2011. december 27., kedd

Citromlikőr

Az elmúlt években kipróbáltam néhány citromlikőr (limoncello) receptet, mindegyik jól sikerült, így valamilyen formában mindig visszatérő elem az ünnepi választékban. Az idei likőr az egy kicsit ebből, egy kicsit abból elv szerint készült és húúú, de jól tettem, hogy felírtam, hogy mik voltak a kicsi ezek és kicsi azok, mert az eddigi legjobb citromlikőr kerekedett végül belőle! :)


Az elkészítése roppant egyszerű, bár az érésidő miatt némileg időigényes. Egy üvegbe tettem a citromhéjat (vékonyan hámozva, hogy minél kevesebb fehér rész maradjon rajta), a karikákra vágott citromot (a citromon maradt fehér részt lehámoztam, éppen csak a hártyák tartották egyben a gerezdeket), a felhasított vaníliarudat és a kisebb darabokra tördelt fahéjrudat. Az egészet felöntöttem a vodkával és hűtőszekrényben hagytam érni nagyjából 2 hétig (ha van idő, hogy tovább érjen, az csak jó).
Amikor letelt az előérlelési idő, a cukrot felfőztem a vízzel, majd kihűtve összekevertem az átszűrt vodkával. Én gyengébb, könnyebb likőrt terveztem, így igen "itatósra" sikeredett :), de aki magasabb alkoholtartalmút szeretne, használjon kevesebb vizet hozzá. Lehűtés után akár azonnal fogyasztható, de ha pihenhet még egy kicsit, meghálálja.


Hozzávalók kb. 1 literhez: 5 közepes méretű citrom héja és egy citrom húsa, fél rúd fahéj (7 g), 1 kisebb vaníliarúd, 5 dl vodka, továbbá 5 dl víz és 20-22 dkg cukor.

5 megjegyzés :

Elisabeth írta...

Imádom a citrom izü likört..a Limoncellot, persze, de a te kreációd fahéjjal, nagyon jól hangzik!
Remélem szép Karácsonyotok volt!

Hankka írta...

Húúú, tényleg jól tetted, hogy felírtad, így mi is el tudjuk készíteni! :)) Biztosan nagyon finom, viszem is a receptet! :)

Ani írta...

De Csipet, Újévkor pont citromba harapjunk?!))

egycsipet írta...

Tea, addig nem készül el. :D
Citromot sem lehet egyébként? Eddig erről még nem hallottam, tudtommal csak a hal és a szárnyas a tabu. :)

Köszi lányok! :)

Rosita Vargas írta...

Luce exquisito me encanta este licor muy aromático,abrazos y feliz año.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...