2011. február 10., csütörtök

Tortilla - majdnem...

...vagy nem. Azaz, "magyarosított" mexikói lepénykenyér, zömmel búzalisztből...
Próbáltam 100% kukoricából is, szerintem nálunk ez működésképtelen, hiába árulnak erre (elvileg) alkalmas lisztet. Illetve...mivel eredetit nem kóstoltam, még az is lehet, hogy jó volt, csak én vagyok rosszul bekötve. (Ez utóbbi egyébként áll, tortilla ide vagy oda.)
Szóval, jobb-rosszabb próbálkozások, végül megszületett az, ami bevált. (Az eredeti recept már nem tudom, honnan, de sok helyen fent van, pl. itt is.) Ezt a változatot teszteltem már néhányszor vendégeken is és nem csak szerintem finom. :) Íme:


A liszteket összekeverem, eloszlatom benne a sót és sütőport. Fokozatosan hozzádolgozom a vizet, a legvégén pedig az olajat. Ekkor egy puha gyúrt tészta van a kezemben, ami kissé ragad is. Egy csipetnyi liszt segítségével gömbölyítem, majd folpackkal lefedve hagyom kb. fél órán keresztül pihenni. Ezután a gombócot átgyúrom, 8 cikkelyre vágom és ezeket kis gombócokká formálom. Újabb folpackos takarás, újabb fél órás pihentetés.
Ezután két változatban működik a nyújtás. Macerás: két sütőpapír között nyújtom ki a gombócot (tényleg macerás, szerintem nem éri meg a kínlódást). Kevésbé macerás: lisztezett felületen, bő lisztezéssel (különben ragad). Én ez utóbbit részesítem előnyben.


A sütés (nálam) teflon palacsintasütőben történik. A közepes gázrózsát maximumra állítom, erre teszem a sütőt. Amikor felforrósodott, zsiradék nélkül, szárazon sütöm benne a kenyereket, mindkét oldalon. Az első oldalát addig sütöm, míg szépen felhólyagosodik a tészta, ezután megfordítom (feldobható, mint a palacsinta) és 10-20 mp-ig sütöm a másik oldalán is.* Egy összehajtogatott abroszra csúsztatom, amivel be is takarom a lepényt. Mindegyik darabot így sütöm, sütés után egymásra helyezem az abroszon/-ban és betakarva, lassan hagyom kihűlni. Amikor már majdnem teljesen kihűltek a lepények, egy nejlonzacskóba teszem őket, aminek a végét lezárom (aláhajtom), majd mehetnek a hűtőbe, ahol néhány napig vígan elvannak. (Fogyasztás előtt melegítsük fel!)


Szépen feltekerhető tortilla lesz az eredmény, nem törik. Ízlés szerint bármivel tölthető, én mostanában egyszerűen tejföllel, vajkrémmel megkenve, zöldségekkel töltve eszegetem.

*A lisztes felületen nyújtás miatt a serpenyőben hajlamos megégni a lepényekről lepergett liszt, így két lepény között érdemes egy óvatos mozdulattal, papírtörlővel kitörölni a sütőt.
A nyújtás és sütés természetesen elvégezhető lényegesen könnyebben is, egy ilyen kütyü segítségével. Hasonlít a mi ostyasütőnkre, csak sima a felülete. Esetleg valakinél van ilyen elfekvőben? :)


Hozzávalók 8 darabhoz: 10 dkg rétesliszt, 10 dkg finomliszt, 10 dkg kukoricaliszt (a lisztek aránya tetszőlegesen variálható, lehet 100% búzafinomlisztből is készíteni és lehet több kukoricaliszttel is, de én nem teszek 50%-nál több kukoricalisztet bele), 1 teáskanál só, 1 teáskanál sütőpor, kb. 2 dl víz, 2 evőkanál olaj (én olíva- vagy szőlőmagolajat szoktam, de megfelel a napraforgóolaj is), továbbá finomliszt a formázáshoz és nyújtáshoz.

28 megjegyzés :

Chef Viki írta...

De szépek! Az esetek többségében nekem mindig megég itt-ott...

Kütyüre teszvesz, vatera?

Szemi írta...

Nagyon jól néz ki, el is mentem magamnak a receptet. Még sosem csináltam tortillát, pedig szeretem. :)

Gál Edith írta...

De jóóó!!!
Nagyon tetszik!
Egyszer én is neki kell fogjak...

Andi/cuki írta...

Hú, ennek nagyon örülök, régóta szerettem volna egy tuti receptet, a Tiéd tuti az!:-))

Kata írta...

Kipróbáltam már néhányat, még nincs meg az igazi...talán ez?:)

Juci írta...

Már nagyon rég készülök készíteni, de most hogy láttam mennyire egyszerű , hát én is belevágok!
Köszi a receptet!!!!

