2010. augusztus 18., szerda

Kenyérlángos 1 óra alatt

Gyorsan, valami finomat! :))
Nemrég felfedeztem egy újfajta élesztőt - én csak nemrég, de ettől még lehet, hogy abszolút nem új termékről van szó. Vettem 2 zacskóval, gondoltam, alkalomadtán kipróbálom. Tegnap eljött az idő: kenyérlángost készültem sütni és úgy döntöttem, expressz fogom. Ez persze vicc, hiszen igazán expressz akkor lett volna, ha már eleve van főtt burgonyám hozzá, vagy esetleg burgonyapehellyel készítem, illetve akár el is hagyhattam volna, mint szepy a Kifőztük 5. számában, de nekem krumplis pompos kellett és pont.


Így aztán valamikor délután megfőztem két kisebb krumplit, majd leszűrtem, összetörtem és kihűtöttem. Amikor pedig a férjem jelezte, hogy ő bizony elindult hazafelé, elővettem a mérleget, alapanyagokat és nekiugrottam a munkának.


A lisztet a mixer táljába mértem, hozzászórtam az expressz élesztőt, elkevertem a lisztben. Beletettem a kihűlt tört burgonyát, majd sót, csipetnyi cukrot adtam hozzá, és kevés langyos vízzel elkevertem. Ezután a tálat a helyére illesztettem és a víz kortyonkénti adagolása mellett elkezdtem dagasztatni a géppel. Amikor már összeállt, hozzáadtam egy evőkanál olajat, azt is beledolgoztattam a tésztába. Kissé még tapadós, lágyabb, de szépen kidolgozott tésztát kaptam eredményül.
A sütőt bekapcsoltam 200-210 °C-ra. A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítottam, gömbölyítettem, majd a tepsi méretére nyújtottam. A levehető oldalú tepsibe sütőpapírt szorítottam és belehelyeztem a tésztát. Körben megigazítottam, hogy kitöltse a formát, majd hagytam 15 percig pihenni. Ezután a sütőbe tettem és kb. 10 perc alatt elősütöttem.


Amíg a tészta pihent, majd "elősült", a rátéteket felszeleteltem. A füstölt szalonnát felkockáztam, zsírját kisütöttem (fehér szalonnám volt csak itthon: megfelelt, de húsossal finomabb). A tejfölt reszelt fokhagymával és egy evőkanálnyi szalonnazsírral elkevertem. Az elősütött tésztát vastagon megkentem a tejföllel, rászórtam a kisütött szalonnát, a kolbászt és a hagymát, majd visszatoltam a sütőbe. Addig sütöttem, míg a tejföl kissé színt kapott.


Csoda finom lett. A tészta szerintem szép lett, kellően megkelt, és ami a lényeg: ha a fotózgatást, komótos előkészülést és persze a tört krumplival történő vacakolást - ezek ugye nem feltétlenül szerves elemei egy keltnek :D - leszámítom, másfél óra alatt morzsája sem maradt a vacsoránknak. Hagyományos élesztővel ennyi idő jóformán az első kelesztéshez kell.
Nekem tetszik. :) Azt, hogy mi minden van egy ilyen élesztőben, inkább nem akarom tudni :D, de alkalmanként, egy-egy gyors pizzához vagy hasonló finomsághoz, nekem meg fog felelni.


Hozzávalók (kb. 25x35 cm-es tepsihez)...
...a tésztához:
37,5 dkg kenyérliszt (vagy 25 dkg sima liszt és 12,5 dkg rétesliszt), 1 csomag Dr. Oetker expressz élesztő, 15 dkg főtt, áttört és kihűtött krumpli, 10 g só, csipet cukor, kb. 2,2 dl langyos víz, 1 evőkanál olaj;
...a feltéthez: 250-300 g tejföl, 2 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint), ízlés szerinti mennyiségben: hagyma, pirított szalonnakocka, esetünkben füstölt kolbász, de lehet rátenni pl. reszelt sajtot stb.
A recept természetesen hagyományos élesztőre is áll, de akkor keleszteni kell a tésztát. Friss élesztőből kb. 2 dkg-ot használnék ehhez az adaghoz, illetve egy kissé módosított arányú tésztarecept ITT.

12 megjegyzés :

Ami írta...

Nagyon étvágygyerjesztő képek... Mindent felfalnék :))))

Liza írta...

Nahát, ez hogy sikerült így, én is most raktam fel a kenyérlángos receptjét, sőt majdnem egyformán is készítjük! :)))
Nagyon guszta és finom!

Bianka írta...

Micsoda képek, micsoda ízek. Mennyei! Én is kérhetek :))

Macus írta...

Ezt is szeretjük, hamarosan megint sütök...

Andi/cuki írta...

Imádom, imádom, imádom!:-))

margit2 írta...

Köszi Gabi!
Ez most jól esne vacsira! :-)

Ildy írta...

Szupi lett! Erre a gyors élesztőre kíváncsi vagyok.

Juci írta...

Atyám! Micsoda finomság!
Nagyon guszta, igazán!!!

Mónika írta...

Nagyon gusztusos! Most megenném!

Kata írta...

Hmmm...szupi lehetett, látszik a képen is!

trinity írta...

Ez nekem is kell, mármint a kenyérlángos! Szuper, vittem!
Langallót szoktam sütni, az hasonló, de nincs benne krumpli. Kíváncsi vagyok, imádjuk az ilyeneket!

egycsipet írta...

Ami, köszönöm! :)

Liza, jót mosolyogtam nálad az egyezésen. :)

Bianka, köszi! :)

Macus, mi is, a hasonló tésztafélék akár napi szinten készülhetnének. :)

Andi, én iiiis! :)))

Margitka, gyorsan megvan. ;)

Ildy, egy próbát megér, főleg, ha megcsúszol az idővel, hasznos lehet. :)

Juci, Mónika, Kata: köszönöm! :))

Trinity: ez a krumplis változat talán egy picit puhább tészta, mint a krumpli nélküli, de mindenhogy finom. Mi is nagyon szeretjük ezeket, csak ne hizlalnának. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...