2012. október 31., szerda

Szellemes habcsók

Szimpla habcsókból készített szellemek, még mindig a bulizós gyerektársaságnak. :) Az MM csontokhoz hasonlóan ez is előre elkészíthető "finomság" (=tömény cukor), egyszerű is, - a szárítási időt leszámítva - gyors is, gyereknépnek bejövős is.
Általában ezzel az alaprecepttel készítek habcsókokat, habkarikát karácsonyra - a szellemeknél mondjuk nem 100%-ig voltam biztos a sikerben, de szerencsére jók lettek.


Pihentetett, szobahőmérsékletű tojásfehérjét használok hozzá. A pihentetés hűtőben zajlik, általában kis műanyag, fedeles ételtároló dobozkában 2-3 napig, majd a hűtőből kivéve, fedő nélkül hagyom kb. 2 órán keresztül a konyhaasztalon "melegedni" a fehérjéket.
A fehérjét felverem robotgéppel, majd amikor már kemény, apránként hozzáadom a cukrot is. Ezzel verem ismét keményre, amíg a habból tartós csúcsot lehet húzni. Hozzáadom a keményítőt, ecetet, vaníliaeszenciát (illetve ételszínezéket és egyéb ízesítőket, ha éppen nem szellemes hangulatban vagyok) - ahogy ezek is elkeverednek, kikapcsolom a gépet. A cukros tojásmasszát sima- vagy csillagcsöves habzsákba töltöm és (szilikonos) sütőpapírral bélelt tepsire formákat nyomok belőle - most éppen csúcsos kis kísérteteket.
Előmelegített, résnyire kitámasztott ajtajú (!) sütőben, 100 °C+légkeveréssel* szárítom a csókokat addig, amíg kézzel finoman megemelve már kezd elválni a papírtól (ez most egy óra volt), majd mérsékelem a hőt 80-90 °C-ra és továbbra is légkeveréssel addig szárítom, míg könnyedén elválik a papírtól (ez újabb egy óra volt). A lekapcsolt, résnyire nyitott sütőben hagyom még néhány órán át száradni a habcsókokat**, majd fekete ételfestékkel arcot kapnak.
*Ennél a hőmérsékletnél még nem barnul a fehérje, de aki tudja, hogy "melegebb" a sütője, az alacsonyabb hőmérsékleten szárítson! **Volt már rá példa, hogy a párás konyhában kissé visszapuhultak a csókok (azaz a külsejük érintésre "fog"), ilyenkor még egy kis szárítás segít.


Hozzávalók:
110 g tojásfehérje (3 tojásból), 220 g porcukor (most fele por- és fele apró szemcséjű kristály volt, mert elfogyott a porcukrom és nem volt kedvem darálni :P), 1 evőkanál étkezési keményítő, 1-2 teáskanál ecet (elhagyható), 1 teáskanál vaníliaeszencia (vagy ízlés szerint aroma).
Ebből a mennyiségből most 28 db méretes szellem kísértett a konyhában, de karácsonykor akár 4 tepsi falatnyi apróság is kijön belőle.

9 megjegyzés :

Judu írta...

Nagyon helyesek!
Mit gondolsz, keményítő helyett lehetne pl. darált mandulát használni? (És hát porcukor helyett mézet...)

egycsipet írta...

Szia Judu, köszi! :)
Ha diéta miatt gondolkodsz a változtatáson, akkor a keményítőt nyugodtan elhagyhatod. Mandulával még nem próbáltam, bár a macaronból kiindulva nyugodtan :), vagy szerintem kókuszreszelékkel is kipróbálhatod, ha szereted (kókuszos csók recept ez is).
A cukor lecserélése már problémásabb, mézzel nem tudom, h. lehet-e habot verni - én legalábbis még nem próbáltam. Esetleg nyírfacukorral?

Judu írta...

Igen, köszi, azt hiszem a xylit jó lesz - ritkán, de azért használom! Most sütőtökös-mákos pitét sütök, de majd kipróbálom ezt is! Rém édesek! :)))

Unknown írta...

Hogy ezek milyen jó pofák :)

egycsipet írta...

Judu, Vikvi: köszi! :)

Unknown írta...

Nagyon ötletes! :) Nekem egy nagyon egyszerű két jelzésű gázsütőm van. Szerinted azzal is meg lehet csinálni? Nem sárgulnak meg a szellemecskék?

egycsipet írta...

Szia Anita, én még nem próbáltam gázsütőben habcsókot készíteni, de régen nem volt más és azzal is sikerült nagyanyáinknak, úgyhogy egy próbát megér. Végül is ha nem jön össze, akkor sem ér nagy veszteség. :)

Én a hőfok beállításánál a jelzéseket figyelmen kívül hagynám és megpróbálnám a lehető legkisebb lángra állítani a sütőt, úgy sütni. Ja igen, az ajtót ne felejtsd el kitámasztani! :)
Ha kipróbálod és van kedved, írd majd meg, hogy sikerült. :)

Unknown írta...

Igen, egy próbát szerintem is megér, holnap este bevetem magam :)

Köszönöm! :)

egycsipet írta...

Igazán nincs mit, remélem, sikerrel jársz! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...