2015. január 19., hétfő

Sajtos stangli

A nővérem szokott ilyen sajtos rudakat sütni, tőle zsákmányoltam az eredeti receptet. Kösssz! :) 
Mostanában én is gyakran sütöm, mert egyszerűbb, mint a pogácsa, a tésztája könnyen előkészíthető és eláll akár 2-3 napig is a hűtőben, a sütése pedig gyorsan megvan közvetlenül a fogyasztás előtt. Na és persze mindenki szereti. ;)


A lisztben elkeverem a sót és elmorzsolom benne a hideg zsiradékokat. Hozzáadom a tejfölt és összeállítom a tésztát, amit folpackba csomagolok és legalább 3-4 órára, de inkább egy éjszakára a hűtőbe teszek.
A sütőt előmelegítem 180 °C-ra. Finoman lisztezett deszkán 5 mm vastagra nyújtom, és pizzavágóval kábé 1,5x15 centis csíkokra vágom a tésztát. Megkenem felvert tojással és megszórom reszelt sajttal, majd sütőpapíros tepsire rakosgatom a rudakat. Előmelegített sütőben, 180 °C + légkeveréssel addig sütöm, amíg szép színük lesz, ezután átteszem egy rácsra a stanglikat, hogy kihűlhessenek...ha előbb el nem fogynak. :)))


Hozzávalók: 350 g liszt, 20 g (1 evőkanál) só, 100 g hideg vaj és 100 g zsír (eredetileg 250 g margarin), 200 g tejföl (eredetileg egy kis pohár), a tetejére 1 felvert tojás és ízlés szerint sajt.
Tovább olvasom...

2015. január 16., péntek

Gyors joghurtos fánk

Villámgyors finomság, aminek kinézete az ördögpirulához, állaga és íze azonban inkább a hagyományos kelt fánkhoz hasonló. Sütőporral készül, tehát nem kell keleszteni, és nagyjából 10-15 perc alatt készen is van - sütéssel együtt. :)


Az olajat a tűzhelyre teszem melegedni. A tésztához a tojásokat kissé felverem, összekeverem a joghurttal és a cukorral. Gyors mozdulatokkal bekeverem a lisztet és a sütőport, és már mehet is a bő, forró olajba. Én két, olajba mártott teáskanállal szoktam formázni, de lehet nagyobbakat is készíteni. A fánk sütés közben megduzzad és forog az olajban (a leánykáim szerint ez az "okos fánk", mert megfordul magától :D), tehát annyi olajban kell sütni, hogy erre legyen helye, lehetősége. Szép aranybarnára sütöm a kis fánkokat, ezután papírtörlőre szedem, végül porcukorral szórva, lekvárral tálalom.


Hozzávalók (3-4 személyre, tartalmasabb leves után): 2 közepes tojás, 150 g natúr joghurt, 50-60 g cukor, 200 g liszt, 2 teáskanál sütőpor, továbbá olaj a sütéshez. Az alaptésztát ízlés szerint lehet rummal, vaníliával, citromhéjjal, -lével ízesíteni.
Tovább olvasom...