2012. október 28., vasárnap

Marshmallow csontok Halloweenre

Pillecukor csontok bulizós gyerekeknek, mindenszentek előestéjére.
Anno az első pillecukromat Edit tortasulis leírása alapján készítettem, ezt alakítgattam aztán az elmúlt évek alatt. Rendszerint fondanthoz használom, szerintem most másodszorra készítettem direkt fogyasztásra, bár a család szerint gyakrabban kellene ilyet "sütnöm". Hát majd meglátjuk... :D


Nagyon egyszerű elkészíteni, de jó, ha van egy tálas mixerünk. Ebbe mérem a zselatint a 6 evőkanál vízzel és duzzadni hagyom. Közben a cukrot a vízzel és pár csepp ecettel nagy lángon forralni kezdem. Amikor a hab zöme elforr róla, a mézet is hozzáadom, majd ezekkel együtt legalább addig forralom, amíg a szirupból erős szálat lehet húzni (ideális esetben ennél is tovább, amíg a szirup hőmérséklete eléri a 115-116 °C-ot, de nekem nincs cukorhőmérőm, és a golyó próbával nem szoktam vacakolni).
Ekkor hozzáöntöm a zselatinhoz, nagyon kevés sót adok hozzá (kb. negyed mokkáskanál) és elkezdem magas fokozaton kihabosítani. Nagyjából 8-10 percen keresztül dolgoztatom a géppel, amíg olyan lesz az állaga, mint a cukros tojáshabnak, ekkor hozzáadom az aromákat (most citromlé és vanília eszencia került bele a "minél kevesebb E"-jegyében, de nem szabad sokat beletenni, hogy ne híguljon el nagyon a hab - ezért célszerűbb aromát használni) és még 2 percig hagyom dolgozni a gépet.


Ezután a masszát habzsákba kanalaztam és sütőpapírral bélelt, olajjal finoman megkent tepsikbe csontokat formáztam.


A marshmallow csontokat egy napig hűvös helyen szikkadni hagytam, majd porcukor és keményítő 1:1 arányú keverékébe forgattam. Ha nem csontok készülnek, akkor egy (szintén sütőpapíros-olajozott) kisebb tepsibe lehet simítani a masszát és szikkadás után kiszúrni, szeletelni stb...


Hozzávalók: 15 g zselatin, 6 evőkanál víz, továbbá 200 g cukor, 100 ml víz, 80 g méz, pár csepp ecet, icipici só, 1-2 mokkáskanál aroma (most 1 evőkanál citromlé és 2 teáskanál vanília eszencia), valamint étkezési keményítő és porcukor 1:1 arányú keveréke a forgatáshoz (3-3 dkg elég ehhez a mennyiséghez).
A pillecukrot aromákkal - mandula, citrom, menta, vanília stb. - tetszőlegesen lehet ízesíteni, 1-1 mokkáskanál elég ezekből. Színezni is lehet zselés vagy por alapú ételszínezékkel, illetve színes aromák használatával.
A csontok ötlete Martha Stewarttól.

7 megjegyzés :

Andrea írta...

Nagyon szuper :-)!!!

marisz57 írta...

Nagyon ötletes !

Melinda írta...

Isteni csemege egy jóóó boszinak!:) Köszönjük mégegyszer!

Hankka írta...

Szuper, nagyon tetszik! :) Annyira jól néz ki, és olyan szép hófehér! :)

egycsipet írta...

Köszi lányok! :))

Eszter írta...

Dejódejódejóóóó!

egycsipet írta...

:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...