2012. március 22., csütörtök

Kacsapecsenye

Leggyakrabban csirke és pulyka kerül az asztalunkra a háztáji szárnyasok közül - nagy valószínűséggel nem vagyunk ezzel egyedül. :)) Liba és kacsa csak elvétve fordul elő, egyben sütve még annál is ritkábban, mert általában valamelyik alkatrészük kerül serpenyőbe, sütőbe. A fiatal pecsenyekacsa pedig nagyon finom, és igazából nem is nagy durranás elkészíteni, ha az ember lányát megáldották némi türelemmel. Engem nem nagyon :D, így utálom a kacsa előkészítését, pedig a tokozáson túljutva már tényleg gyerekjáték a vele való munka.


A kacsát tehát megtisztítom, azaz - "konyhakész" állatka esetében - a bőrében maradt, nem igazán odaillő dolgokat (tok, tollvég, tollkezdemény...) eltávolítom. Lehet próbálkozni késsel, csipesszel, kinek mi a szimpatikus. Nemszeretem munka, nekem mindig sikerül még azután is találni benne tokot, miután már kétszer tökéletesen megtisztítottam... :/ Tisztítás után leöblítem, kívül-belül alaposan megszárítom (papír kéztörlő előny), majd kívül-belül megsózom durva sóval. A hasüreget valamilyen szárított fűszerrel dörzsölöm be, finom rozmaringgal, kakukkfűvel, majoránnával is, nekem most ez utóbbi esett kézre. Ezután egy zacskóba csúsztatom és hűtőszekrényben pihentetem néhány órán (egy egész éjszakán) keresztül.


A pihentetés után (a zacsiból kivéve :P) kacsasütőbe teszem, a hasüregébe egy tisztított almát teszek (ha van friss fűszer itthon, akkor az is beleköltözhet), és lefedve, 160-170 °C-ra állított, hideg sütőbe teszem. Ezután addig sütöm, amíg a kacsa elkezd színt kapni: ekkor a fedőt leveszem, az alatta keletkezett pecsenyelé többségét leöntöm és a maradékkal időnként locsolgatva, 200 °C körüli hőmérsékleten pirosra sütöm.*
Most karamellen párolt káposztával tálaltam, de illik hozzá a hagymás burgonya, a párolt, sült gyümölcsök, kompótok, illetve a maradék húst felkockázva, zöld salátába keverve pillanatok alatt isteni "munkaebédet" lehet összedobni.


Hozzávalók: egy pecsenyekacsa (fiatal, kb. 2 kilós példány), durva só, szárított majoránna/kakukkfű/rozmaring, egy közepes egész alma (hámozva), esetleg friss fűszer.
*Ez a darabka cca. 4 óra alatt sült készre. "Gyorsított" változatban kilónként 50-60 perc alatt sül meg a fiatal kacsa, ehhez előmelegített sütő és 180 °C körüli hőmérséklet szükséges.

8 megjegyzés :

Unknown írta...

Imádom, mi tartjuk is a kacsát :) Nekem lila káposztával a kedvencem. Nagyon gusztusosan készítetted el :)

Anazar írta...

Kacsa és káposzta, mesés páros!!

Jutka írta...

Én is de megenném. Imádom!!

Hankka írta...

De guszta lett! :) Nekem a köret is nagyon tetszik! :)

Ami írta...

Kacsa? Mindig jöhet! Imádom! Igaz, mi is ritkábban esszük, mint a csirkét ...kár

Petra írta...

A billentyűzetem be fogja mondani az unalmast, mert rácsorog a nyálam. Tessék, erről te tehetsz. Köszi. :))))

egycsipet írta...

Vikvi, akkor ti nagyon szerencsések vagytok, mostanában egyre gyakrabban jut eszembe, hogy ha csak egy kicsivel nagyobb lenne a telkünk, bizony 1-2 szárnyas eltipeghetne az udvaron. :)) Köszi! :)

Anazar, Jutka, Hankka, köszönöm! :)

Ami, ismét egy közös pont. ;)

Petra, hajszárítóóó! :)))))))))) Köszi! ;*

Vicuska írta...

Micsoda finomság!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...