2013. április 3., szerda

Almás papucs - csaroh

Ezek a sütik a húsvéti kínálat darabjaiként készültek el - Vicuska tette fel a napokban a blogjára és annyira helyesek voltak, hogy be is terveztem a mielőbbi megsütésüket. Aztán amikor a diódarálóm, keresztbe téve a terveimnek, bemondta az unalmast a húsvéti sütögetés közepén, úgy döntöttem, hogy ím' el is érkezett az idejük. A tésztája frissen ropogós volt, másnapra a tárolás következtében megpuhult, de így is-úgy is finom volt nagyon.
Vicuska, nagyon köszönöm a receptet! :)


A tésztát Vicuskához hasonlóan én is előző este állítottam össze, bár azonnal lehet sütni. Ehhez a puha vajat a tálas mixerben habosra kevertem a cukorral, ezután a tojással, majd a tejjel is. A legvégén adtam hozzá a sót és a vanília eszenciát. A gépről levéve hozzászitáltam a lisztet és a sütőport és puha tésztát gyúrtam (nekem ehhez kellett még egy csipetnyi liszt az 500 g-on felül, anélkül ragadt). Folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tettem.
Másnap sütés előtt kivettem a hűtőből és hagytam szobahőmérsékleten kissé "kiengedni". Eközben elkészítettem a tölteléket, amihez az almákat megtisztítottam, apróra kockáztam és a vízzel, fahéjjal, cukorral, kardamommal és a leforrázott, lecsepegtetett mazsolával együtt kis lángon megpároltam. Amíg az alma párolódott, száraz serpenyőben megpirítottam a mandulaszeleteket - ezeket a kész almához kevertem és együtt hagytam kihűlni.
A tésztát kb. 3 mm vékonyra nyújtottam, ezután 10-12 cm-es kockákra vágtam, majd ezeket átló mentén feleztem, így egy kockából 2 háromszöget kaptam. A háromszög egyforma száraival párhuzamosan 3-3 bevágást ejtettem (fotó Éva receptjénél), a kihűlt tölteléket a tészta közepére helyeztem és előbb az egyik oldalról, majd a másikról is ráhajtottam a 2 csücskét. Sütőpapíros tepsire sorakoztatva, 180 °C fokos sütőben, kb. 20 perc alatt sültek szép világosra. Kihűtés után porcukrot szitáltam rájuk.


Hozzávalók...
...a tésztához:
200 g puha vaj, 120 g cukor, 2 tojás, 100 ml tej, 8 g sütőpor, csipet só, 2 teásaknál vanília eszencia, 500 g liszt + egy kevés az igazításhoz, nyújtáshoz;
...a töltelékhez: 6 közepes alma (egyenként kb. 200 g-osak), 3 evőkanál cukor (vagy ízlés szerint), 3 teáskanál őrölt fahéj, 5 szem kardamom (a hüvelyeket eltávolítottam, a magokat mozsárban megtörtem), kb. 50 ml víz, 100 g mazsola, 50-60 g mandulaszelet.
A fenti mennyiségek az eredeti recept duplája - kb. 70 db sütemény lett belőle és egy kevés töltelék kimaradt, de ez persze attól függ, mennyire "tömjük" meg a papucsokat.

10 megjegyzés :

Vicuska írta...

Örülök, hogy belevágtál és ízlett a sok kis csaroh, olyan szépek! A darabszám attól függ, hogy milyen vékonyra nyújtod a tésztéjét és hogyan és főleg mekkorára kockázod fel. A diós változatát nagyon :) ki szeretném próbálni!!!

Dina írta...

Nagyon guszta! Elfogadnék most pár darabot, a 70 úgyis olyan sok, és különben is vigyáznék az alakodra, nekem meg már úgyis mindegy, szóval hova is menjek érte?

egycsipet írta...

Köszönöm Vicuska, hát a szépségük jócskán a tieid mögött maradnak. :) Szerintem inkább a 10 cm-hez közelített a kockáim mérete és a végére már abszolút semmi türelmem nem maradt hozzá. :D Viszont megéri a munka, mert finomak lettek! Elsőként én is a diós változatra fentem a fogamat, bár a daráló "betegsége" pillanatnyilag megoldotta ezt a kérdést, de még nem mondtam le róla. ;)
Köszönöm szépen még egyszer a receptet! :)

Anazar írta...

Milyen jól néznek ki!

Blogkonyha írta...

De guszta papucskák! :o)

egycsipet írta...

Köszi lányok!

Dina :DD

Juci írta...

Nekem is nagyon megtetszettek és hamarosan ki is fogom próbálni e remek receptet!Köszönöm Lányok!!!

Horváth Emerencia írta...

Köszönöm!

Hankka írta...

De nagyon helyesek lettek nálad is! :) Kinéztem én is magamnak a receptet, a képeidet látva hamarosan sort kerítek rá én is! :)

egycsipet írta...

Köszi lányok, nagyon örülök, hogy nektek is megtetszett! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...