Krééémes! Az egyik kedvencem - kedvencünk. Én egy gazdagabb ízű változatot szoktam készíteni, tejjel, egész tojásokkal, de már régóta kíváncsi voltam a tojásfehérje-zabáló, vízből készülő krémesre. :)) Margitkánál aztán nemrég véletlenül felfedeztem, hogy ő ezt készíti, így kipróbáltam. Finom lett: bár kevésbé ízes, mint a megszokott recept, de biztosan fog készülni még nálunk - sőt, tervezem tejjel is kipróbálni. :)
Mirelit leveles tésztából készítettem a lapokat, most vékonyabbra, egy csomagból nyújtva a kb. 25x35 cm-es tepsibe. (Szeretem vastagabb tésztával is, ekkor két csomagból nyújtom a 2 lapot.) Miután kisült, a lapokat méretre vágtam - az egyiket egyben hagytam, ezt a kapcsos tepsi aljára tettem, a másikat kisebb négyzetekre szeleteltem.
A krémhez egy liter vizet felforraltam, ebbe csorgattam a kevés vízben, 10 dkg cukorral, csomómentesre kevert pudingot. Besűrítettem. Amíg a víz forrt és a pudingot kavargattam, a tálas mixerrel kemény habbá vertem a fehérjéket először magukban, majd a maradék cukrot is beledolgozva (tálas mixer híján a pudingfőzés előtt kell a habot elkészíteni). A tojáshabot egy kézi habverővel - még a tűzön, kevergetve - a forró pudingba dolgoztam és rövid ideig együtt "főztem". A kész krémet a tepsibe simítottam, a tetejét kiraktam a tésztanégyzetekkel, majd alaposan behűtöttem. Tálalás előtt, a négyzetek mentén, felszeleteltem a süteményt, majd porcukorral megszórva kínáltam.
Belekerült: 1 csomag mirelit leveles tészta (50 dkg), 4 csomag vaníliás pudingpor, 1+0,2 liter víz, 10+20 dkg cukor, 8 tojásfehérje (eredetileg 9, de én most ennyit vadásztam a fagyasztóból), liszt a tészta nyújtásához.
Mirelit leveles tésztából készítettem a lapokat, most vékonyabbra, egy csomagból nyújtva a kb. 25x35 cm-es tepsibe. (Szeretem vastagabb tésztával is, ekkor két csomagból nyújtom a 2 lapot.) Miután kisült, a lapokat méretre vágtam - az egyiket egyben hagytam, ezt a kapcsos tepsi aljára tettem, a másikat kisebb négyzetekre szeleteltem.
A krémhez egy liter vizet felforraltam, ebbe csorgattam a kevés vízben, 10 dkg cukorral, csomómentesre kevert pudingot. Besűrítettem. Amíg a víz forrt és a pudingot kavargattam, a tálas mixerrel kemény habbá vertem a fehérjéket először magukban, majd a maradék cukrot is beledolgozva (tálas mixer híján a pudingfőzés előtt kell a habot elkészíteni). A tojáshabot egy kézi habverővel - még a tűzön, kevergetve - a forró pudingba dolgoztam és rövid ideig együtt "főztem". A kész krémet a tepsibe simítottam, a tetejét kiraktam a tésztanégyzetekkel, majd alaposan behűtöttem. Tálalás előtt, a négyzetek mentén, felszeleteltem a süteményt, majd porcukorral megszórva kínáltam.
Belekerült: 1 csomag mirelit leveles tészta (50 dkg), 4 csomag vaníliás pudingpor, 1+0,2 liter víz, 10+20 dkg cukor, 8 tojásfehérje (eredetileg 9, de én most ennyit vadásztam a fagyasztóból), liszt a tészta nyújtásához.
22 megjegyzés :
Egyszerűen imádom! :)
Milyen guszta! Imádom a krémes összes változatát! :-))
Guszta!
Nagyon guszta! Ebéd után pont jól esne egy ilyen kocka krémes! :)
Még nem hallottam erről a vizes változatról,de nagyon jól néz ki.
Ki fogom próbálni.
Fantasztikusa lett, igazán gyönyörűséges
Nagyon guszták ezek a krémesek, jól jönne most így ebéd után egy szelet...:))
Csodaszép, kipróbálom a tejes verziót ezzel a sok tojásfehérjével.:-))
Most is olyan sütireceptet hoztál, amit az egyszerű, a főzés terén nem túl lelkes háziasszony mint jómagam is ki tud próbálni, erre még futja a türelmemből és a krémest nagyon szeretik a hozzátartozóim.
A fotóidat is had' dicsérjem meg, művésziek és guszták.
Nagyon kivánatos! Kérhetek én is?
Három díjjal fizetek!!
Nézz be hozzám kérlek!
Nagyon jól néz ki,és így is biztos nagyon fincsi lehet,habár a krémes bármilyen formában isteni:-)
Köszönöm szépen lányok! :))
Andi, várom az eredményt! ;)
Anice, engem is meglepett először, de a krémest nagyon könnyű elkészíteni, főleg, ha kész tésztával dolgozik az ember lánya. Nálunk viszonylag gyakran kerül asztalra, pont az egyszerűsége miatt.
Örülök, hogy tetszik a recept és köszönöm az elismerést is! :)
Juci, hát hogyne kérhetnél!
Egyből hárommal? Repülök! :))) Köszönöm szépen! :*
Még egyszer köszi mindenkinek! :)))
Imádom a krémest :)nyami nyami
... Pedig nagyon kár, hogy csak porcukorral szórtad meg a tetejét, mert a kávés karamell igen feldobja! :-)
Én a hagyományos "gazdagabb változatot is szoktam készíteni" ... Ezt akkor csinálom, ha sok a tojásfehérje... mint például ma délután! :-)
Ami :))))
Margitka, én a krémest pont a krémjéért szeretem és éppen ezért nem is szeretem azt elnyomni más ízekkel. A francia krémest is csak porcukorral szoktam szórni. :)
Nálam állandóan sok a fehérje, úgyhogy biztos, hogy gyakran fog ezután ez a változat is asztalra kerülni. Köszi a receptet még egyszer! :)
Mentettem, koszi!
Tessék mondani hány tepsivel készült ?? - mert nálunk legalább három óriásival kell/-ene kezdeni :)
Elvittem a receptjét, mert nálunk mindenki krémes imádó, én meg most kezdem tanulgatni :)
Jade, szívesen. :)
Viki, egy nálunk bőven elég, még a férjem kollégáinak is szokott jutni belőle. :D Nagyon egyszerű krémest készíteni, bármelyik változatban, ez pedig még gazdaságos is. Neked saját készítésű leveles tésztád is van hozzá, azzal pedig biztosan abszolút siker lesz! ;))
Most van tésztám, de nincs tojásfehérjém. Na de megoldjuk, elteszem a sárgákat a fagyasztóba. Én meg most ugysem ehetem, akkor tuti jut mindenkiknek. ujra megcsodáltam.
Viki, drága vagy, köszönöm szépen! :)
ÉN a habba keverem a krémet folyamatos keveréssel és tészta nélkül bélelt tepsibe öntöm .Hagyom megdermedni ráborítom az egyik lapot átfordítom és kirako a tetejét a kockára vágott másik lappal.MIÉRT nem szeretem ha elázik a tészta!!!!!!!!!!!
Nekem így sem szokott elázni a tészta. :)
Megjegyzés küldése