2010. március 22., hétfő

8 válasz

Cuki és Gluténmentesen Andi, valamint Latsia is kíváncsiskodott nálam, rólam. Igyekszem nem túl riasztó választ adni a kérdésekre. ;)

1. Mi lenne, ha nyernék a lottón?
Szerintem csoda, mert nem lottózom. :) Ha lottóznék? Nyereményfüggő. Egy kettest gondolom újabb szelvénybe fektetnék, egy ötössel pedig valószínűleg "világgá mennék". Magas nyeremény esetén igyekeznék jó célokra áldozni belőle.

2. Rossz szokásom?
Azon túl, hogy trehány, lusta és slampos vagyok, csak rossz tulajdonságaimból eredő rossz szokásaim vannak. Ilyenek pl. hogy hirtelen, erőteljesen adok hangot a negatív véleményemnek (kiabálok), vagy hogy többet ülök a gép előtt, mint amikor még dolgoztam (nem vagyok alkalmas "normális" emberi kapcsolatok ápolására :P) stb.

3. Koffein?
Ráérősen főzve, kevésbé ráérősen nescafé. Reggel egy biztosan, napközben ha nem ébredek, akkor még egy. Ez a korábbi 4-5 adaghoz képest egész jó... 2-3 cukor, kevés tej.

4. Színeim?
Piros, bordó, mostanában a lila is. Fekete.

5. Mi van most rajtam?
Melegítő, póló, pulcsi és a kihagyhatatlanok.

6. Háziállat?
Egy macska, "Cirmus Kettő" - nem igazán lettünk jó barátok. Plusz lányomnak (vagy inkább a férjemnek? :D) van egy rakat hala.

7. Tíz év múlva hol látom magam?
Nem nézek ennyire előre, a jövő túlságosan mozgásban van. Anya leszek, ez az egy biztos.

8. A legutóbbi nagyon jó élményem?
Hmm, hétvégén "beüzemeltük" az udvaron a hintát, és a használata előcsalta kisebbik lánykám gyöngyöző típusú kacaját. :)

Ha jól láttam, eléggé körbement a kérdés, így én már nem adnám tovább, de az időközben felbukkanó válaszokat folyamatosan olvasom. ;)
Tovább olvasom...

2010. március 19., péntek

Uborkás fetakrém

...azaz: keverem a szezont a fazonnal. :)
Az úgy volt, hogy nem volt itthon szinte semmi a hűtőben, csak 1-2 alap- és rejtőzködő életmódot folytató élelmiszer. Mindjárt ebéd, főzni nem sok kedvem volt, a reggeli viszont elmaradt és éppen finom kiflik sültek a sütőben. Hát kenjünk valamit azokra a kiflikre!


Hűtő kinyit... Eszembe jutott, hogy Fahéj&Fetánál láttam egy fetakrémet, így kikászálódott egy doboz Fetaki, egy majdnem üres tejfölös doboz, és egy kígyóuborka. Hozzácsaptam még némi fokhagymát és mivel fekete olívabogyót nem találtam, maradt a zöld és töltött. :) A sajtot villával összetörtem, hozzákutyultam a tejfölmaradékot, belereszeltem a fokhagymát. Megmostam, megpucoltam a kígyóuborkát, kikapartam a magjait és nagylyukú reszelőn lereszeltem. Kissé kinyomkodtam és hozzákevertem a krémhez, végül háromba darabolt olívabogyót kevertem hozzá. Tányérra szedtem, néhány bónusz olívát tettem a tetejére és meglocsoltam dióolajjal.

Semmi flanc: langyos kiflire halmozva ettük, és bizony igen finom volt. :)


Hozzávalók:
500 gr feta jellegű sajt (Fetaki), 2-3 evőkanál tejföl, 2 (vagy ízlés szerint több) gerezd fokhagyma, 1 kígyóuborka, 1 marék olívabogyó, dióolaj (vagy olívaolaj). 
Az adag hatalmas, népes családnak való, bár jó tesz neki a pihenés, így alacsonyabb létszám esetén másnap is fogyasztható.
Tovább olvasom...

2010. március 18., csütörtök

Rizseshús

Ismét egy egyszerű recept - szépen összegyűltek a hasonlók a kifőzés alatt. :D

Az elkészítés menete mindig ugyanaz, csak az változik, hogy milyen húsból készül. Szoktam egész csirkéből, csirkecombból, csirkemell + ~combból, csirke- vagy pulykamellkockákból, sertéscombból, karajból... :)) készíteni.


Az alapja egy hosszú lére eresztett pörkölt. Ki hogyan készíti... Én olajon vagy kevés zsíron apróra kockázott hagymát dinsztelek, majd erre dobom az előkészített húst. Fehéredésig sütöm-párolom, ezután megszórom őrölt pirospaprikával, elkeverem és felengedem annyi vízzel, ami kellemesen ellepi. Őrölt borssal, köménnyel, 2-3 evőkanál lecsóval, illetve friss paradicsommal, paprikával ízesítem. Általában kerül még bele egy kevés piros arany, csemege és csípős is, na és persze a sózott ízesítők függvényében némi só is. Amikor már majdnem elkészül a hús, kevés olajon kissé átforgatom-pirítom a megmosott és lecsepegtetett rizst (így nem lesz mászkos a végeredmény), és a pörkölthöz adom. Felöntöm még a rizs súlyához viszonyított kb. másfélszeres mennyiségű meleg vízzel (függ a pörkölt levének mennyiségétől, azt előtte megsaccolom) és addig főzöm fedő alatt együtt, míg a rizs magába szívja az összes folyadékot. Ezután még fedő alatt hagyom úgy 5-10 percig készre párolódni.
Nagyon finom céklasalátával, vegyes savanyúsággal, csemege vagy kovászos uborkával.


Hozzávalók: kb. 70-80 dkg hús (lsd. fent), 3 dl rizs, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 paprika (vagy télen ezek helyett 2-3 evőkanál natúrlecsó), őrölt édespaprika, őrölt fekete bors, őrölt kömény, paprikakrém, só, olaj.
Tovább olvasom...