Bianka írta...

Szerintem nincs velük semmi gond. Én azóta nem merek vele próbálkozni, amióta sütésnél iszonyúan füstölt :)))

egycsipet írta...

Viki, köszi - a tippet is, szétnézek. :)

Szemirámisz, nagyon egyszerű, érdemes kipróbálni! :)

Edith, Andi, köszönöm! :))

Kata, megeshet. ;)

Juci, remélem, beválik! :)

Bianka ne mondd, hogy egy kis füst elriaszt. Majd ha lángol! :DDD
Nekem nem szokott füstölni, lehet, hogy sok volt a liszt és az vicceskedett veled.

margit2 írta...

Én még nem próbáltam ki, talán egyszer...

Melinda írta...

Köszi a receptet,azt hiszem ezt (is) ki kell próbálnom!:)
Gyógyulgattok?:)

egycsipet írta...

Margitka, egy próbát mindenképpen megér. ;)

Melinda, hajrá!
Köszi, Miss Szimulálósnak kutya baja, mondtam én, hogy csak óvónőhiánya van. ;D A kiscsaj viszont lázas volt az elmúlt 2 éjjel, remélem, ma már alszik, mert kezdek zombisodni. :(

Husike írta...

Szia!

Már megint itt vagyok nálad:D Ez a tortilla tetszik nekem, holnap nem akartam főzni, de megláttam, beleszerettem, és nekem ezt meg kell csinálnom:D
Csak egy kérdésem lenne, és nem zaklatlak:D A tortilláknak kell pihenniük mindenféleképpen? vagy ahogy kihűltek, lehet tekerni, tölteni, és enni? Holnapi ebédnek ezt szánnám:) Előre is köszi hogy válaszolsz:)

Viki írta...

Nagyon szépek, gusztás, kívánatosak.

egycsipet írta...

Szia Husike, akár azonnal sütés után (még melegen) megtöltheted. Pihenniük nem kell, de ha nem fogy el egyszerre, érdemes így hűteni és csomagolni, mert így nem lesz száraz, töredező, később is fel tudod használni. :) Én előre szoktam sütni, azért bonyolítottam így a receptet. :))

Viki, köszönöm! :)

Husike írta...

nagyon szépen köszönöm a gyors válaszod:) Reggel rohanok is a boltba hogy megvegyem ami még hiányzik hozzá:)

Jade írta...

Jaj, de csodaszepen neznek ki! Fenyevekkel szebbek, mint az itt kaphato kesz tortillak!

egycsipet írta...

Husike, jó munkát hozzá, remélem, ízlik az eredmény! :))

Jade, köszi-kösziii! Örülök, hogy tetszik, ki is húzom magam és széles a mosolyom! :)))

Ottis írta...

Én is viszem a receptet, köszi!!!

egycsipet írta...

Ottis köszi! :))

Eszter írta...

Nagggyon jó kis receptnek hangzik!

egycsipet írta...

Eszter, köszönöm! Az is! ;)

Raindrop írta...

Jaj, de vártam már egy hasonló posztra. Imádom, és annyira vágytam már megcsinálni. :)
Köszönöm! :)

Piszke írta...

Nagy örömmel kipróbáltam, ám valamiért nem hólyagosodott fel. Tudnál segíteni, hogy mi lehet az oka?

egycsipet írta...

Piszke, ha mindent úgy csináltál, ahogy le van írva, akkor sajnos passz, fogalmam sincs. :(
Nekem olyankor szokott kevésbé felhólyagosodni, ha kevesebb ideig pihentetem vagy nem nyújtom elég vékonyra, de még ezekben az esetekben is lesz rajta néhány pukli - ezek esetleg nem fordultak elő? Még a hőmérséklet jutott eszembe - nem volt kicsire véve a gázrózsa? Más tippem nincs, sajnálom. :(

Piszke írta...

Köszönöm! Meg is van a probléma oka: nem pihentettem elég ideig. :) Köszönöm a segítséget! :)))

egycsipet írta...

Piszke, örülök, ha sikerült segítenem! :)

Unknown írta...

Próbálta már valaki fagyasztani? Én csináltam már régebben tortillát, de amikor kiszedtema fagyóból darabokra tört... Úgy tervezem, hogy megsütök egy raklapnyit, és amikor olyanom van előszedem, töltöm, eszem. Van valakinek valami ötlete?
Orsoly

egycsipet írta...

Szia,
sajnos nem tudok neked segíteni, én még sohasem fagyasztottam, mert 1-1 adagot sütök és ha marad belőle, légmentesen csomagolva néhány napig bírja a hűtőt. Esetleg érdemes lenne kipróbálnod először egy normál adaggal és utána sütni nagy mennyiségben, ha a kevésnél beválik a fagyasztás.
Sok sikert!
csipet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...