Bizony, ilyen is van - köszi Tom Colicchio és köszi HBO. :)
Nagyon finom desszert, nekem Jamie Oliver citromos pudingja ugrott be róla (az is szuper). Citromos és édes és hű, de citromos, és hű dejóóó! Gőzölt, fordított puding, a savanykás-édes ízek fanatikusainak. Ésmosogatással együtt kb. 10 perc munka van vele. ;)
Nagyon finom desszert, nekem Jamie Oliver citromos pudingja ugrott be róla (az is szuper). Citromos és édes és hű, de citromos, és hű dejóóó! Gőzölt, fordított puding, a savanykás-édes ízek fanatikusainak. És
A sütőt előmelegítem 150-160 °C-ra. A formákat finoman kivajazom és megszórom kristálycukorral, majd így előkészítve ezeket egy mély - de legalábbis a formáknál magasabb oldalú - tepsibe rakosgatom. A vízforralóban vizet forralok.
Mivel nálunk nem kapható (legalábbis én még nem akadtam rá), elkészítem magam az írót*, ez a lépés készen vásárolt író esetében nyilván elmarad. A tojásokat szétválasztom. A fehérjéket keményre verem, amíg csúcsot lehet húzni belőlük. A lisztet összeszitálom a cukorral és a sóval.
A sárgákat elkeverem a reszelt citromhéjjal, továbbá a citromlével és az íróval. Beleszórom a száraz keveréket és simára dolgozom, majd beleforgatom a fehérjehabot is. Az előkészített formákban elosztom a citromos keveréket. A tepsibe öntöm a forró (nem kell lobogva forrnia) vizet - annyit, hogy a formák kb. feléig érjen, majd alufóliával befedem az egészet (jól záródó fedéllel rendelkező tepsi előny). 25-30 percig gőzölöm így a pudingokat, majd a fóliát levéve újabb 20-25 percig sütöm, amíg a tetejük éppen pirulni kezd (az eredeti recept szerint 25+kb.15 perc, de nekem nagyobb formáim vannak, kicsit tovább sültek).
A sütőből kivéve kb. 5 percig hagyom a vízben még a formákat, amikor már kézzel meg tudom fogni, akkor kiveszem és rácson hagyom tovább hűlni a desszerteket. Tálaláskor tányérra borítom - szerintem melegen a legjobb, de szobahőmérsékleten és kihűtve is csudajó.
Hozzávalók 6 db 120 ml-es** formához: 2 tojás szétválasztva, 35 g liszt (3 evőkanál + 1 teáskanál), csipet só, 100 g (fél csésze) kristálycukor, 160 ml (2/3 csésze) író* (nálam 155 ml tej+5 ml citromlé), 2,5 evőkanál friss citromlé, 1,5 citrom héja (finomra) reszelve, továbbá pici vaj és kristálycukor a formákhoz.
Eredeti recept innen.
*Lehet hagyományosan, a vaj köpülésével is írót nyerni házilag, illetve ezt lehet helyettesíteni, a recept működik ez utóbbival is. Emlékeim szerint Beastie blogján volt korábban szó az író helyettesítéséről, de sehogy nem leltem nyomát, így maradt a net, sok helyen fent van a "recept".
Az íróhelyettesítőhöz tehát egy mérőpohárba kevés citromlevet facsarok és hozzámérem a tejet, összekeverem és állni hagyom. Ennyi: 5 perc után kész is van. Ecettel is elkészíthető, de én ebben a sütiben megérzem - férj nem, szóval lehet, hogy nálam csak pszicho, de azért biztosabb a citromos verzió.
**Magasabb, kisebb átmérőjű (esetleg talpa felé keskenyedő, kb. mint a muffin-) formában mutatósabb, laposban kevésbé. Nekem 120 ml-es formám nincs, hozzá legközelebb a 150 ml-esek állnak, ebből 5 db-ot tudok szépen megtölteni - így lesz nálam kicsit hosszabb a sütési idő.
11 megjegyzés :
Elképedtem:D
Gyönyörű, "tiszta" kép:) tetszik.
Nagyon finom lehet, én bizony ezt elkészítem:)
Istenien néz ki, feltétlenül kipróbálós! :)
Nagyon guszták, biztos nagyon finomak voltak!
Nagyon szépek, és én nagyon szeretem a citromos , savanykás sütiket:) Írót még sosem készítettem, de most már van receptem hozzá:)
Tényleg finom, mutatós és ráadásul valóban gyorsan összerakható desszert, nálunk többször készült már...és még fog is. :)
Kati, a tejes "recept" csak hasonlít az íróhoz, azért ez nem tökéletes megoldás. Én már végre egyszer valódi íróhoz szeretnék hozzájutni, kíváncsi vagyok, ez a desszert pl. mennyiben lenne más azzal készítve. :)
A sparban, intersparban lehet kapni írót hasonlóan olyan dobozban, mint a kaukázusi kefír :-))))
Great recipe! Greetings from Roumania!
Anikó, köszönöm! Sparatlan vagyok ;D, de majd nyitott szemmel járok, amikor legközelebb Pesten vásárolok. :)
Lavi: I agree, it's a great recipe from chef Colicchio. :)
Thanks that you were here. :)
Csipet, ez nagyon guszta kis felfújt lett :) az írót magamnál megtaláltam, egy scone-t készítettem író pótlással. Az eredeti pótlás leírása innen van: http://www.stumbleupon.com/su/1bNTNa/www.goodlifeeats.com/2011/03/kitchen-tip-homemade-buttermilk-substitute.html
Beastie, szuper vagy, köszönöm, hogy megírtad! :)
Csodás!!!!
Megjegyzés küldése