2011. április 28., csütörtök

Képviselőfánk

Képviselőfánk, imádom! :) Mint általában a főzött krémes, habos süteményeket... Ez az adag még húsvét hétvégére készült - a vasárnapi családi ebédre vittem. Alapjában nem szeretem az égetett tésztát, mert macerásnak tartom. Nem is annyira a készítését, mint a romeltakarítást utána. Ráadásul nincs nagyobb méretű csőkészletem, a kicsikkel pedig igen csak nyomi végeredmények szoktak születni. Ezért is örültem, amikor nemrégiben megtaláltam Beccánál ezt a tésztareceptet, itt volt az ideje, hogy kipróbáljam.


Az viszont jó az égetett tésztában, hogy el lehet korábban készíteni, az enyém például péntek este sült ki, tévézés közben és csak másnap töltöttem meg. A munka a sütő előmelegítésével kezdődött (230 °C; én gőzös sütőt készítettem elő, azaz egy kis edényben vizet tettem a sütő aljába). Az olajat és a vizet egy csipet sóval és a vaníliás cukorral felforraltam. A forrásban lévő vízbe került a liszt, amit alaposan eldolgoztam és kevergetve tovább főztem 2-3 percig (nem áll annyira össze, mint a megszokott égetett tészta). Ezután gépi habverővel beledolgoztam a tojásokat is - egyiket a másik után: mielőtt a következő tojás belekerül, mindig tökéletesen simára kell dolgozni a tésztát.


Sütőpapírral bélelt tepsibe, vizes kézzel, 12 db egyforma (kb. 5 dkg-os) gombócot készítettem. Alaposan megspricceltem a gombócokat és a papírt is, végül az előmelegedett sütőbe toltam. Az első 6-7 percben 230 °C-on sült, majd mérsékeltem a hőmérsékletet kb. 200 °C-ra. Összesen 40 percig sült a tészta, ezalatt az idő alatt nem szabad kinyitni a sütő ajtaját! A sütőből kivéve, rácson hagytam kihűlni a fánkokat, töltés előtt a tetejüket levágtam.
Becca, köszönöm a receptet! :)


A krémhez a tej 2/3 részét egy felhasított vaníliarúddal együtt főzni kezdtem. A maradék tejet elkevertem egy evőkanál vaníliás cukorral, a liszttel és a tojások sárgájával. A felforrt tejből kivettem a vaníliahüvelyt és belecsorgattam a tojásos-lisztes keveréket. Folyamatos kevergetés mellett besűrítettem. Amíg a krémet főztem, a tojásfehérjéket egy pici sóval kemény habbá vertem (tálas mixerrel, hiányában a krém főzése előtt ajánlott a habot elkészíteni), majd beledolgoztattam a maradék cukrot is és azzal is keményre dolgoztattam. A megfőtt sárga krémbe óvatosan, részletekben beleforgattam a felvert cukros fehérjét, pár pillanatig hagytam még a tűzön főni, majd egy evőkanállal elosztottam a krémet a tésztahüvelyekben.
Miután a krém kihűlt, a zselatint egy kevés vízben elkevertem, állni hagytam, majd olvadásig melegítettem. Hagytam kihűlni. A tejszínt a vaníliás cukorral és a kihűlt - de még folyékony - zselével kemény habbá vertem, majd egy levágott sarkú nejlonzacskóból (a rusztikus dizájn ellenzőinek: csillagcsővel felszerelt habzsákból) a krém tetejére nyomtam. Befejezésül a habra helyeztem a tésztasapkákat, majd hűtőszekrénybe tettem a kész képviselőfánkokat. Tálalás előtt vaníliás porcukorszórást kaptak.


Hozzávalók 12 darabhoz...
...a tésztához:
1,5 dl víz, 1,5 dl olaj, csipet só, 1 evőkanál vaníliás cukor, továbbá 15 dkg liszt, 4 egész tojás;
...a krémhez: 6 (4+2) dl tej, 1 kisebb vaníliarúd, 8 dkg rétesliszt, 3 tojás szétválasztva + 3 fehérje pluszban, 6 (1+5) evőkanál vaníliás cukor, csipet só;
...a tejszínhabhoz: 1 evőkanál zselatin, 4 evőkanál víz, 4-5 dl tejszín, ízlés szerint vaníliás cukor (nálam 3-4 evőkanál).

18 megjegyzés :

Anazar írta...

Én is nagyon kedvelem ;-)

Gál Edith írta...

Nagyon-nagyon guszták!!!!

Eszter írta...

fúúú, ne már. Tök jól néz ki. ez kínzás...

Ami írta...

Ez valami mese! Annyira gusztán néz ki! Könyörgöm, küldj egy-két darabot, vagy inkább ötöt :)))

Kati írta...

Ez igen, nagyon szépek, ügyes vagy.

Liza írta...

Nagyon szépek lettek, én is imádom a képviselőfánkot!:))

Szemi írta...

Én is imádom! És milyen régen nem csináltam... ideje lenne. :)
Bár így kézzel még nem formáztam, de jó ötlet.

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok! :))

Csibe írta...

Nekem is jajjj! Szívesen bevállalnék belőle párat!

Bianka írta...

Isteni, látványra is mesés

Juci írta...

Kiváncsi vagyok hány percig tartott ez a finoooom süti a tálon, mert az enyémek másodpercek alatt eltüntetik, annnyira szeretik!!!!

egycsipet írta...

Csibe, Bianka, köszi! :))))

Juci, egyet hagytak a tálcán, a többi kb. 5 percig bírta. :) El is hiszem, hogy eltűnik pillanatok alatt, én is bármikor meg tudom enni. :D

margit2 írta...

Nagyon guszta! ..... Hú de régen is csináltam már....

egycsipet írta...

Köszönöm Margitka! :) Én is nagyon régen sütöttem utoljára, így most különösen jól esett. :))

egy pici írta...

Nagyon guszták! Most folyik a nyálam :) nagyon szeretem :)

egycsipet írta...

Egy pici, köszi! :))

Csilli írta...

Egy újabb zseniális recept, igaz én olaj helyett vajjal csináltam, de így is tökéletes lett, a krémről nem is beszélve... a legfinomabb képviselő fánk, amit valaha is ettem!!!! Köszönöm ezt is :) A múltkori csokitorta is nagyon fincsi lett, az utolsó morzsáig elfogyott ;)

egycsipet írta...

Csilli,

Nagyon örülök, köszönöm, hogy megírtad! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...