2012. március 18., vasárnap

Töltött tojás

Ritkán készítek töltött tojást, bár én és férj szeretjük, a gyerkőcök még nem igazán fedezték fel. Rendszerint valamilyen majonéz-alapú salátával ágyazok meg neki, és mivel nagylányom kukoricasalit kért a szülinapi ebédjéhez, most éppen ez került alá (és ezzel el is árultam, hogy még mindig a gépen található fotókból élek... :D).
Egy ex-kolléganőm anyukájától lestem el ezt a "receptet" - a lényege, hogy nem vajjal és tejföllel keveri ki a tojások sárgáját, hanem ömlesztett sajttal. Finom, egyszerű és jól variálható, na és a közelgő húsvétra is ideális lehet - feltéve, hogy megfizethető lesz az ünnepekkor a tojás. :/


Az elkészítése roppant egyszerű: a tojásokat sós vízben megfőzöm, kihűtöm és megtisztítom. Hosszában félbevágom a főtt tojásokat, sárga közepüket kiveszem, a fehérjéket félreteszem. A sárgáját villával összetöröm, majd elkeverem a sajttal. Sózom, borsozom, mustárt és majonézt keverek hozzá, legvégül valamilyen - nagyon apróra vágott - zöldfűszerrel ízesítem. Ezután habzsákba töltöm és a tojássárgák helyére visszatöltöm a krémet. Kész is...mehet a salátaágyra.
 
➢ A fenti bekezdést visszaolvasva eszembe jutott, hogy a tojásfőzés bizony megérne egy körkérdést. Mert könnyű leírni, hogy elkészítése roppant egyszerű, amikor kezdő háziasszonyoknak (sőt, a nem kezdőknek is) maga a tojás megfőzése is gondot okozhat: a tojást ugyanis általában nem elég keményre főzni, utána meg is kell azt pucolni. :D A megválaszolandó kérdés tehát: hogyan főzzünk tuti, könnyen tisztítható kemény tojást? Minden bizonnyal sok-sok praktika létezik rá, és én ezek közül kábé kettőt-hármat ismerek, így megköszönném, ha az erre járók leírnák a maguk tuti technikáját. :)


Hozzávalók: keményre főtt tojások, 1 tömlős sajt (100 g ömlesztett sajt, pl. camping, medve...), kb. 2 teáskanál mustár, kb. 2 evőkanál majonéz, só, őrölt bors, ízlés szerinti friss fűszer (medvehagyma, snidling, újhagyma, petrezselyem, torma...).
A 100 g sajt kb. 10 tojáshoz elég, kevesebb tojás esetében több tölteléket lehet a tojásba/-ra tölteni.

13 megjegyzés :

Kati írta...

Nagyon szeretjük a töltött tojást:)
Én csak anyit tudok, hogy az aznapi friss tojással bármit tehetsz, mert nehezen lehet a héjától megpucolni, ezért 3 - 4 napos tojáaból szoktam héjában főtt tojást készíteni.

Vicuska írta...

A kevésbé friss főtt tojást könnyebb megszabadítani a héjától. Az ömlesztett sajt variáció tetszik nekem :)

Hankka írta...

Jó ötlet ömlesztett sajttal, eddig én is vajjal, tejföllel, majonézzel készítettem, de így is ki fogom próbálni! :) Tojásfőzés? A főzés a szokott módon, talán annyi eltéréssel, hogy én sós vízben szoktam a tojásokat főzni. Amikor megfőttek, forró víz le, hideg folyó víz alá néhány percre, majd újabb néhány perc pihenés a hideg vízben, aztán pucolás. Eddig bevált! :)

Melinda írta...

nyammm,ez jó ötletnek tűnik(mármint a sajtos),kipróbálom,köszi!:)

Kricky írta...

De rég írtam neked!!! :OOO pedig sutyiban járok ám hozzád még mindig. Nem csalódok soha. nagyon szeretem a blogod. és mindig éhes leszek... :)) nagyon jó ötletet adtál húsvétra egyébként. Köszi!

HajniZoli írta...

Kèszítettem már krémsajttal én is, nagyon finom. A kukoricasaláta ágy jó ötlet, ki fogom próbálni. A keményre főtt tojást úgy főzöm, hogy a vizet odateszem főni, mikor lobog 1 kk sót teszek bele és kanállal bleengedem a tojásokat. 10 perc után a vizet letöltöm és hidegvizet engedek rá. Mindenik tojást megkopogtatom, hogy a héja repedjen meg és visszateszem a vízbe.Pár perc után hántom, könnyen lejön a héja.

Szemi írta...

Annyira guszta, és szépek ezek a tavaszi színek! :)

juergirl írta...

az en modszerem az, hogy a meleg tojasokat megtorogetem es visszadugom a hideg vizbe. jo esetben vizet es/vagy levegot kap, akkor mar elvalt valamennyire a tojastol. azoknak konnyebb leszedni a hejat.

egycsipet írta...

Köszönöm szépen lányok, a megjegyzéseket is és a leírt tapasztalataitokat is! :)

Én is sós vízben főzöm és a megmosott tojást a már forró vízbe szoktam beletenni. Kb. fél-egy perc után picit megkocogtatom a tojást, hogy hajszálrepedés keletkezzen rajta és így főzöm keményre. A legjobb akkor szokott lenni, ha a főzővízben, lassan hagyom kihűlni, ezért ha nem muszáj, nem szoktam hideg vizes öblítéssel siettetni a hűtést.
A többnapos tojás viszont nálam hajlamos pont ugyanolyan rosszul sikerülni, mint a friss, ha nem a fentiek szerint készítem - sőt, még a fent leírt technika sem mindig jön be - tojásfőzésben igen rosszul képzett vagyok. :D Ami viszont - szerencsére - mindig szuperül sikerül, az a húsvéti, sonkalében főzött tojás. Ne kérdezzétek az okát, fogalmam sincs. :D

Gyöngyév írta...

a tojás főző vizébe egy szál gyufát kell dobni, nem fog szétpattanni a tojás héja. Könnyű pucolás: hideg vízzel leöblíted, finom mozdulatokkal meggörgeted a tenyered alatt a keményre főtt tojást. pikk-pakk le tudod szedni a héját sérülés nélkül. Próbáljátok ki, remélem Nektek is bejön.

egycsipet írta...

Gyöngyév, köszönöm/-jük neked is a tippeket! :)

Cirmosné írta...

Legutóbb ez jött be: a kihült tojásokat felhsználásig héjastul hagytam vízben állni. Még egy hét múlva is [jó a hűtőm :-)] könnyedén lejött a héja és semmi baja nem volt belül. A pucolást pedig mindig úgy kezdem, hogy lehetőleg nagyon apróra töröm a tojáshéjat (még rajta van a tojáson), meggörgetem mindenfelől a tenyerem alatt, és utána egyszerűen lehúzom a belső hártyájával segítve.

egycsipet írta...

Cirmosné, köszönöm! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...