2012. október 30., kedd

Boszorkányujj

Néhány éve boldog-boldogtalan boszorkányujjakat készített Halloweenre, nálam kimaradt - eddig. A pillecukor-csontokhoz hasonlóan szintén bulizós gyerekeknek készült, ezért művér és hasonló nyalánkságok elkerülésével, csak ilyen kis pőre változatban. Ha felnőtteknek készült volna, minden bizonnyal másképpen "dizájnolom" :))), bár a szokatlan forma néhány nem túl szerencsés tesztalanynál éppen eléggé borzolta enélkül is az idegeket. :D
Eredeti recept szepytől - kössssssz. :)


A sütés előtti napon a mandulákat blansíroztam, héjukat lehúztam, majd papírtörlőn száradni hagytam.
A sütés napján a vajat elmorzsoltam a porcukorral elkevert lisztben, majd a többi hozzávalót is belemérve tésztát gyúrtam, amit ezután folpackba csomagolva egy órán keresztül hűtőben pihentettem. A sütőt 170 °C-ra előmelegítettem.
A pihentetett tésztát 4 részben dolgoztam fel: így az a rész, amivel éppen nem dolgoztam, a frigóban maradt és nem melegedett a konyhában. A kivett tésztadarabból rudacskákat sodortam és ezekből ujjakat formáztam. Az ujj végére 1-1 mandulaszemet illesztettem (körmök), az "ujjperceknél" késsel vágásokat ejtettem a bőr ráncainak imitálására, majd sütőpapíros tepsibe rakosgattam az "ujjakat". Előmelegített sütőben, légkeveréssel, kb. 15 perc alatt sültek készre.


Szepy ezután leszedi és piros cukormázzal visszaragasztja a körmöket, de ezt a mozzanatot én hanyagoltam a gyerkőcök édes álmainak megőrzése érdekében :)) - viszont legközelebb (ha lesz legközelebb) egy pici tojásfehérjét fogok ragasztóanyagként használni még sütés előtt, mert egyik-másik köröm így nem igazán maradt a helyén. Az ujjak formázásánál érdemes vékonyka ujjakat kialakítani, mert sütés közben enyhén megnő és terül a tészta, a virsliujj pedig még egy boszinál sem annyira nyerő. :D


Hozzávalók kb. 6 tucathoz: 450 g liszt, 200 g porcukor, 250 g vaj, 2 tojás, 1-2 kávéskanál mandula aroma, 2 teáskanál vanília eszencia, csipet só, 10 dkg egész mandula.

2 megjegyzés :

marisz57 írta...

Brrrr! A hideg is kiráz tőle!
"Piszkosul" élethű azon a vöröses muszlinon...

egycsipet írta...

:D
Eléggé bizarr sütemény, nem is hiszem, hogy visszatérő elem lesz a következő években, bár azért egy "műértő", Halloween-mániás társaságnak szerintem lehetne még fokozni. :))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...