2012. március 28., szerda

Mandulás zabtallér

Mostanában ritkábban sütök (ritkábban főzök, ritkábban írok bejegyzést...), szabadidő híján nem sok kedv és energia jut a korábbi kedvenc elfoglaltságaimra. A múlt héten viszont Martha Stewarthoz keveredtem, és hááát...a zabpelyhes kekszei láttán végre sikerült rászánnom magam. :)) Bekevertem egy méretes adag zabkekszet, ami még ki sem hűlt, máris sebesen fogyni kezdett - gyanús, hogy családnak hiányzik anyu hobbija. :D Extra ropogós, kiadós, finom cookie-k születtek (az összetevők ne tévesszenek meg senkit első látásra ;), ugyanis a cukormennyiség nem kevés).


A mandulát és a lenmagot késes robotgépben felaprítottam, majd hozzáadtam a zabpelyhet és még egy percig dolgoztattam a gépet. Ezután tálba borítottam a keveréket, hozzákevertem a kakaóbabot, mazsolát, sütőport, szódát és csipetnyi sót. A gépbe tettem a vajat a nádcukorral, 3-4 perc alatt habosra kevertettem. Hozzáütöttem a tojásokat, kevés vaníliaeszenciát csorgattam bele és tovább habosítottam.


A száraz anyagokba beleforgattam a vajas keveréket, összedolgoztam. Sütőpapíros tepsi(k)be diónyi gömböket formáztam, amiket egy - vízbe mártott - pohár aljával vékonyra lapítottam (olyan távolságra kell egymástól tenni a gömböcskéket, hogy kilapítás után is kb. 2-2 ujjnyi távolság legyen köztük, mert sütés közben még tovább terülnek). 180°C-ra előmelegített sütőben addig sütöttem a tallérokat - amíg szép barnás színt kaptak (12-13 perc). Forrón még puhák, így néhány percig a tepsiben hűlnek és csak ezután lehet rácsra tenni a kekszeket.


Hozzávalók 50-60 db (8-9 cm átmérőjű) tallérhoz: 10 dkg mandula, 2 evőkanál (3 dkg) lenmag, 25 dkg zabpehely, 1 nagyobb teáskanál (3 g) szódabikarbóna, 1 nagyobb teáskanál (3 g) sütőpor, csipet só, 20 dkg puha vaj, 25 dkg nádcukor (csökkenthető), 2 nagyobb tojás, 2-3 teáskanál vanília eszencia, 5 dkg kakaóbab töret, 8-10 dkg mazsola.

5 megjegyzés :

Vicuska írta...

Szeretem az efféle ropogtatni-valókat!
Légy szíves gyere, nézz át a blogomba, szeretnélek egy Húsvétra készülő ételeket és édességeket ajánló játékba invitálni :)

Unknown írta...

Nyami, nagyon szeretem a zabos kekszeket :) Fincsik lehetnek :)

egycsipet írta...

Vicuska, köszönöm szépen, megyek! :))

Vikvi, köszi! Nálunk is nagy kedvencek, szerencsére gyerkőcök is szívesen eszik. :)

Mági írta...

Én is játékra jelöltelek, ha van kedved...nézz át hozzám.

egycsipet írta...

Mági, nagyon kedves vagy, köszönöm szépen! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...