2012. január 27., péntek

Zabkásapuding

A zabpelyhet bírom. Zömmel süteményekbe szoktam használni, szerintem nagyon finom, jellegzetes íze van...és amikor friss csomagot bontok - hááát mmm, olyankor a legjobb! Valamikor régebben készítettem kását is belőle, de nem kért repetát (pedig nem volt rossz), így amikor megláttam Anazar blogján néhány nagyon ígéretes pudingvariációt, úgy döntöttem, ideje újra elővenni ezt a változatot. Jól tettem, az elmúlt napokban kétszer is terítékre került, mindkettő finom lett. Nem bonyolult, gyorsan elkészülő, finom desszert, és most már biztos, hogy lesz még néhány további változata is.


A nekem jobban beváló alaprecept úgy alakult, hogy a tejet felforraltam, a tűzről levéve hozzáadtam a zabpelyhet és egy picurka sót, majd letakarva hagytam duzzadni úgy 15 percig. Ekkor újra tűzre tettem és felforraltam, hozzácsorgattam a tejszín 3/4 részét és tovább főztem még néhány percig. A főzés végén a maradék tejszínnel elkevert tojással sűrítettem, kevés mézzel édesítettem, majd poharakba adagoltam, rétegeztem...
Tojás nélkül is lehet készíteni, ekkor érdemes egy picit több pelyhet tenni bele. A kész pudingba lehet csokoládét vagy nugátot keverni (ezek is sűrítik, masszívabb állagúvá teszik). A kókuszos változathoz kókusztejet használtam és a zabpehellyel egyszerre egy jó evőkanálnyi kókuszreszeléket is adtam hozzá.
Anazarnál érdemes nézelődni ötletek után, nála többféle változatban szerepel és mindegyik nagyon csábító. Köszönöm a receptet! :)


Hozzávalók 2-4 adaghoz: 4 dl tej, 6 dkg zabpehely (én csak apró szemű, teljes kiőrlésű zabpelyhet tartok itthon, de gyanús, hogy nagy szeművel lehet az igazi), 2 dl tejszín, 1 tojás (elhagyható), kb. 2 evőkanál méz (vagy ízlés szerint), pici só, továbbá egyéb ízesítők (csokoládé, kókusz, gyümölcsök...).

10 megjegyzés :

Anazar írta...

Szívesen, egy csipet! Nagyon örülök, hogy megtetszet és megízlett. Finom kis desszet ugye! Kókusztejjel, hmmm, azzal lehet csak igazán finom. Apró szemű vs. nagy szemű zabpehely: amit én tartok, azok kilapított, egész szemek, nincsenek összevágva, ha erre gondoltál ;-) Uh, csokis tejszíhabbal, most megyek és csinálok egy jó nagy adagot!!

Ani írta...

Úgy tálaltad, hogy az ember bárban érzi magát! Önthettél volna egy kis curacaot rá..vagy alá.))Különben, ha nem mondod, én azt hiszem, hogy tejberizs.

trollanyu írta...

Ez a csokis különösen csábító:) Nekünk is nagyon ízlett, amúgy is szeretjük a zabpelyhet, kását.

Juci írta...

Isteni lehet! Most hogy a gyerekek vizsgaidőszakban vannak csak úgy zabálják az édességet. Többször készítek pudingot nekik. Remek ötletet adtál. Köszi.

Mónika írta...

Én is gyakran csinálok zabkását, a nagyszeműből és kevés zabkorpát is keverek hozzá.Szerintem finom.

Nelli írta...

Eddig csak kekszbe tettem zabpelyhet.Tojás nélkül én is kpróbálnám.
Az alsó képen lévő csokis csábít.:-)

egycsipet írta...

Köszi lányok! :)

Anazar, neked különösen. :) A te változataid nem ennyire homogének, emiatt gondoltam a nagy (egész) szeműre, de akkor talált. :) Én azt a pelyhet csak müzlihez szoktam használni, de majd veszek ehhez is, köszönöm, hogy megírtad! :)

Streat, ehhez az idillhez már csak egy napernyő és a pálmalegyezős pasi hiányzik... :D

Juci, remélem, ízleni fog nekik és jól sikerülnek a vizsgáik. ;)))

Trollanyu, Mónika, nekem is nagyon ízlik. Már be is terveztem, hogy tavasszal, ha beindul a gyümölcsszezon, többször fogom készíteni! :)

Nelli, próbáld ki, ha kekszben szereted, akkor ízleni fog! :)

Rosita Vargas írta...

Me encanta los platos que lleven avena es saludable y exquisita además me los recomendó el doctor para bajar el colesterol,abrazos y abrazos.

szepyke írta...

Drágaságom... megcsináltam és még melegen megettem a felét... a fele "sima" lett, a másik felébe nutellát kevertem, csak, hogy üssön...:)))

Jó volt!:)))))

egycsipet írta...

Rosita, gracias y abrazos.

Szépségem, öröm a lelkemnek, hogy jól esett! :) Kóóókuszosat is csinálj majd, lájkolni fogod. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...