2011. április 22., péntek

Mogyorós zabpehelykeksz

Nagyon finom keksz, mogyorórajongóknak (Kismókusoknak és Nagymókusoknak) kötelező. Ha nem lettem volna tegnap este már (dög) fáradt, tuti, megsütök még egy adagot belőle, mára viszont már más projektet ütemeztem be, így most dugdoshatom (magam elől) hétvégéig. Szóval: ropogós, zabpelyhes, mogyorós, Graham lisztes, kakaóbabos, finoman édes... Kell ennél több? Nekem nem! :)


A tojásokat a cukorral habosra kevertem, majd belecsorgattam a kihűlt, olvasztott vajat. Az egészet alaposan összekevertem és hozzáadtam a lisztet, sütőport és sót. Miután ezekkel is összedolgoztam, beleszórtam a zabpelyhet, a mozsárban durvára tört mogyorószemeket (csak megroppantottam a szemeket, volt amelyik két félre és volt, amelyik több darabba hullott) és a kakaóbabot. Az egészet összekevertem, ezután a masszából két teáskanál segítségével (kisebb dió méretű) kupacokat rakosgattam a sütőpapíros tepsi(k)be. Ezeket a teáskanalak segítségével ellapogattam kb. 5 cm átmérőjű, lapos korongokká (nem árt egy vízzel teli pohár a kezünk ügyébe: ha ragadna a kanál, mártsuk bele). Előmelegített sütőben, 180 °C-on, kb. negyed óra alatt pirulósra sütöttem őket. Kismértékben terülnek a korongok, úgyhogy 1-2 ujjnyi távolságot érdemes tartani közöttük formázáskor.


Hát hú, tényleg jó kis darab. Némelyik kapott egy kis csokicsíkozást, az is jóóó, simán is jóóó, mindenhogy jóóó és mindenhol jóóó. :)


Hozzávalók (55-60 darabhoz): 2 kisebb tojás (vagy egy igencsak méretes), 15 dkg nádcukor, 15 dkg vaj, 15 dkg Graham liszt, 1 teáskanál sütőpor, csipet só, 15 dkg zabpehely, 10 dkg pirított, tisztított törökmogyoró, 3 dkg pirított, aprított kakaóbab (vagy csokidarabok, de abból több, mondjuk 5 dkg), a tetejére díszítésként olvasztott csokoládé (elhagyható). 
Alap5let: az egyik Rama füzetből.

13 megjegyzés :

Kiskukta írta...

Nagyon jó kép! És nagyon guszta keksz!:)

Emoke írta...

Jó hogy nem járt arra vmi kismókus, biztos ellopkodta volna a kekszet, míg fotózgatsz. ;)) Szeretem az ilyen kekszeket, köszi. :)

Ami írta...

Csipet, ez nagyon jól néz ki! Csodás fotókat készítettél! :)

Boldog húsvétot ! :)

Bianka írta...

Imádnám

Bianka írta...

Kellemes Ünnepeket :)

Ditta tortái írta...

Nagy mókusként bejelentkeztem a kekszért:-)
Boldog húsvétot Neked és a családodnak!

egycsipet írta...

Köszönöm lányok! :))

Kellemes húsvétot kívánok nektek! :*

margit2 írta...

Már megint sok sok finomságot hoztál!

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Neked és kedves családodnak! :-)

Emoke írta...

Kellemes húsvétot kívánunk mi is! :) Amarettos bonbon :P

Raindrop írta...

Boldog ünnepet!
Sok puszi és nyuszi! :D

Mézigörl írta...

Utólagosan is kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok Neked és a családodnak! :-DD

Eszter írta...

Jaj, de jól néznek ki!

egycsipet írta...

Köszi lányok! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...