2010. augusztus 7., szombat

Cukrozott mandula

A cukrozott mandula szuper nass, a mostanában állandósult szürkeségben (vagy éppen a ma reggeli "októberi" ködben) pedig igazán aktuális is. A készen kapható szeletelt vagy szilánkos változatból nagyon finom levesbetét készíthető.


A levesbetéthez a (teflon bevonatú) serpenyőt nagy lángon felforrósítom, majd beleszórom a mandulaszeleteket. Hajlamos gyorsan megégni, ezért nem szabad magára hagyni és a serpenyőt rázogatva forgatni kell benne a szeleteket. Amikor már eléri az ízlésemnek megfelelő színt, a lángot leveszem, kristálycukorral szórom meg és az ujjaimat vízbe mártva vizet spriccelek rá (lehet permetezni is, ha éppen akad a kezünk ügyébe egy erre alkalmas eszköz). Ekkor már egy keverőlapáttal/fakanállal (is) kevergetem, igyekszem nem jobban összetörni a mandulát, mint amennyire már töredezett, de a cukor olykor letapad, így szükséges a lapát, hogy leoperáljam a serpenyőről.


A víz segít a cukrot ráragasztani a mandulára, így egészen addig permetezem az elegyet, míg az összes (de legalábbis a nagy többség) cukorszemcse megtalálja a helyét a mandulákon. A lángon időközben lehet állítani, de csak óvatosan, mert nem cél az odaégetés. :)
Amikor elkészül, egy tálcára sütőpapírt/zsírpapírt helyezek és erre borítom a cukrozott mandulát. Itt hagyom kihűlni, végül felhasználásig jól záródó dobozba teszem. Nagyon finom gyümölcsből készült krémlevesekben vagy desszertek díszítéseként.


A nassolásra szánt változat némi előkészítést igényel. Az egész magok barna héját úgy távolítom el, hogy egy kis lábasban vizet forralok (megteszi a vízforraló is) és a lobogó vízbe teszem a még héjas, egész mandulát. Nem kell főzni, csak hagyni a forró vízben állni úgy 3-5 percig. Ezután egy szűrő segítségével leszűröm, majd egyesével meghámozom a mandulákat. Abszolút nem nehéz, enyhe nyomással kicsusszan a héjból a hófehér mag. Papírtörölközőre teszem és hagyom megszáradni.


Száradás után ugyanúgy készül, mint a szeletelt változat, csak kicsit munkásabb, mert a szemek nem pirulnak egyenletesen a serpenyőben, így folyamatosan rázogatni kell pirítás közben. A cukorhoz őrölt fahéjat keverek, ezzel "vonom be", de mielőtt lezárom a tűzhelyet, egy jó csipetnyi (már fahéjmentes) cukorral is meghintem.


Sütőpapíron elterítve hűtöm ki, jól záródó dobozban tartom - ha egyáltalán eljut odáig. :)))


Hozzávalók...
...a szeletelt változathoz (4-8 adag leveshez/desszerthez):
5 dkg szeletelt mandula vagy mandulaszilánk, kb. 8 dkg cukor, víz;
...a fahéjas nasshoz (1 adag): 5 dkg egész mandula, kb. 5 dkg cukor, fél-egy (csapott) teáskanálnyi őrölt fahéj, víz.

14 megjegyzés :

Bianka írta...

Igen ez az amire vágyom és amit már nagyon rég óta keresek, hogy hogyan is kell elkészíteni. Most elaléltam.

Thrini írta...

Nálunk sem jutna el a dobozolás fázisig! :)

jókaja írta...

Le ne töröld ezt a bejegyzést! Most elmentettem a linket, ezt KELL megcsinálnom a karácsonyi borleveshez :-)

Ildy írta...

Remek mindkettő!

Juci írta...

Jaj micsoda finomság!Bekapnék egy párat most rögtön!

Andi/cuki írta...

Imádom!:-))

egycsipet írta...

Bianka, örülök, hogy tetszik. Nem hinném, hogy ez beillene eredeti receptnek, de a célnak tuti megfelel. :)

Thrini :)))

Jókaja, igyekszem addig kordában tartani a billentyűzetemet. :D

Ildy, Juci, köszönöm! :))

Andi: ééén iiis! :)))

Melinda írta...

Ohhh,de finom lehet!!
Ezt ki kell próbálnom!!:)Köszi!

margit2 írta...

Ebből én is ennék!!!! :-)

egycsipet írta...

Melinda, hajrááá! :)

Margitka :)

Pixie Pie írta...

Juúúúúj de jó! Meg fogom csinálni a fahéjasat záros határidőn belül. Köszi a recit!

egycsipet írta...

Pixie, örülök, hogy tetszik! :)

Kinga Én írta...

Ó, megvan a kollégáknak az ajándék! Vajon ez dióval is működik?

egycsipet írta...

Igen, bár a tisztítás része nem feltétlenül a leírt módon. :)
A diót simán serpenyőben pirítom és ami héj aztán egy konyharuha bevetése mellett lejön, attól elköszönök, ami marad, az jól van a helyén. :) A többi ugyanaz.
A mogyorót sütőben szoktam előpirítani, 180 fokon pár perc elég szokott lenni neki (az illata sokat segít, hogy mikor jó). Hagyom hűlni egy kicsit, konyharuhára borítom és ledörzsölöm a héját. A többi aztán ennél is ua., mint fent.
Kicsiben próbáld ki szerintem, ha beválik, akkor mehet az ipari gyártás. ;)

Sok sikert és előre is örömteli készülődést, és boldog ünnepeket kívánok neked!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...