2014. február 2., vasárnap

Francia krémes

Mr. csipet névnapját ünnepeltük a hétvégén, az ő kívánságára készült krémes, ráadásul mindjárt francia. Nagyon ritkán készítem, mert a lányok a vaníliás krémet szeretik leginkább a krémesben, így ez a tejszínhabos változat többnyire úgy néz ki a tányérjukon, mintha egy bombát dobtak volna le rá :D - de most az ünnepelt kedvéért kivételesen hajlandóak voltak beérni kevesebb vaníliás krémmel is. ;)


A tésztát felezem, a két részt egymás után vékonyra nyújtom (kicsit nagyobbra, mint az a tepsi, amiben végül rétegezni fogom a süteményt), megszurkálom egy villával és 220 °C-os sütőben, egy nagy tepsi fenekén megsütöm. Én az utóbbi időben Michel Roux gyors levelesét készítem hozzá, de persze bármilyen leveles tészta, akár a kedvenc bolti mirelit is megfelel.
A tésztalapokat kihűlés után a tepsi méretére szabom (ez nálam egy Zenker kapcsos, kb. 25x35 cm) - az egyiket az aljába teszem, a másikat egyelőre félre. :) Elkészítem a sárga krémet: a tej kétharmadát a felhasított vaníliarúddal és a cukor felével forrásig melegítem. A maradék tejet simára keverem a liszttel és a tojássárgákkal, a fehérjéket pedig felverem egy picurka sóval és a maradék cukorral. A forró tejből kihalászom a vaníliát, belekeverem a lisztes-tojássárgás keveréket és addig főzöm, míg a krém besűrűsödik. Beleforgatom a kemény fehérjét a forró krémbe, 1-2 percig még főzöm, majd egyenletesen a tésztára simítom a kész krémet. Kihűtöm (én a frigóban).
A lapzselatint előírás szerint előkészítem: beáztatom, majd kinyomkodom és 4 evőkanál vízzel oldódásig melegítem. A tejszínt elkezdem felverni, közben ízlés szerint édesítem cukorral, végül a zselatint hozzácsorgatva keményre verem. Rásimítom a kihűlt sárga rétegre.


A felső tésztalap bevonásához régen mindig fondantot készítettem, de sosem sikerült eltalálnom az állagát ahhoz, hogy szépen terüljön - és hát inkább nem is részletezem, milyen eredmények születtek. :) Aztán kipróbáltam a vajas, színezett cukormázat - ennek az eredeti változata több helyen fent van a neten, én a tepsim méretéhez igazítottam az arányokat. A mázhoz a tejet a cukorral és az instant kávéval felforralom (szépen habzik), néhány percnyi forralás után belekeverem a vajat és azon nyomban rásimítom a süti tetejére kerülő tésztalapra. Praktikusabb ehhez a tésztalapnak azt az oldalát használni, ami a sütőfelülettel érintkezett, mert az egyenletesebb - nekem legalábbis mindig kissé hólyagos lesz a tészta teteje. Elsimítom a mázat és egy hosszú pengésű, nagyon éles késsel 2-3 perc után felvágom a lapot - hozzávetőleg 7-8 cm-es négyzetekre. A négyzetekkel kirakom a sütemény tetejét és hűtőbe teszem tálalásig.
A máz nekem a hűtőben szokott teljesen megdermedni. Aki attól tart, hogy maszatolna a lágy mázzal, amikor a lapocskákat a sütemény tetejére teszi, inkább még akkor vonja be és szeletelje fel a lapot, amikor a sárga krémes réteg hűl - így lesz idejük a négyzeteknek megdermedni, mielőtt a helyükre kerülnének.
Tálalás előtt, egy éles késsel, a négyzetek mentén felszeletelem a süteményt, figyelve arra, hogy az alsó lapot is végig elvágjam, és persze körben is elválasztom a tepsi oldalától.


Hozzávalók...
...a tésztalapokhoz:
kb. 600 g vajas leveles tészta;
...a felső lapra kerülő mázhoz: 50 g tej, 150 g cukor, 2 g instant kávé (kakaóporral is lehet színezni), 80 g vaj;
...a sárga krémhez: 1 l tej, 5 L méretű tojás (szalmonella ellen kezelt állományból származót szoktam használni), 200 g porcukor, 120 g (finom)liszt, 1 vaníliarúd (vagy ízlés szerint vaníliakivonat, házi vaníliás cukor...);
...a tejszínkrémhez: 1 csomag beáztatott lapzselatin (10 g)+4 evőkanál víz, 600 ml (30%) habtejszín, cukor ízlés szerint (nem érdemes túl édesre készíteni, mert a sütemény tetején a máz nagyon édes).

Nincsenek megjegyzések :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...