a vaníliás-tojásos parféalapot harmadoltam úgy, hogy a végleges mennyiségek kb. azonosak legyenek. Az egyik harmadba aprított étcsokoládét, a másikba fehéret kevertem, a harmadikat pedig eperrel turmixoltam össze - ezt ezután átszűrtem, hogy a magok zöme ne kerüljön a parféba. Ezután ugyanúgy jártam el, mint Moha: a háromféle keveréket lehűtöttem, majd másnap - egyenként - felvert tejszínhabbal lazítottam őket és alufóliával bélelt-magasított tortaformában, rétegenként kifagyasztottam (lsd. az eredeti recept). Fogyasztás előtt néhány órával, felvert tejszínhabbal díszítettem (ami a bírák szerint nem volt elég édes - mondtam is, hogy nem azt kell enni :P).
A végeredmény finom lett, nekem az étcsokis réteg ízlett a legjobban. Az epressel nem voltam maradéktalanul elégedett, elszúrtam, mert kicsit vizes lett a parféalap a gyümölcstől és kissé jegesre fagyott. Legközelebb puncsra cserélem: a rózsaszín, az rózsaszín... :D
Moha, köszönöm! :)))
Hozzávalók...
...a parféalaphoz: 8 tojás sárgája, 30 dkg cukor, 1 l tej, 2 kisebb (vagy 1 nagy) rúd vanília (felhasítva, magjai kikaparva, hüvellyel együtt főzve);
...az alapok ízesítéséhez: 1) 10 dkg étcsokoládé (86%), 2) 10 dkg fehér csokoládé, 3) 30 dkg eper (mirelit, kiolvasztva);
...a parféalapokhoz továbbá: 3x2,5 dl habtejszín kemény habbá verve;
...a díszítéshez: 2x2 dl habtejszín, kevés cukor, ételfesték, marcipánfigura stb.
8 megjegyzés :
Nagyon szép, biztos örült az ünnepelt!
Gyönyörű lett a tortád,a nagy lánynak meg mielőbbi gipszelhagyást:)
Boldog szülinapot a kiscsajszinak! Anyuka ügyes, mint mindig!!!
Nővérkém...fények ide, fények oda...ez akkor is nagyon tuttttiiii :))) és különben is, mire való a photoshop? :DD persze csak a fények miatt...a kajócáknak, sütiknek nics szükségük feljavításra :P
Igazi csajszis torta, jól néz ki, kár hogy monitoron keresztül nem lehet megkóstolni, biztos finom.
A lánykádnak meg jobbulást kívánunk!
Hát ez szenzációs!
Boldog szülinapot az ÜNNEPELTNEK!
Hű mesésen néz ki. Íze is fenséges lehet
Köszönöm szépen lányok, az ünnepelt és a gipszes nevében is. ;)
Megjegyzés küldése