2011. október 30., vasárnap

Sütőtöklé újratöltve

Tavaly halloweenre sült tökös italokat hoztam, idén megmutatom, hogyan készítem a töklevet akkor, amikor nem a maradék felhasználása, hanem maga az ital a cél. Ha most hozzáfogtok, holnapra éppen tökéletes lesz! ;) 


A sütőtököt meghámoztam, magjait kikapartam, húsát darabokra vágtam. Hozzáadtam a tisztított almát, a felkarikázott répát és beledobtam a nagyobb darabokra tört (és természetesen hámozott) banánt is. Az egészet felöntöttem vízzel (lepje el) és főzni kezdtem.
Nagyjából fél óra elteltével megpuhult minden, ekkor botmixerrel pépesítettem az egészet. Fűszereztem, mézet csorgattam hozzá és némi vízzel hígítottam rajta (én rostosan, sűrűn szeretem, de ízlések és...), majd újra felforraltam. Ekkor (friss narancs híján) 100 %-os narancslével kerekítettem az ízét és addig hagytam a tűzön, amíg éppen felforrt. Kihűtve hűtőbe került - jót tesz neki, ha 1-2 napig még pihen, de természetesen azonnal is fogyasztható. (Poharakba töltés előtt alaposan fel kell rázni.)
Egy hétig biztosan eltartható, talán még azután is, de nálunk ennyi idő alatt mindig elfogy. Forrón, sterilizált üvegbe töltve és dunsztba téve hosszabb ideig is eláll, de mivel sütőtök elég sokáig kapható, én ezt nem tartom szükségesnek, frissen készülhet mindig.


Hozzávalók kb. 2,5 liter rostos sütőtökléhez: 70 dkg sütőtök (tiszta súly, kb. 1 kg-os tökből), fél szál sárgarépa (ts: 7-8 dkg), 2 kisebb alma (ts: 20 dkg), 2 érett banán (ts: 20 dkg), 1,2-1,4 l víz, 1-2 mokkáskanál őrölt fahéj, 1 csapott mokkáskanál őrölt gyömbér (vagy friss), csipet őrölt szegfűszeg, kb. 10 dkg méz (vagy más édesítő), kb. fél liter narancslé (100 % vagy frissen facsart).*
A fent leírt recept (is) csak egy lehetőség: ha hasonló levet készítenétek, érdemes a saját szájízetek alapján alakítani. Én is így szoktam - most csak a bejegyzés kedvéért méricskéltem, de az otthon lévő alapanyagok függvényében ettől jelentősen el lehet térni.
*update: szebb lesz az ital színe, ha egy kevés aszkorbinsavat is tesztek bele.

13 megjegyzés :

Bianka írta...

Szerintem még sosem ittam de finom lehet

Ditta tortái írta...

Nagyon tetszik a recept a fotók ismét gyönyörűek a gyümölcslé meg kívánatos!:-)

Kati írta...

Ez nagyon jó ötlet, ki is pőróbálom a télen.

Hankka írta...

Gusztusos és nagyon jól hangzik, legközelebb nemcsak sütni fogom a tököt! És nagyon jó, hogy pontos mennyiségeket írtál, van mihez viszonyítani! :)

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok! :)
Ha szeretitek a sütőtököt, érdemes így is elkészíteni, különösen gyerkőcöknek - nagyobbik lánykám például nagyon szereti (kivéve a kizárólag répa+tök duót :D) és így legalább egészséges "üdítőt" iszik.

Turák Kinga írta...

nagyon finomnak tűnik, ki is próbálnám rögvest, de melóhelyen vagyok...

egycsipet írta...

Köszönöm Kinga. Tényleg finom, én ma készítek egy újabb adagot, mert már hiányzik. :)))

Elisabeth írta...

Én sem ittam még ilyen finom levet, almával kombinálva!
Igazán ötletes, és szenzációs. Szép a fotó is róla!

egycsipet írta...

Köszönöm Elisabeth! :)

Turák Kinga írta...

elkészült, ketten kérték is a receptet is hozzá. Itthon lehet, h még jobban össze kell turmixolnom, h a fiúknak is jobban csússzon. :)

egycsipet írta...

Kinga, örülök. :)) Remélem, a fiúknak is ízleni fog. :)

Kreatív konyha írta...

Elkészítettem ezt a sütőtöklét, nagyon ízlik! Köszönöm a receptet! Jövők máskor is keresgélni :)

egycsipet írta...

Mónika, örülök neki, hogy ízlett és köszönöm, hogy visszajeleztél! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...