A tökfőzeléket megeszem...talán még szeretem is, de hogy én főzzem meg? Szerintem még életemben eszembe nem jutott. Ami tányérra kerül, egy évben 1-2 alkalommal, az anyum konyhájából vándorol hozzám. Nem is tartok főzőtököt, szerintem venni soha nem vettem, ellenben cukkini mindig van a kertben. Olykor egyikük-másikuk elég jól elrejtőzik, és legközelebb (másnap, max. harmadnap :S) már bitang méretben settenkednek elő a levelek alól. Nos, ilyenkor készül belőle leves vagy a télre gondolva bekerül a fagyasztóba. Most az előbbi éppen "készleten" volt, utóbbihoz hirtelen soknak tűnt a leszedett termés, így főzelékre adtam a fejem. Végül nem bántam meg: kisebbem olyan jóízűen kanalazgatta befelé, mintha életem főművét tálaltam volna fel neki. :)
A cukkinit megmostam, héját lehámoztam. Kisebb darabokra vágtam és a belső, szivacsos, magokkal teli résztől is megfosztottam, ezután tökgyalun legyalultam. A hagymát megtisztítottam és nagyon apró kockákra vágtam.
Egy nagyobb lábosban, vaj és olaj keverékén, megpároltam a hagymát, majd hozzáadtam a cukkinit, kissé megsóztam és néhányszor átkeverve párolni kezdtem. Amikor már engedett egy kevés levet, felöntöttem a tej felével, aprított kaprot szórtam rá és puhára (de nem szét-) főztem. A maradék tejben elkevertem az étkezési keményítőt, amit a kikevert tejföllel együtt a puha cukkinihez adtam. Megkóstoltam, sóval, pici borssal és némi citromlével igazítottam az ízén. Újraforrásig főztem.
Energiatakarékossági (az én energiámról van szó :D) okokból egyszerű sült csirkével ettük, de szerintem fasírttal az igazi.
Hozzávalók: egy óriáscukkini (helyett lehet két "simán nagy" :) is, nekem 85 dkg volt a tisztított, gyalult mennyiség), 1 nagyobb vöröshagyma, 1-2 kanálnyi vaj és olaj, 2 dl tej, 1 halmos evőkanál étkezési keményítő, 170 g (vagy egy kis pohár) tejföl, só, bors, ízlés szerint aprított kapor (fagyasztottat használtam), citromlé (helyette megfelel az ecet is, de aki nem szereti, el is hagyhatja).
A cukkinit megmostam, héját lehámoztam. Kisebb darabokra vágtam és a belső, szivacsos, magokkal teli résztől is megfosztottam, ezután tökgyalun legyalultam. A hagymát megtisztítottam és nagyon apró kockákra vágtam.
Egy nagyobb lábosban, vaj és olaj keverékén, megpároltam a hagymát, majd hozzáadtam a cukkinit, kissé megsóztam és néhányszor átkeverve párolni kezdtem. Amikor már engedett egy kevés levet, felöntöttem a tej felével, aprított kaprot szórtam rá és puhára (de nem szét-) főztem. A maradék tejben elkevertem az étkezési keményítőt, amit a kikevert tejföllel együtt a puha cukkinihez adtam. Megkóstoltam, sóval, pici borssal és némi citromlével igazítottam az ízén. Újraforrásig főztem.
Energiatakarékossági (az én energiámról van szó :D) okokból egyszerű sült csirkével ettük, de szerintem fasírttal az igazi.
Hozzávalók: egy óriáscukkini (helyett lehet két "simán nagy" :) is, nekem 85 dkg volt a tisztított, gyalult mennyiség), 1 nagyobb vöröshagyma, 1-2 kanálnyi vaj és olaj, 2 dl tej, 1 halmos evőkanál étkezési keményítő, 170 g (vagy egy kis pohár) tejföl, só, bors, ízlés szerint aprított kapor (fagyasztottat használtam), citromlé (helyette megfelel az ecet is, de aki nem szereti, el is hagyhatja).
15 megjegyzés :
Fasírttal, meg pörkölttel, meg sült kolbásszal is...mi imádjuk! Szoktam belecsempészni apróra vágott piros színű paprikát vagy paradicsomot is, hogy többször főzhessem anélkül, hogy megunnánk.
Nővérkém...borsófőzelék...olyan menzás...van a tarsolyodban? :DDD van egy Főzelékfaló a melóhelytől nem messze, olyan fincsin csináják, kis petrezselyemmel, édesen...jáááj..főzelékekben nagyon gyengus vagyok, szóval, plíííz :))))
:)) Ha szereted, akkor nyugodtan a tökkel is próbálkozz!
Nálunk mindkettő gyakori , szerintem nagyon finomak tudnak lenni!! Próbáld meg a cukkinit egyszer egy kis fokhagymával és kapribogyóval-teljesen más úgy, de az is isteni!
Kata, Trinity, köszönöm a tippeket, észben tartom! :))
Húúúgi, nincs és annyira nem is rémlik az íze, de most ettem egy hete kb. az ember melóhelyéről, szerintem ilyen lehetett a menzás is anno, úgyhogy onnan megszerzem a recit neked. ;)
Hú micsoda ötlet, hiszen most nagy cukkini rajongó lettem. Ki is fogom próbálni
Nekem fasírttal az igazi, de ezt mintha megbeszéltük volna valahol:)
Szeretjük!
Én megenném, de a család...?
Nagyon guszta.
Nővérkém...hmmm, nagykonyhás...az jöhet, az bizti fincsi lehet(ett)...előre is köszi Balunak is :DD
Bianka, érdemes. :)
Ginko, igen-igen... :D
Dia :)
Mónika, köszönöm. Nekem eszik, remélem, ez később is így lesz. :D
Húúúgi, igyekszem/-szünk... ;)
Hú ez nagyon finom volt :) Köszi, hogy felraktad a receptet.
:)) Örülök, hogy ízlett.
Én is többször csináltam az idén... Mivel a tök nem sikerült ebből lett főzelék... De el is határoztuk, hogy jövőre már nem is vetünk tököt, mert ebből lesz a főzelék! :-)
Margitka, mi is csak cukkinit ültetünk, nekünk jobban ízlik és minden elkészíthető ebből is, ami tökből. Szerintem megéri. :)
Igen, akkor ebben egyetértünk! :-)
Megjegyzés küldése