Készítettem már kókuszfagyit, többször is, de valahogy egyik sem lett az igazi. Ez a változat akár az is lehetne, de az állagával még vannak bajaim - igaz, amíg nem szerzek be egy rendes konyhai robotgépet, addig nem is várok csodákat. :) Mindenesetre nagyon finom fagyi, főzött alappal, akik pedig bírják a kókuszreszeléket a fagylaltban, biztosan nem lesz kivetnivalójuk benne.
Az alaphoz a tej és tejszín keverékét felforralom, beleteszem a kókuszreszeléket és együtt főzöm rövid ideig. Ezután állni hagyom 15-30 percig, majd amennyire csak tudom, pépesítem. A tűzhelyre visszatéve - a cukorból, tojássárgából, keményítőből, sóból és kevés tejszínből álló keverékkel - besűrítem. Alaposan behűtöm (egy éjszaka a hűtőszekrényben), végül félkeményre vert tejszínnel lazítva, fagylaltgéppel kifagyasztom.
Hozzávalók: 2 dl tej, 2 dl tejszín, 7 dkg kókuszreszelék, a sűrítéshez 5 evőkanál cukor, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál keményítő, picurka só, kb. 0,5 dl tejszín, továbbá 1,5-2 dl tejszín félkemény habbá verve.
A tej lecserélésével készülhet teljes egészében tejszínből. Esztétikai info: mivel tojássárgát tartalmaz, a kész fagyi nem lesz hófehér!
Az alaphoz a tej és tejszín keverékét felforralom, beleteszem a kókuszreszeléket és együtt főzöm rövid ideig. Ezután állni hagyom 15-30 percig, majd amennyire csak tudom, pépesítem. A tűzhelyre visszatéve - a cukorból, tojássárgából, keményítőből, sóból és kevés tejszínből álló keverékkel - besűrítem. Alaposan behűtöm (egy éjszaka a hűtőszekrényben), végül félkeményre vert tejszínnel lazítva, fagylaltgéppel kifagyasztom.
Hozzávalók: 2 dl tej, 2 dl tejszín, 7 dkg kókuszreszelék, a sűrítéshez 5 evőkanál cukor, 2 tojás sárgája, 1 teáskanál keményítő, picurka só, kb. 0,5 dl tejszín, továbbá 1,5-2 dl tejszín félkemény habbá verve.
A tej lecserélésével készülhet teljes egészében tejszínből. Esztétikai info: mivel tojássárgát tartalmaz, a kész fagyi nem lesz hófehér!
21 megjegyzés :
A fotó alapján, az állaga tökéletesnek tűnik:-)
De jó, száz éve nem ettem kókusz fagyit
Nekem előbb egy fagylaltgépet kellene beszereznem...
De nagyon jól hangzik, jól néz ki, szívesen elkanalaznám.
Fincsi lehet, és aranyos a pöttyös tálka.:)
Csipetem ! Jöhet ez így ahogy van, akár pöttyös bögtéstúúúúl :) Nagyon guszta, és tessék beszerezni egy robotmasinát, mert megkönnyiti a munkád. JAJ de szeretem a kókuszfagyit, meg a többit is :)
jujj, de guszta!!!! lehet fagylaltgép nélkül is fagyasztani? nekem nincs, de olyan szívesen csinálnék ilyen fagyit!
Citromhab, köszi! :))
Bianka, én sem sűrűn. Nálunk a férjem szereti nagyon a kókuszt, leginkább miatta kerül az asztalra. :)
Eszter, ha szeretitek a fagyikat, szerintem megérné. :)) Köszi! :)
Kati, köszönöm! :))
Viki, tervben van, igaz helyem nincs, ahova tehetném, de egyre jobban érzem, hogy szükség bizony lenne rá. :)) Köszönöm!
Kricky, köszönöm! :)) Sokaknak bevált a gép nélküli fagyikészítés, úgyhogy szerintem nyugodtan megpróbálhatod. Miután elkészítetted, dobozba teszed és mehet a fagyasztóba, amikor pedig elkezd fagyni (2-3 óra), átkevered. Az átkeverést megismétled egyszer-kétszer és aztán hagyod teljesen kifagyni. :)
Vinném úgy, ahogy van! Tálkástól :)
Nagyon guszta lett, nekem nagy kedvencem a kókuszos fagyi!
Tavaly összel végre én is vettem egy fagyigépet, azt hiszem ideje lenne előszedni a dobozából...még ki sem próbáltam. De a fagyasztóm nem túl nagy, folyton tele van, bele sem férne. :(
Most vegyek egy nagyobb fagyasztót is?? :))
Csibe, köszi - a tálka nevében is! ;))
Szemirámisz, előbb-utóbb annak is eljön az ideje. :))) Én a hűtő fagyasztó részében tárolom a "gépet", van külön egy fagyis polcom. Igen-igen, "kicsit" szeretjük a fagyit. :D
Csúcs szuper lehet,engem nem zavarna a kókusz reszelék:-)
Ditta, köszi! :)))
Jáááááááááááááááááááááááááááááááj!
