2011. december 22., csütörtök

Karácsonyi aprósütemények: diós linzervirág

Linzert is anno a mamámmal készítettünk. Ritkán, talán azért, mert jobb szerette a haladósabb süteményeket, így ezekhez a "munkásabb" darabokhoz már kellettünk mi is. Egyikünk kiszúrta, másikunk először tojásfehérjébe, majd cukrozott dióba mártotta a tészta egyik felét és már mehetett is a tepsibe. A teli linzereket sokszor össze sem ragasztottuk, de persze készültek lyukasak is, amikből középen kikukucskált a házi baracklekvár. A mama receptjét már sajnos nincs kitől megkérdeznem, így csak összeállítottam egy egyszerű omlós tésztát - úgyis a munka folyamata az, ami visszahozta a régi konyha melegét. :)


A lisztet elkevertem a porcukorral, csipet sóval, majd elmorzsoltam benne a hideg vajat. Egy tojás sárgájával és kevéske hideg tejjel gyorsan összeállítottam a tésztát, amit folpackba csomagolva kb. 2 órán keresztül pihentettem a hűtőben.
A pihentetés után a sütőt 190 °C-ra előmelegítettem, a tésztát kb. 3 mm vékonyra nyújtottam és a legkisebb virág kiszúrómmal kiszaggattam. A fehérjét egy villával kissé felvertem, a virágok egyik felét először ebbe, majd cukrozott darált dióba mártottam. Diós oldalukkal felfelé kerültek a sütőpapíros tepsibe. Addig sütöttem, míg széleiken éppen elkezdtek színt kapni. Kihűtés után 2-2 virágot (két telit vagy egy lyukasat és egy telit) lekvárral összeragasztottam.


Hozzávalók: 35 dkg liszt, 10 dkg porcukor, csipet só, 20 dkg hideg vaj, 1 tojás szétválasztva, 3-4 evőkanálnyi hideg tej, valamint kristálycukorral elkevert darált dió és lekvár ízlés szerint. A tésztába lehet egy késhegynyi sütőport is tenni.
A fotókon látható másik sütemény a néró, receptje itt.

7 megjegyzés :

Juci írta...

Látom Ti már az aprósütikkel megvagytok . Remekül sikerültek.:)
A néróra én is emlékszem. A tiéid csinosabbak, szebbek, míg azok olyan nehezek tömöttek voltak, igaz? De azért megettük...
KELLEMES ÜNNEPEKET KÍVÁNOK!!!

trollanyu írta...

Nagyon jól néz ki ez is meg a Néró is:) Nekem anyukám sütött nagyon sok linzert, ez a virágos süti nálunk, mert általában virág a formája. Sajnos már nekem sics kitől megkérdezni a receptet. Boldog Karácsonyt Nektek:)

Vicuska írta...

Szépek, finomak, kár, hogy nem nálam sorakoznak :D Sütöttem, többfélét, de a szomszéd kertje mindig zöldebb!

Petra írta...

Már vártam! Nagyon finomakat fogtok nassolgatni... A Néróhoz gyűjtöm a bátorságomat, de esélyes, hogy holnap délután belevágok. A megadott mennyiségből mennyi lesz? Érdemes esetleg 1,5-es, vagy dupla adaggal próbálkoznom?

egycsipet írta...

Juci, szerintem nálunk felfújták valami adalékkal, mert mindig könnyű és puha volt. :D

Trollanyu, nálunk is virágos süti vagy aprósüti volt. :)

Vicuska, ez örök igazság, a tiéd szerintem is zöldebb! ;))))

Petra, ha azt mondom, hogy 2 tálcányi? :DDD A mérettől is függ, de szerintem olyan 60-80 db lehetett végül (már összeragasztva). Az a baj vele, hogy kell a hely neki a tepsiben, szóval ha nagyobb adagot sütsz, lehet, hogy 6-8x is cseréled a sütőlemezt, aztán még össze is kell raknod, csokiznod... Ehhez türelem (és sok hely) kell, igaz egy bonbonkészítő annak nincs híján, úgyhogy... ;)
Viszont ha szeretnéd elkészíteni, akkor mielőbb, mert nem árt neki egy dobozban eltöltött nap.

Lányok, nagyon köszönöm mindenkinek és én is boldog karácsonyt kívánok nektek és szeretteiteknek! :)

Petra írta...

Már kis is sültek és összeragasztottam őket! Megfogadtam a tanácsod éppen elég az egy adag. Köszi.
Boldog Karácsonyt Kívánok nektek! :)

egycsipet írta...

Én köszi Petra, remélem, ízleni fog. Én is boldog karácsonyt kívánok nektek! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...