2010. augusztus 8., vasárnap

Csemegeuborka

Uborkából általában vegyes savanyúságot teszek el, dinnyével és gyöngyhagymával, most azonban apum a piacról csak uborkát hozott, így a kedvenc recept várat magára - még úgy egy hétig. Kapros csemegeuborkának raktam be - ez a lánykám kedvence, de persze azt nem tudja, hogy kapor is van benne. :))


Az uborkát megmostam, majd az alapanyagokból felöntőlevet készítettem. Ehhez a cukrot, ecetet, fűszereket a vízbe tettem, felforraltam, és lassú tűzön gyöngyöztettem úgy negyed óráig.


Alaposan kimosott, csírátlanított üvegekbe rendeztem a megtisztított uborkákat, ezután a forró, ecetes lével felöntöttem őket. Tetejükre egy kevés tartósítószer került, végül befőzési fóliával lezártam az üvegeket. Alaposan bebugyolálva kerültek a száraz dunsztba, majd kihűlés után a végleges helyükre tettem a savanyúságokat.


Hozzávalók 6x7 dl-es üveg savanyúsághoz...
...a felöntőléhez:
1,5 liter víz, 4,5 dl ecet (10%), 25 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 2 dkg só, 1-1 csapott teáskanál mustármag, egész feketebors és egész kömény, 1/2 teáskanál koriander, 7-8 babérlevél, ízlés szerint aprított kapor - legjobb a zsenge, ami nekem már nincs, így a fagyasztóból használtam 10 púpos teáskanállal tettem bele;
...továbbá: kb. 2,5 kg apró (10 cm alatti) uborka, tartósítószer.

7 megjegyzés :

Bianka írta...

Nem tudja, hogy kapor van benne :)))
Férj is csak így eszi meg a kapros ételeket :)))

Mónika írta...

Az enyém is kész van már.:))

margit2 írta...

Az idén mi dobálós savanyúságot rakodunk nagy vödrökbe... Már van 4 féle: uborka, vegyes, paprika, és gyöngyhagyma + chilipaprika... A férjem nagyon lelkesen pakolja.... :-)

egycsipet írta...

Bianka :)))
Gyermek minden szemmel is látható fűszert utál, úgyhogy folyamatosan magyarázom, hogy amin nem látszik, abban is van, hátha akkor megeszi azt is, amin látszik. :D

Mónika, nekem még össze kell kapnom magam, idén mintha kicsit előbb érkezne minden..

Margitka, az enyém meg lelkesen mossa. :D A dobálóst még nem próbáltam, de apum szokott készíteni, tőle szoktunk kapni.

Névtelen írta...

Szia!

Szeretnék elrakni uborkát, de eddig még nem jártam túl nagy sikerrel... Megtaláltam a recepted, és gondoltam, hogy kipróbálom. Előtte viszont mindenféleképpen szeretném megkérdezni, hogy az uborka végeit mennyire kell levágni?, le kell vágni egyáltalán?

Köszönöm! :-)

Csilla

egycsipet írta...

Szia Csilla,

bár én le szoktam, valójában mindegy. Ha szépen meg tudod tisztítani, akkor nem kell, ha megnézel egy bolti üveget, abban sincs levágva, de a szőrös :) szárvégeket azért mindenképpen jó, ha lecsíped.
Ha a szár felőli rész esetleg be van tépve (ha vásárolod, főleg nagyobb mennyiségben, előfordul), akkor azt persze mindenképpen le kell vágni.
Az első üveg megbontása előtt a savanyúságot hagyd legalább 2-3 hónapig "érni" - addig általában még úgyis van friss zöldségféle, és csak azután bontsd meg.

Egyébként, ha szabad megkérdeznem: miért nem jártál korábban sikerrel? Megromlott?

Jó munkát! :)
csipet

Névtelen írta...

Szia

Köszönöm szépen a válaszod! :)
Sajnos igen, megromlottak, és jó időre el is ment tőle a kedvem.
De most nagyon utánajártam a "kérdésnek"... és a hétvégén nekiállok. :))

Szép hétvégét!

Csilla

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...