Küldjééééééél, légyszi.. nah, léééééééégyszi!!!!!!!!!
Tyű, brutál fotók! :)
Nagyon bírom a kókuszfagyit, a tálka is csodás, de ezek a fotók ... ???
Szepy, küldenék én, de már rég nincs mit... :D
Raindrop, kösziiii! :))))))))
Nagyon jól néznek ki a fagyijaid, az összes :-), most gyorsan végignéztem az eddig készülteket. Szerintem legalább 3-nál gondoltam azt, hogy nyomban most el kéne készíteni, mert úgy ennék belőle.
Láttam, hogy a fagyik többségéhez használsz keményítőt. Milyen lesz nélküle? Párom nem favorizálja a keményítőt, szóval azt kihagynám belőle. Meg nem fagyigépben készülne. Gondolom a keményítő inkább csak állígjavító, anélkül is működik a főzött fagyi. Vagy tévedek?
Janka, köszönöm! :)
A keményítőt inkább a főzött fagyiknál használom, sűrítésnek. Ha nem szeretitek, szerintem kihagyhatod, esetleg helyettesítheted egy pici liszttel vagy hozzádobsz a főzött alaphoz egy plusz tojássárgát.
Sikeres fagyikészítést, remélem ízleni fognak! :))
ha kis mamának, kis gyereknek adok a fagyiból a (hőkezelés nélküli) tojás tartalom mennyire számít/nem számít? azaz merészkedjek vagy sem? Mousse-t ezért nem gyártok, mert abban nem igazán sül meg a tojás, csak kocsonyásodik..... köszi, ha van tanács.
Beastie, én alapesetben sem szerettem soha nyers tojást használni, de az első "pocakom" óta már tudatosan kerülöm is. Nem használom a fagylaltoknál sem, amibe tojást szeretnék tenni, ahhoz főzött alapot készítek, ezzel a tojássárgát hőkezelem.
Ha engem kérdezel - bár én a tudományos háttérhez nem értek, tehát fogalmam sincs, hogy a bacik megadják-e magukat mondjuk -18 fokon - szoptató kismamának nem adnék nyers tojást tartalmazó ételt. Én sem ettem, a családomnak sem készítettem, ez az én döntésem. Ettől függetlenül van az ismerőseim között olyan leányzó, aki terhesen is mukk nélkül megette a nyers tojást, az meg az ő döntése.
A gyerekeknek adott nyers tojás szerintem korfüggő, az én nagyobbik lányom talán 3-4 éves lehetett, amikor egyszer kóstolt egy kevés tiramisut valahol, de én tudatosan még nem készítettem neki semmit nyers tojással. 3 év alatt semmiképpen nem adnék, 6 év alatt pedig fokozottan kerülöm. :) 6 felett majd meglátjuk...
Szia!
Azt szeretném kérdezni,hogy a felforralni kívánt tejszín is habtejszín?
csak mert múltkor csináltam fagyit,ahhoz is együtt kellett felforralni a tejjel,és kétszer is összeesett...aztán harmadjára már utólag öntötem a forró tejhez,mert nem egy olcsó mulatság...
köszi előre is a segítséget :)
Rita
Szia Rita,
igen, habtejszín - a kérdés jó, köszönöm! :) Ha nem felejtem el, oda is szoktam írni a recepthez, hogy 30%-os, de sokszor kimarad, mert már többször írtam a blogon, hogy nekem a habtejszín az alap, főzőtejszínt nagyon ritkán használok. Azt sem írom bele, hogy állati eredetű, mert ez nekem szintén alapeset - bár a növényi eredetűt a gyártók is többnyire növényi habnak és nem tejszínnek adják el. :)
Az összeesésre nem tudok mit mondani, mert én még nem találkoztam ezzel a jelenséggel - legjobb tudomásom szerint ha jó a tej, akkor nem csinál ilyet, de lehet, hogy tévedek. A tej és tejszín együttes felforralása nem azt jelenti, hogy lobogva forrnia kell percekig, hanem meg kell találni azt a pontot, amikor éppen forrni kezd. Ekkor megy bele a kókusz, amit (kis lángon) főzök egy ideig, aztán le lehet zárni.
Ha te biztosabbnak érzed azt a megoldást, hogy a forró tejhez adod hozzá a tejszínt, azzal sincs gond, nyugodtan megteheted. :) Amikor hozzáöntöd a tejszínt a tejhez, hagyd, hogy együtt is jól felmelegedjenek, és aztán belerakod a kókuszt is és megy tovább a recept szerint. Én sokszor tejszínnel szoktam visszahűteni a tejet, mielőtt beleteszem a tojást és ezzel a módszerrel sem szokott gond lenni. Sőt, azt is megpróbálhatod, hogy a forró tejbe teszed a kókuszt és csak annak a főzése közben adod hozzá apránként a tejszínt. Rajtad áll, a végeredménynek szerintem így is-úgy is okénak kellene lennie.
Remélem, sikerülni fog a fagyi, szorítok és ha van kedved, írd majd meg, hogy mi lett belőle! :)
Üdv,
csipet
Megjegyzés küldése