2014. május 30., péntek

Réteges joghurthab

Még mindig nagy kedvenc a joghurthab, ez most a réteges változat - eperrel, ha már szezonja van. ;)


Elsőként a joghurtot készítem elő, tiszta, sűrű szövésű anyagban felfüggesztem és hagyom kábé egy órán keresztül, hogy a savó kicsepegjen belőle. Nagyjából a fele súlyra "fogy" ezalatt az idő alatt.
Az epret (leszedem :P) megmosom és apró darabokra vágom. Edénybe teszem, kis vizet löttyintek alá, hozzáadom a cukrot, a citromsavat és a pektint, majd felforralom és néhány percig rotyogtatom. A tüzet elzárva hagyom picit hűlni, közben néhányszor átkeverem, ezután a kiszemelt poharakba kanalazva szétosztom. A hűtőbe teszem.
A lecsepegtetett joghurtot összekeverem a porcukor felével-kétharmadával. A behűtött habtejszínt félig felverem, hozzáadom a maradék porcukrot és a zselatin fixet, keményre verem. Egy kézi habverő segítségével összeforgatom a joghurttal. A behűtött poharakat kiveszem a hűtőből és az eperrétegen elosztom a joghurthabot. Amennyire tudom, finoman "tömörítem", és elsimítom a tetejét.
Mehet vissza a hűtőbe tálalásig. :)


Hozzávalók (az adagok méretétől függően)
4-6 adaghoz...
...az epres gyümölcsréteghez:
220-250 g eper (tisztított súly, centis darabokra vágva), 40 g vaníliás cukor (házi), 1/2 mokkáskanál pektin, 1 evőkanál víz, késhegynyi citromsav;
...a joghurthabhoz: 2x450 g natúr joghurt (lecsepegtetve 450-480 g körül, sűrű görög joghurtból tehát kb. ennyi kell), 50-60 g porcukor, 200 g habtejszín, 1 csomag (20 g) zselatin fix.
Én szoktam műanyag fedeles dobozkákba is készíteni - így megvan a reggeli vagy egy finom kis uzsonna a munkahelyen. ;)

Nincsenek megjegyzések :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...